Rant do tarty perforowany ŚR. 12 cm tarta
Rant perforowany do pieczenia tart i tartaletek.
- średnica: 12cm
- wysokość: 2cm
- grubość stali: 1mm
- 1 sztuka
Wykonana z solidnej stali nierdzewnej o grubości 1 mm zapewnia stabilny kształt wypieku.
Perforowanie (dziurkowanie) nadaje cudowną kruchość ciastu i umożliwia równomierne pieczenie tart i tartaletek.
Idealnie gładka powierzchnia pozwala na łatwe wyjęcie ciasta z rantu.
1) Ciasto rozwałkować (np. miedzy dwoma arkuszami pergaminu) na grubość ok. 2 mm, zamrozić i wyciąć paski.
2) Rant delikatnie posmarować tłuszczem, pasek ciasta wysokości ok. 2 cm dociskając ułożyć w rancie, nadmiar wystający ponad rant obciąć nożykiem.
3) Wyciąć kółka minimalnie mniejsze od średnicy rantu i lekko podociskać łącząc paski ze spodem ciasta.
Paski zmrożonego (ale nadal plastycznego) ciasta dociskać do brzegów rantu.Zbyt ciepłe ciasto będzie utrudniało późniejsze zdjęcie formy.
Umyć przed pierwszym użyciem.
Kup do kompletu