Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Przelicznik foremek
  • Wejdź do sklepu
Przepisy

Jak zrobić makaroniki? Przepis na makaroniki krok po kroku

Makaroniki, czyli chyba najbardziej znane francuskie migdałowe ciasteczka. Przygotowanie ich nie jest najłatwiejszym zadaniem, ale te cudne ciacha wynagradzają cały wysiłek spędzony w kuchni.

Z tego  artykułu dowiesz się jak krok po kroku wykonać makaroniki na bezie włoskiej z charakterystyczną dla ciasteczek „stopką” oraz co zrobić, aby  makaroniki udały się Ci za pierwszym podejściem do tego przepisu.  Ciastka świetnie nadają się do samodzielnego serwowania, ale stanowią też uroczą dekorację, np. tortów. 

Table of Contents

  • Składniki na makaroniki (około 35 sztuk)
  • Przygotowanie makaroników – krok po kroku
    • Krok 1: Przygotowanie masy migdałowej
    • Krok 2: Ubijanie białek
    • Krok 3: Łączenie składników
    • Krok 4: Formowanie makaroników
    • Krok 5: Odpoczynek i pieczenie
    • Krok 6: Wykorzystanie rękawu cukierniczego
    • Krok 7: Nakładania na matę
    • Krok 8: Gotowe!
    • Malinowy Krem do Makaroników
    • Dlaczego makaroniki pękają podczas pieczenia?
    • Jak uzyskać idealną stopkę makaronika?
    • Dlaczego moje makaroniki są puste w środku?
    • Czy można zrobić makaroniki bez maszyny do makaroników?
    • Jak uzyskać gładką powierzchnię makaroników?

Składniki na makaroniki (około 35 sztuk)

– 150 g mielonych migdałów bez skórki (mąki migdałowej) – 140 g cukru pudru
– 55 g białka (1)
– 50 g białka (2)
– 50 g wody
– 150 g cukru 

Nadzienie malinowe: 

– 180ml śmietanki 36%
– 50g mascarpone
-20g cukru pudru
-100g malin mrożonych lub świeżych
– 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 5g żelatyny
– 2 łyżki cukru 

Czas pieczenia: 12-15 minut 

Temperatura pieczenia: 145 stopni 

Dodatkowo nie obędzie się bez kilku narzędzi. Przed przejściem do  kolejnego kroku przygotuj sobie: termometr cukierniczy, mate do  wypiekania makaroników, rękaw cukierniczy z okrągłą tylką, np.  Wilton 2A. Czas ma tutaj ogromne znaczenie, więc nie chcemy go tracić  na przygotowywanie sprzętów czy odmierzanie gramatury składników w  trakcie.

składniki do makaroników

Przygotowanie makaroników – krok po kroku

Krok 1: Przygotowanie masy migdałowej

W pierwszej kolejności przesiej mąkę migdałową i cukier puder do miski.  Większe kawałki migdałów, które zostaną na sitku, są do wyrzucenia. Nie dokładaj ich do swojej mieszanki. Pomocny może tu się okazać blender  lub maszynka do mielenia cukru pudru. Chodzi o to, że możesz w niej  zmielić mąkę na pył. Często gotowe mąki migdałowe mają mnóstwo  grubszych grudek, a szkoda jest ich nie wykorzystać. Jeśli chcesz, możesz także zmielić całe migdały bez skórki i zrobić swoją domową mąkę  migdałową. 

przygotowanie masy migdałowej

Krok 2: Ubijanie białek

W tym momencie wykorzystamy nasz termometr cukierniczy. Do małego  rondelka wsypujemy cukier i zalewamy 50g wody. Ustawiamy na małym  gazie i wkładamy do środka termometr cukierniczy. Nie mieszamy! Nasz  syrop musi uzyskać temperaturę dokładnie 118 stopni Celsjusza. Gdy syrop się podgrzewa, przechodzimy do kroku trzeciego.

