Porady

W świecie cukiernictwa i gotowania coraz częściej szukamy zdrowszych i roślinnych zamienników tradycyjnych składników. Jednym z takich produktów jest agar, nazywany też

Upieczenie idealnego ciasta to prawdziwa sztuka. Niezależnie od tego, czy pieczesz biszkopt na tort, babkę drożdżową, czy puszyste ciasto ucierane – zawsze

Idealny tort to nie tylko świetny smak, ale też perfekcyjny wygląd. Równe boki, stabilne warstwy i elegancka forma sprawiają, że deser prezentuje

Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie. Zrobienie tortu wymaga czasu, a jego udekorowanie może okazać się

Barwniki spożywcze mają różne zastosowania, to szeroki temat, który nie dla każdego jest oczywisty, dlatego z dzisiejszego artykułu dowiesz się jak odpowiednio

Silikonowe formy są wykorzystywane w kuchniach już od wielu lat. A jednak sporo osób wciąż nie wie, jak obchodzić się z tym

Biszkopty to prawdziwa szkoła dla amatorów cukiernictwa. Ich przyrządzanie wymaga wiedzy, doświadczenia oraz delikatności. Każdy, kto przynajmniej raz próbował upiec miękki i

Trudno znaleźć kuchnię, w które nie ma papieru do pieczenia. Nawet jeśli domownicy niezbyt często przygotowują domowe ciasta czy zapiekanki, to jednak

Form do pieczenia jest wiele. Mają one odmienne kształty i rozmiary. Niektóre drobne, doskonałe do upieczenia monoporcji. Inne duże, idealne do przygotowania

Nawet najpyszniejszy i najpiękniej udekorowany tort może zniszczyć jedno niewłaściwe cięcie.  W przypadku przygotowywania i podawania tortu elegancja i jego estetyka stają

Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny i pyszny? Odpowiedź kryje się w odpowiednim nasączeniu. Wybór właściwego płynu

Przygotowanie tortu to prawdziwa sztuka, a jednym z kluczowych etapów tworzenia tego pysznego wypieku jest idealne przekrojenie biszkoptu. W tym artykule podzielimy

Tylki cukiernicze inaczej nazywane końcówkami do dekoracji to specjalne małe narzędzia, wykonane z metalu lub plastiku, wykorzystywane w cukiernictwie do ozdabiania deserów,

Mówi się, że jemy również oczami. Jak sprawić, żeby nasze desery prezentowały się profesjonalnie, estetycznie i zachwycały naszych gości swoim wyglądem? Z

Pieczesz tort i chcesz go udekorować oryginalnymi ozdobami? Własnoręcznie wykonane czekoladowe dekoracje na pewno zrobią wrażenie. A co najlepsze: do ich przygotowania

Dla jednych to ogromne wyzwanie. Dla drugich przyjemność i pasja. W każdym przypadku samodzielne dekorowanie tortów jest dobrą zabawą i treningiem cukierniczych