Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Przepisy

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi!

Spis treści

  • Przepis na biszkopt:
    • Krok 1: Przygotowanie składników na biszkopt
    • Krok 2: Przygotowanie piany
    • Krok 3: Ubijanie piany
    • Krok 4: Dodawanie żółtka
    • Krok 5: Dodawanie mąki
    • Krok 6: Biszkopt rzucany
  • FAQ – Często zadawane pytania o robienie biszkoptu

    To idealny przepis na biszkopt, jedyny, niepowtarzalny, rzucany i bez proszku do pieczenia. Świetnie sprawdzi się jako biszkopt do przygotowania tortu, nie jest za słodki, po prostu perfekcyjny. Z podanej ilości składników upieczesz biszkopt na formę o średnicy 20 cm. Aby zrobić biszkopt na większą bądź mniejszą formę, odpowiednio podziel sobie składniki przez ilość jajek. Wówczas wyjdzie Ci jaka ilość mąki i cukru przypada na jedno jajko.

    Składniki na biszkopt: 

    – 5 jajek
    – ¾ szklanki drobnego cukru- 165g
    – ¾ szklanki mąki pszennej- 120g
    – ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej- 40g 

    Zamiast skrobi można użyć paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru. 

    Szklanka: ma u mnie pojemność 250ml
    Forma do pieczenia: średnica 20 cm
    Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka, pieczenie góra dół Czas: około 35- 40 min, do „suchego patyczka” 

    Przed rozpoczęciem pracy nad ciastem jajka wyjmij wcześniej z lodówki, co najmniej na godzinę. Jeśli zapomnisz tego zrobić, możesz zanurzyć jajka na minutę w misce z ciepłą wodą. Nie używamy jajek prosto z lodówki, gdyż cukier się w nich nie rozpuści. 

    Przepis na biszkopt:

    Krok 1: Przygotowanie składników na biszkopt

    Składniki przygotuj sobie odmierzone w miseczkach, zdecydowanie ułatwi Ci to pracę. Obie mąki wymieszaj ze sobą, wcześniej przesiewając je przez sitko.

    przygotowanie składników na biszkopt

    Krok 2: Przygotowanie piany

    Białka oddziel od żółtek, uważając, aby w misce z białkami nie znalazła się ani odrobina żółtka. Miska, w której ubijamy białka najlepiej aby była metalowa bądź szklana. Plastikowe miski trudniej jest domyć z pozostałości tłuszczu z wcześniejszych dań.

    Powoli zacznij ubijać białka, stopniowo zwiększając pracę miksera. Gotowe białka na przyjęcie cukru wyglądają jak piana z kąpieli (zdjęcie poniżej).

    Krok 3: Ubijanie piany

    Zacznij partiami dodawać cukier. Ja używam cukru drobnego do wypieków, dlaczego? Ponieważ on najlepiej i najszybciej rozpuszcza się w pianie z białek. Cukier dodajemy łyżka po łyżce, nie przerywając pracy miksera. Po każdej dodanej łyżce robimy odstępy od 30 sekund do minuty. 

    Pianę ubijamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jak to sprawdzić?

    Gdy zatrzymamy nasz robot, możemy rozetrzeć sobie pianę między palcami. Jeśli grudki cukru nie są wyczuwalne, oznacza to, że cukier jest rozpuszczony.

    Cały proces jest dość długi i może potrwać nawet kilkanaście minut. Na koniec ubijania naszej bezy powinniśmy otrzymać bardzo gęstą i błyszczącą masę.

    Krok 4: Dodawanie żółtka

    W kolejnym kroku stopniowo dodajemy po jednym żółtku do masy białkowej. Wyłączamy robot.

    Krok 5: Dodawanie mąki

    Mąkę dzielimy sobie mniej więcej na dwie do trzech partii. Do wymieszania mąki używamy szpatuły. Mieszamy delikatnymi i spokojnymi ruchami. Przy mieszaniu pamiętaj o tym, że mąka często opada na dno misy, więc co jakiś czas zamieszaj ją od samego dołu do góry.

    Krok 6: Biszkopt rzucany

    Biszkopt przełóż do tortownicy bądź rantu. Ja używam rantu, więc ustawiam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W żadnym wypadku nie smaruj formy tłuszczem. Biszkopt ma się wspinać po formie, dzięki temu będzie puszysty i wysoki bez proszku do pieczenia i innych ulepszaczy. 

