Pierniki stały się już świątecznym symbolem. Oprócz tego, że genialnie smakują i są przepiękne, ich przygotowanie to okazja do wspólnych wypieków i świetna zabawa. Aby ograniczyć listę obowiązków tuż przed świętami, warto zabrać się za nie odpowiednio wcześniej. Kiedy można rozpocząć produkcję pierników na święta? Jak je przechowywać? Kiedy można dekorować pierniki świąteczne?
Kiedy piec pierniki na święta?
Co prawda do świąt bożonarodzeniowych mamy jeszcze trochę czasu, ale wypiek pierniczków warto rozplanować sobie już nawet końcem października. Dlaczego? Niektóre rodzaje ciasta potrzebują czasu, by dojrzeć, zmięknąć, nabrać smaku i aromatu od użytych przypraw. Im więcej będą go miały, tym lepiej. Choć są też takie przepisy na pierniczki, które upieczone z dnia na dzień będą smakować wybornie. Kiedy więc piec pierniczki, by były świeże i by rozpływały się w ustach?
Wybierz swoje: Świąteczne foremki do pierników Wilton
Terminarz wypieku pierniczków
- Listopad
Pierwszy tydzień listopada to idealny czas na przygotowanie ciasta na tradycyjne pierniczki staropolskie. Przed pieczeniem musi ono długo leżakować, by uzyskać odpowiedni smak, aromat i konsystencję. Same pierniczki możesz wykrawać, nadziewać i piec na 2 tygodnie przed świętami.
Podobnie wygląda sprawa z pierniczkami bakaliowymi, Katarzynkami i Lebkuchen. One także potrzebują nieco więcej czasu na leżakowanie. Trzeci tydzień listopada wydaje się być ostatnim dzwonkiem na ich przygotowanie.
- Grudzień
Jeśli masz w planach upiec np. pierniczki z Norymbergi lub tradycyjne szwedzkie Pepparkakor, początek grudnia będzie w sam raz. Połowa miesiąca to z kolei czas dla popularnych pierniczków alpejskich. Możesz je nadziać powidłem i upiec na tydzień lub dwa przed samymi świętami.
Nasza rada: Po upieczeniu pierniczki przełóż do szczelnego pojemnika. Do środka włóż dodatkowo obraną połówkę jabłka. Dzięki temu, że ciastka będą chłonąć wilgoć, pozostaną świeże i nabiorą miękkości. Pamiętaj jednak o regularnej wymianie owocu, by nie spleśniał.
Kiedy dekorować pierniki świąteczne?
Pierniczki pozostawione do leżakowania najlepiej dekorować tuż przed świętami (2-3 dni), szczególnie w przypadku pierniczków staropolskich. Ciastka pieczone na ostatnią chwilę możesz dekorować tego samego dnia pod warunkiem, że dobrze wystygną.
Czym udekorować pierniki?
Tak naprawdę przy ozdabianiu świątecznych pierniczków ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Do tego zadania możesz wykorzystać rękaw cukierniczy z tylkami o różnych kształtach i dekoracyjne stempelki. Lukier własnej roboty możesz zabarwić barwnikiem spożywczym lub pokryć jadalnym brokatem w ulubionym kolorze. Do dekoracji pierników posłużą Ci też pisaki cukrowe i kolorowe posypki do ciasteczek.
Ps. Jeśli chcesz sprawić bliskim słodki prezent na święta, zapakuj pierniczki do ozdobnych torebek i wręcz je podczas uroczystej kolacji lub połóż pod choinką.