Krok 3: Łączenie składników

W misie miksera umieść białka (1) ciągle kontrolując temperaturę naszego  syropu. Gdy osiągnie on około 108-110 stopni powoli zacznij ubijać bezę. Nie chcemy jej przebić i zbytnio napowietrzyć. W momencie gdy nasz  syrop osiągnie docelowe 118 stopni zdejmujemy go z gazu i powolnym strumieniem dodajemy do naszej bezy. Syrop wlewaj z boku misy aby nie obkleić nim widełek miksera. Naszą bezę ubijamy do momentu aż misa z zewnątrz ostygnie. Jeśli nie masz pewności czy to już ten moment  ponownie możesz skorzystać z termometru cukierniczego. Beza powinna mieć około 30-35 stopni. Wówczas zatrzymaj pracę miksera.

łączenie składników

Krok 4: Formowanie makaroników

Do naszej mieszanki mąki migdałowej i cukru pudru dodajemy białka(2) i  mieszamy, powstanie nam z tego gęsta pasta do której dodajemy partiami  bezę. Najlepiej to zrobić w dwóch – trzech partiach. Ruchy przy mieszaniu masy mają być spokojne, nie rób tego za szybko, aby za bardzo nie  rozrzedzić masy. Makaroniki są to o tyle kapryśne ciasteczka, że często kilka ruchów szpatułą za dużo i już ciasto robi się zbyt lejące. Po wymieszaniu naszego ciasta powinno ono tworzyć „efekt wstążki”. Oznacza to, że podnosząc szpatułę spada ono powolnym strumieniem tworząc wyraźne ślady (nie zlewa się szybko zresztą masy, patrz zdjęcie niżej).

formowanie makaroników

Krok 5: Odpoczynek i pieczenie

Jeśli chcesz osiągnąć konkretny kolor korpusów, to jest ten moment, aby dodać barwniki. Podziel masę na tyle części, ile chcesz zabarwić. Pamiętaj tylko, aby nie korzystać z barwników olejowych, takie mogą za bardzo  rozrzedzić masę i makaroniki nie wyjdą. Najlepiej tu sprawdzą się  barwniki żelowe lub w proszku. Podczas wypiekania zauważyłam, że barwnik traci na intensywności i robi się dużo bledszy niż gdy makaroniki  są jeszcze surowe, więc możesz go dodać odrobinę więcej jeśli chcesz, aby kolor był wyrazisty. Moje makaroniki mają odcień bladego i  ciemniejszego różu. 

pieczenie makaroników

Krok 6: Wykorzystanie rękawu cukierniczego

Masę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Jeśli posiadasz tylko jedną tylkę polecam resztę ciasta również przełożyć w rękawy, aby nie schło w misie. Później wystarczy tylko przeciąć końcówkę rękawa i  włożyć go do tego rękawa z tylką (rękaw w rękaw). 

Krok 7: Nakładania na matę

Ułóż mate do wypiekania na blaszce od piekarnika, dobrym sposobem jest  odwrócenie blachy do „góry nogami”, aby powierzchnia była płaska.  Prostopadłym do maty ruchem nakładaj makaroniki na mate. Ja  przykrywam te małe kółeczka na macie, ciasto zwykle się trochę rozlewa do rozmiaru tych większych. Tak przygotowaną blachą uderzam kilka razy o blat, co powoduje, że wychodzą nam na ciasteczkach pęcherzyki  powietrza, które bez problemu usuwam przy pomocy wykałaczki.  Ciasteczka zostawiamy na około 30 minut do wyschnięcia na blacie.

Krok 8: Gotowe!

Aby sprawdzić czy ciasteczka odpowiednio wyschły, dotknij je delikatnie palcem, jeśli nie zostaje na nim ciasto, oznacza to, że już możemy je upiec. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 145 stopni (góra- dół). Czas  wypiekania to około 12-15 minut, każdy piekarnik jest inny i musisz  wyczuć swój. Jak sprawdzić czy ciasteczko już jest wypieczone?  Wystarczy po uchyleniu drzwiczek piekarnika dotknąć go delikatnie za  górę i poruszać, jeśli jest sztywne oznacza to, że makaronik jest wypieczony. Blachę wyjmujemy z pieca i czekamy, aż makaroniki ostygną, dopiero wtedy możemy je zdjąć z maty. Tak przygotowane  korpusy możemy przechowywać w pojemniku lub zrobić krem i nadziać je  od razu. Po nadzianiu makaroników kremem przechowujemy je w  lodówce.