    Po przelaniu do formy wygładź górę. Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego góra dół na środkową półkę. Piecz go około 35 do 40 minut w temperaturze 170 stopni. Pod koniec pieczenia, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, możesz użyć długiej wykałaczki. Jeśli po wyjęciu jej ciasto nie zostanie na patyczku, to znaczy, że już możesz wyjąć swój wypiek. Po upieczeniu wyciągamy od razu biszkopt z piekarnika i rzucamy nim o podłogę z wysokości około 30 cm, to zapobiega opadnięciu biszkoptu, choć nie jest niezbędne. 

    Biszkopt zostaw w rancie do wystudzenia, po czym go wyciągnij i przetnij nożem strunowym na trzy piękne i równe blaty. Ciasto możesz wykorzystać od razu lub zawinąć w folię spożywczą i przechowywać do kilku dni, zanim zrobisz z niego tort. Biszkopt można również zamrozić.

    przepis na biszkopt

    FAQ – Często zadawane pytania o robienie biszkoptu

    Jak zrobić idealny biszkopt?

    Przeczytaj nasz przepis 🙂 Aby zrobić idealny biszkopt, ważne jest, aby dobrze ubić jajka z cukrem na puszystą masę, delikatnie wmieszać mąkę i piec w odpowiednio nagrzanym piekarniku. Przestrzeganie tych kroków pomoże uzyskać lekki i puszysty biszkopt.

    Jakie składniki są potrzebne do biszkoptu?

    Podstawowe składniki do biszkoptu to jajka, cukier, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana i szczypta soli. Opcjonalnie można dodać aromaty, takie jak wanilia.

    Jak uniknąć opadnięcia biszkoptu?

    Aby uniknąć opadnięcia biszkoptu, należy delikatnie mieszać składniki, aby zachować jak najwięcej powietrza w cieście, oraz nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Ważne jest również, aby schłodzić biszkopt powoli po wyjęciu z piekarnika.

    Czy można zrobić biszkopt bez proszku do pieczenia?

    Tak, biszkopt można zrobić bez proszku do pieczenia. Kluczowe jest dokładne ubicie jajek z cukrem, co sprawia, że biszkopt rośnie i jest puszysty bez potrzeby dodawania proszku do pieczenia.

    Jak przechowywać biszkopt, aby był świeży?

    Biszkopt najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Można go również zamrozić, jeśli planujemy użyć go w późniejszym czasie.

    Jakie są różne rodzaje biszkoptów?

    Istnieje wiele rodzajów biszkoptów, w tym klasyczny biszkopt, biszkopt czekoladowy, biszkopt migdałowy oraz biszkopt genueński. Każdy z nich ma unikalny smak i teksturę, zależnie od użytych składników i technik.

    Czy można zrobić biszkopt bezglutenowy?

    Tak, można zrobić biszkopt bezglutenowy, zastępując mąkę pszenną mąką bezglutenową lub mieszanką mąk, takich jak mąka migdałowa, ryżowa czy kukurydziana.

    Jakie są najczęstsze błędy przy pieczeniu biszkoptu?

    Najczęstsze błędy to niedostateczne ubijanie jajek, zbyt agresywne mieszanie składników, pieczenie w zbyt niskiej temperaturze oraz otwieranie piekarnika podczas pieczenia. Każdy z tych błędów może spowodować, że biszkopt nie wyrośnie prawidłowo lub opadnie.

    Autor zwycięskiego przepisu: Magdalena Borowska

    Nawigacja wpisu

    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki
    Jaki prezent dla cukiernika? Tematyczne pomysły
    5 1 vote
    Article Rating
    Subscribe
    Połącz za pomocą
    I allow to create an account
    When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
    DisagreeAgree
    Powiadom o
    guest
    I allow to create an account
    When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
    DisagreeAgree
    guest
    2 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ania
    Ania
    1 rok temu

    Super przepis!

    0
    Odpowiedz
    Kacper
    Kacper
    1 rok temu

    Świetny dzięki

    0
    Odpowiedz

    Popularne Wpisy

    • chrupka do tortu
      Przepisy
      Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

      Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

    • Przepisy
      Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

      Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

    • Porady
      Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

      Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

    • Porady
      Jak położyć opłatek na tort?

      Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

    • Elara by LyraThemes
    • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
    wpDiscuz
    Zarządzaj zgodami plików cookie
    Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
    Funkcjonalne Zawsze aktywne
    Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
    Preferencje
    Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
    Statystyka
    Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
    Marketing
    Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
    Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
    Zobacz preferencje
    {title} {title} {title}