Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Porady

Tylki cukiernicze – co to jest i jak ich używać?

Tylki cukiernicze inaczej nazywane końcówkami do dekoracji to specjalne małe narzędzia, wykonane z metalu lub plastiku, wykorzystywane w cukiernictwie do ozdabiania deserów, ciast i ciasteczek. Służą do wyciskania kremów, lukrów, mas cukrowych czy ciasta w różnych wzorach i kształtach. Pozwalają na uzyskanie przepięknych dekoracji, dzięki którym ciasto wygląda efektownie i apetycznie! Dzięki tylkom możemy również przygotować ciastka czy bezy w fantazyjnych kształtach i wzorach.

Jakie są rodzaje tylek cukierniczych?

Istnieje wiele rodzajów tylek, różniących się kształtem, wielkością i rozmiarem otworu, co pozwala uzyskać różnorodne efekty dekoracyjne takie jak kwiaty, gwiazdki, liście i wiele innych. Stosując różne rodzaje końcówek, możemy uzyskać dowolną trójwymiarową kompozycję na naszych deserach. 

Do podstawowych rodzajów tylek cukierniczych możemy zaliczyć: 

Tylki gwiazdkowe – służą do wytwarzania wzorów w kształcie gwiazdek, kwiatów i innych ozdób o kształcie ząbków. Przykładową tylkę gwiazdkę znajdziesz tutaj. 

Tylki okrągłe – wykorzystywane do wyciskania kropek, kropli, kółek i innych prostych wzorów. Taką tylkę znajdziesz tutaj. 

Tylki liściaste – dzięki nim wykonamy gałązki i listki. W zależności od wielkości otworu możemy stworzyć piękne kompozycje kwiatowe. 

Oprócz podstawowych rodzajów tylek istnieją również inne, bardziej specjalistyczne końcówki na przykład specjalne tylki do pisania charakteryzujące się bardzo małymi otworami umożliwiającymi precyzyjne ozdabianie wypieków. Takich tylek najczęściej używa się do napisów na tortach lub do ozdabiania ciasteczek i pierniczków za pomocą lukru. Istnieje również grupa tylek, których używanie wymaga większej wprawy. Są to tylki rosyjskie – posiadające głębokie i skomplikowane wzory, które wyciskane na powierzchnię tortu tworzą efektowne, bogate i niepowtarzalne dekoracje. Przykładową tylkę rosyjską znajdziesz tutaj. 

Tylki można kupować nie tylko jako pojedyncze sztuki, ale również w zestawach. Jest to świetna opcja dla osób, które zaczynają swoją przygodę z dekorowaniem ciast. Taki przykładowy zestaw tylek znajdziesz tutaj. 

Jak używać tylek cukierniczych?

Na początku praca z tylką cukierniczą może się wydawać skomplikowana, jednak w miarę upływu czasu i nabrania wprawy staje się niezwykle przyjemną czynności, a efekty jakie dzięki niej można uzyskać, zachęcają do dalszych eksperymentów. 

Pierwsze co musimy zrobić to przygotować worek cukierniczy. Wielkość i grubość worka należy dostosować do rodzaju i ilości ciasta, lukru czy kremu jakiego będziemy używać. Możemy użyć rękawa  wielorazowego lub jednorazowego. 

Tylkę o wybranym kształcie umieszczamy w worku cukierniczym, a następnie odcinamy końcówkę worka, tak aby pasowała do worka. Dziurka nie może być za duża, gdyż pod wpływem nacisku może się wysunąć z worka i zniszczyć naszą dekorację. 

Do przygotowanego worka nakładamy krem, lukier czy inną masę, której chcemy użyć. Worek wypełniamy do 2/3 wysokości. Przesuwamy masę w kierunku końcówki, najlepiej pomagając sobie szpatułka lub skrobką cukierniczą. Worek możemy owinąć kilka razy wokół własnej osi i górę zabezpieczyć klamerką, tak aby masa nie przesuwała nam się do góry i nie wypadała z worka. 

Trzymając worek cukierniczy pionowo w dłoniach, naciskamy go, aby wytłoczyć krem przez tylkę. Należy utrzymywać stały nacisk, aby uzyskać równomierne wzory. 

Przykładamy tylkę do powierzchni ciasta lub deseru i delikatnie wyciskamy krem, poruszając ręką wzdłuż planowanego wzoru. Kiedy będzie gotowy, przerywamy wyciskanie i delikatnie podnosimy tylkę do góry. 

Do tworzenia wzorów możesz wykorzystać różne tylki i kolory kremu, dzięki temu uzyskasz różnorodne wzory i efekty dekoracyjne. 

Pamiętaj, że praktyka czyni mistrza, wiec nie martw się jeśli na początku nie wszystko wychodzi perfekcyjnie. Z czasem nabierzesz wprawy i będziesz tworzyć coraz piękniejsze dekoracje. 

Udanych wypieków!

Zapraszamy do zakupów na https://dlasmaku.com.pl/236-tylki-worki-adaptery

Życzymy udanych wypieków!

Nawigacja wpisu

Folia rantowa – co to jest i jak jej używać?
Jak równo przekroić biszkopt do tortu?
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}