Najnowsze Wpisy

Lato to czas kwitnących kwiatów, kolorów i wszechobecnych aromatów. Kwiaty, które widzimy na polach i ogrodach, są nie tylko piękną dekoracją, ale

Form do pieczenia jest wiele. Mają one odmienne kształty i rozmiary. Niektóre drobne, doskonałe do upieczenia monoporcji. Inne duże, idealne do przygotowania

Dobry, udany prezent powinien być nie tylko ciekawy, ale i praktyczny. Co więc kupić osobie, która na co dzień wypieka torty, ciasta

To idealny przepis na biszkopt, jedyny, niepowtarzalny, rzucany i bez proszku do pieczenia. Świetnie sprawdzi się jako biszkopt do przygotowania tortu, nie jest za

Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgorętszych miesiącach w roku. A jednak nie każdy wie,

Nawet najpyszniejszy i najpiękniej udekorowany tort może zniszczyć jedno niewłaściwe cięcie.  W przypadku przygotowywania i podawania tortu elegancja i jego estetyka stają

Potrafisz upiec idealny biszkopt? Znasz cukiernicze tajniki i doskonale wiesz, jakie błędy zniszczą pozornie dobre ciasto?Jeśli tak, to mamy dla Ciebie świetną

Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny i pyszny? Odpowiedź kryje się w odpowiednim nasączeniu. Wybór właściwego płynu

Przygotowanie tortu to prawdziwa sztuka, a jednym z kluczowych etapów tworzenia tego pysznego wypieku jest idealne przekrojenie biszkoptu. W tym artykule podzielimy

Przepisy

Masa cukrowa inaczej lukier plastyczny, czyli słodka i elastyczna niczym plastelina masa do dekoracji tortów i deserów. Można nią obłożyć cały tort,

Czekoladowe kule na tort stanowią idealną i nowoczesną jego dekorację, gdy nie wiesz, czym go ozdobić kule wpasują się idealnie. Są bardzo

Makaroniki, czyli chyba najbardziej znane francuskie migdałowe ciasteczka. Przygotowanie ich nie jest najłatwiejszym zadaniem, ale te cudne ciacha wynagradzają cały wysiłek spędzony

Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, która chrupie, jest świetnym urozmaiceniem, pobudza zmysły i jest

Porady

Tylki cukiernicze inaczej nazywane końcówkami do dekoracji to specjalne małe narzędzia, wykonane z metalu lub plastiku, wykorzystywane w cukiernictwie do ozdabiania deserów,

Mówi się, że jemy również oczami. Jak sprawić, żeby nasze desery prezentowały się profesjonalnie, estetycznie i zachwycały naszych gości swoim wyglądem? Z

Pieczesz tort i chcesz go udekorować oryginalnymi ozdobami? Własnoręcznie wykonane czekoladowe dekoracje na pewno zrobią wrażenie. A co najlepsze: do ich przygotowania

Dla jednych to ogromne wyzwanie. Dla drugich przyjemność i pasja. W każdym przypadku samodzielne dekorowanie tortów jest dobrą zabawą i treningiem cukierniczych

Inspiracje

Symbolem świąt Bożego Narodzenia są domowe wypieki. Zapach, który rozchodzi się po całym domu, tworzy wyjątkową atmosferę. Poza tradycyjnymi ciastami na stołach

Dla wielu z nas 6 grudnia to symboliczny początek świątecznych przygotowań. Do tego dnia z niecierpliwością odliczają wszystkie dzieci, a także dorośli.

Organizujesz przebieraną domówkę na Halloween? A może planujesz wieczór filmowy z horrorami w towarzystwie przyjaciół? W obu przypadkach przyda się zorganizować coś