Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Porady

Terminarz piernikowych wypieków na święta

Pierniki stały się już świątecznym symbolem. Oprócz tego, że genialnie smakują i są przepiękne, ich przygotowanie to okazja do wspólnych wypieków i świetna zabawa. Aby ograniczyć listę obowiązków tuż przed świętami, warto zabrać się za nie odpowiednio wcześniej. Kiedy można rozpocząć produkcję pierników na święta? Jak je przechowywać? Kiedy można dekorować pierniki świąteczne?

Kiedy piec pierniki na święta?

Co prawda do świąt bożonarodzeniowych mamy jeszcze trochę czasu, ale wypiek pierniczków warto rozplanować sobie już nawet końcem października. Dlaczego? Niektóre rodzaje ciasta potrzebują czasu, by dojrzeć, zmięknąć, nabrać smaku i aromatu od użytych przypraw. Im więcej będą go miały, tym lepiej. Choć są też takie przepisy na pierniczki, które upieczone z dnia na dzień będą smakować wybornie. Kiedy więc piec pierniczki, by były świeże i by rozpływały się w ustach?

Wybierz swoje: Świąteczne foremki do pierników Wilton

Terminarz wypieku pierniczków

  • Listopad

Pierwszy tydzień listopada to idealny czas na przygotowanie ciasta na tradycyjne pierniczki staropolskie. Przed pieczeniem musi ono długo leżakować, by uzyskać odpowiedni smak, aromat i konsystencję. Same pierniczki możesz wykrawać, nadziewać i piec na 2 tygodnie przed świętami.

Podobnie wygląda sprawa z pierniczkami bakaliowymi, Katarzynkami i Lebkuchen. One także potrzebują nieco więcej czasu na leżakowanie. Trzeci tydzień listopada wydaje się być ostatnim dzwonkiem na ich przygotowanie.

  • Grudzień

Jeśli masz w planach upiec np. pierniczki z Norymbergi lub tradycyjne szwedzkie Pepparkakor, początek grudnia będzie w sam raz. Połowa miesiąca to z kolei czas dla popularnych pierniczków alpejskich. Możesz je nadziać powidłem i upiec na tydzień lub dwa przed samymi świętami.

Nasza rada: Po upieczeniu pierniczki przełóż do szczelnego pojemnika. Do środka włóż dodatkowo obraną połówkę jabłka. Dzięki temu, że ciastka będą chłonąć wilgoć, pozostaną świeże i nabiorą miękkości. Pamiętaj jednak o regularnej wymianie owocu, by nie spleśniał.

Kiedy dekorować pierniki świąteczne?

Pierniczki pozostawione do leżakowania najlepiej dekorować tuż przed świętami (2-3 dni), szczególnie w przypadku pierniczków staropolskich. Ciastka pieczone na ostatnią chwilę możesz dekorować tego samego dnia pod warunkiem, że dobrze wystygną.

Czym udekorować pierniki?

Tak naprawdę przy ozdabianiu świątecznych pierniczków ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Do tego zadania możesz wykorzystać rękaw cukierniczy z tylkami o różnych kształtach i dekoracyjne stempelki. Lukier własnej roboty możesz zabarwić barwnikiem spożywczym lub pokryć jadalnym brokatem w ulubionym kolorze. Do dekoracji pierników posłużą Ci też pisaki cukrowe i kolorowe posypki do ciasteczek.

Ps. Jeśli chcesz sprawić bliskim słodki prezent na święta, zapakuj pierniczki do ozdobnych torebek i wręcz je podczas uroczystej kolacji lub połóż pod choinką.

Nawigacja wpisu

4 propozycje na halloweenowe przekąski
Niezbędnik kuchenny: podstawowe akcesoria do wypieków
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}