przepis na makaroniki

Malinowy Krem do Makaroników

  1. Mąkę ziemniaczaną i żelatynę umieść w dwóch oddzielnych, małych  miseczkach i zalej każdą z nich łyżką zimnej wody. 
  2. Do malin wsyp 2 łyżki cukru i zagotuj na małym ogniu.
  3.  Gdy maliny z cukrem zaczną wrzeć dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj  jeszcze około minuty. 
  4. Wyłącz palnik i dodaj napęczniałą żelatynę. Taką frużelinę malinową  musisz wystudzić, najlepiej zostawić ją na blacie a gdy wystygnie wstawić  na kilka godzin do lodówki. 
  5. W misie miksera umieść śmietanę, mascarpone i cukier puder. Całość  ubij na gęsty krem.
  6. Wyłącz mikser i dodaj frużelinę. Nie musisz użyć wszystkich malin.  Dodaj ich tyle, ile uważasz, do smaku. Ja dodaje około 3 łyżek frużeliny i  mieszam szpatułą. 

7. Krem nakładam do rękawa z okrągłą tylką i nadziewam nim moje  korpusy makaroników. Niektóre z nich dekoruje dodatkowo złotkiem  jadalnym w sprayu, wyglądają wtedy jeszcze bardziej okazale. I pamiętaj, praktyka czyni mistrza, im więcej makaroników wypieczesz, z każdym  razem będą one coraz piękniejsze. Smacznego!

Autor: Magdalena Borowska

Dlaczego makaroniki pękają podczas pieczenia?

Makaroniki mogą pękać z powodu zbyt wysokiej temperatury pieczenia. Spróbuj obniżyć temperaturę o 5-10°C i wydłużyć czas pieczenia.

Jak uzyskać idealną stopkę makaronika?

Aby uzyskać ładną stopkę, upewnij się, że wyciskasz masę prostopadle do blachy. Zbyt mokra masa lub nieprawidłowe mieszanie mogą również wpływać na formowanie się stopki.

Dlaczego moje makaroniki są puste w środku?

Puste makaroniki mogą być wynikiem zbyt niskiej temperatury pieczenia. Spróbuj podnieść temperaturę o 5-10°.

Czy można zrobić makaroniki bez maszyny do makaroników?

Tak, makaroniki można zrobić bez specjalnej maszyny. Potrzebujesz jedynie miksera, rękawa cukierniczego i blachy do pieczenia.

Jak uzyskać gładką powierzchnię makaroników?

Aby uzyskać gładką powierzchnię, upewnij się, że dokładnie przesiewasz suche składniki i prawidłowo mieszasz masę. Możesz też delikatnie stuknąć blachą o blat po wyciśnięciu makaroników, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza.

Nawigacja wpisu

Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki
Jak zrobić czekoladowe kule na tort? Poradnik krok po kroku
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
1 rok temu

Fajny przepis

0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
10 miesięcy temu

Jak na pierwszy raz jestem zadowolona!

1000014849
0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
10 miesięcy temu

Jak na pierwszy raz jestem zadowolona!

1000014849
0
Odpowiedz

dlasmaku.com.pl

𝐏𝐨𝐤𝐨𝐜𝐡𝐚𝐣 𝐳 𝐧𝐚𝐦𝐢 𝐩𝐢𝐞𝐜𝐳𝐞𝐧𝐢𝐞 𝐨𝐫𝐚𝐳 𝐝𝐞𝐤𝐨𝐫𝐨𝐰𝐚𝐧𝐢𝐞
▫️▫️🎀▫️▫️
🎂Akcesoria, dekoracje, formy do ciast
💡Porady i inspiracje
📦Ekspresowa wysyłka
🍰#dlaSmaku

ᴢɪᴍᴏᴡᴀ ᴄʜᴏɪɴᴋᴀ |🌲❄️🐇🌲| Czy te choinki nie wyglądaj ᴢɪᴍᴏᴡᴀ ᴄʜᴏɪɴᴋᴀ |🌲❄️🐇🌲| Czy te choinki nie wyglądają jak z zimowej krainy?

👩🏻‍🍳Nasza Julia z Dla Smaku znowu wyczarowała coś absolutnie przeuroczego — ośnieżone choinki 3D, które aż chce się postawić na środku świątecznego stołu. 

🩵Delikatny zielony zamsz, odrobina jadalnego „śniegu” i złote akcenty sprawiają, że każda choinka wygląda jak mała zimowa ozdoba pełna uroku.

