Kwiaty jadalne na tort
Kwiaty jadalne na tort to naturalna, szybka dekoracja dla naszych wypieków. Nie tylko wyglądają ładnie na naszym cieście, kremach i lukrach. Mogą być też używane jako dodatek smakowy do deserów.
Są świetnym wyborem dla osób ceniących naturę i szukających naturalnych zamienników w swojej kuchni. Pełne witamin i soli mineralnych zyskały uznanie wśród świadomych zdrowego odżywiania konsumentów. Mogą posłużyć jako dodatek do herbat i lemoniady oraz jako napar. Doskonale nadają się również do wytrawnych potraw.
W cukiernictwie używane są często jako naturalny puder do barwienia masy lub zdobienia czekoladek. Syrop wykonany z kwiatów i cukru może posłużyć do dosłodzenia kremu lub być bazą do glazury wykańczającej ciasta. W formie pudru, płatków lub pączków kwiaty jadalne nadadzą naszym wypiekom, deserom i lodom letniego charakteru i niezwykłego aromatu.
Wymieszane z lukrem pięknie ozdobią biały ślubny tort, który na pewno zdobędzie uznanie gości oraz ożywią nasze muffinki, donaty oraz różnego rodzaju zdrowe przekąski takie jak kulki mocy.
Suszone kwiaty należy przechowywać, tak jak inne zioła, w suchym, szczelnym pojemniku.