Lukier królewski

Lukier królewski to bardzo popularna masa szeroko stosowana w cukiernictwie. Najczęściej lukru używa się do dekorowania ciasteczek, pierników czy tortów. Amatorzy słodkości znają go z białej, błyszczącej powierzchni oraz wyjątkowej zdolności do twardnienia, która umożliwia tworzenie wyszukanych, trwałych i precyzyjnie wykonanych ozdób. Sprawdź, co warto wiedzieć o lukrze przed jego zakupem!

Jest 9 produktów.

Pokazano 1-9 z 9 pozycji

Lukier królewski do dekorowania

Lukier królewski najczęściej występuje w formie białego proszku do rozrobienia. Jednak w naszym sklepie znajdziesz również jego kolorowe wersje, w tym złotą, doskonałą do tworzenia luksusowych i eleganckich zdobień. Rozrabiając gotowy proszek, pamiętaj o tym, że możesz samodzielnie dostosować gęstość lukru. Dzięki odpowiednio dobranym proporcjom lukru i wody jesteś w stanie uzyskać rzadki, neutralny i gęsty lukier. Tym samym możesz stworzyć delikatną, wręcz przeźroczystą powierzchnię lub grube detale, kontury czy napisy.

Zastosowanie lukru królewskiego

Lukier królewski zastosujesz do dekorowania wielu różnych wypieków i deserów. Za jego pomocą możesz zarysowywać kontury czy tworzyć wzory na piernikach, kruchych ciasteczkach czy muffinach. Lukier ułatwi Ci również tworzenie detali czy umożliwi łączenie i naprawianie zniszczonych wcześniej dekoracji. Jest na tyle twardy i trwały, że z powodzeniem skleisz za jego pomocą inne ozdoby stworzone z masy cukrowej czy lukru plastycznego

Lukier królewski – przechowywanie

Lukier królewski to jeden z najistotniejszych produktów stosowanych w cukiernictwie. W wielu przypadkach wydaje się być niezastąpiony. Z tego powodu wymaga odpowiedniego przechowywania, by nie stracić swoich właściwości i zachować trwałość. Przygotowany już lukier szybko wysycha i traci swoją elastyczność. Z tego powodu należy rozrabiać go tuż przed przystępowaniem do dekorowania. Pamiętaj również o tym, że proszek powinien być przechowywany w suchym pojemniku, z dala od promieni słonecznych.