💡A ten króliczek z łopatką? Tak, on też czeka na Was w naszym sklepie! Idealny do zimowych monoporcji, tortów i dekoracji.

📍Produkty użyte w rolce:
▫️ Fun Cakes Zamsz w sprayu do dekoracji Zielony 100ml (8337)
▫️ Forma silikonowa do pieczenia ciastek ośnieżona choinka 3D 8 gniazd (13605)

🔎Tę formę i wiele innych znajdziecie w naszym sklepie Dla Smaku klikając w link w bio. 

🔗Linki do innych konkretnych produktów znajdziecie w wyróżnionych relacjach.
—————————❄️—————————
#dlasmaku #cukiernictwo #wypieki #słodkości #szczecin #desery #pracownia #zima #święta #christmas #choinka #snieg #drzewko #zimowykrajobraz #zimowyklimat #zimowy
—————————❄️—————————
Zima • choinki • ośnieżona choinka • zimowa kraina • świąteczne dekoracje • zimowy las • zimowy krajobraz • świąteczny nastrój
ᴢɪᴍᴏᴡᴇ ᴄᴢᴀᴘᴇᴄᴢᴋɪ |❄️🧢🍒❄️| Zimowe czapeczki w wersj ᴢɪᴍᴏᴡᴇ ᴄᴢᴀᴘᴇᴄᴢᴋɪ |❄️🧢🍒❄️| Zimowe czapeczki w wersji deserowej — proste, eleganckie i efektowne!

✅Każda czapeczka ma wyraźny kształt, równą strukturę i estetyczne wykończenie zamszem. 

💡Drobne dekoracje w postaci perełek czy kokosu dodają im świątecznego charakteru, a jednocześnie zachowują elegancki, minimalistyczny wygląd.

👩🏻‍🍳Julia z Dla Smaku przygotowała je w naszej formie „Zimowe czapki 3D”, tworząc dwa warianty: różowy z musem wiśniowym oraz śnieżnobiały, subtelny i delikatny.

🩵To świetna propozycja na zimowe monoporcje — zarówno na świąteczny stół, jak i na słodkie przyjęcia w grudniowym klimacie.

📍Produkty użyte w rolce:
▫️ Food Colours Zamsz w sprayu do dekoracji wypieków Baby Pink (13920)
▫️ Azucren Posypka cukrowa do dekoracji Perełki Czerwone 14mm (14006)
▫️ Azucren Posypka cukrowa do dekoracji Perełki Różowe 14mm (14004)
▫️ Forma silikonowa do pieczenia ciastek monoporcji Zimowe czapki 3D 6 gniazd (14772)

🔎Tę formę i wiele innych znajdziecie w naszym sklepie Dla Smaku klikając w link w bio. 

🔗Linki do innych konkretnych produktów znajdziecie w wyróżnionych relacjach.
—————————❄️—————————
#dlasmaku #cukiernictwo #wypieki #słodkości #szczecin #desery #pracownia #zima #święta #christmas #zimowe #czapka #czapeczki #zimowynastrój #zimowyklimat #monoporcje 
—————————❄️—————————
Zima • zimowa czapka • czapka • desery zimowe • zimowe wypieki • zimowy klimat • dekoracje na stół • monoporcje
ᴘʏꜱᴢɴᴇ ᴅᴏᴍʏ |🏠🎄🍰🏠| Gdyby świąteczne wypieki mogły ᴘʏꜱᴢɴᴇ ᴅᴏᴍʏ |🏠🎄🍰🏠| Gdyby świąteczne wypieki mogły opowiadać historie…

🧁Te małe piernikowe domki na pewno miałyby wiele do powiedzenia! Wykonane w naszej silikonowej formie wyglądają jak słodkie chatki z zimowej krainy – każda z charakterem, każda wyjątkowa.

👩🏻‍🍳Julia wyczarowała je z czerwonym zamszem i świątecznymi dekoracjami, które podkreślają każdy detal. Efekt? Mini desery, które robią wrażenie zanim jeszcze trafią na talerz!

📍Produkty użyte w rolce:
▫️ Forma silikonowa do pieczenia ciastek Piernikowe domki 6gniazd (13515)

🔎Tę formę i wiele innych znajdziecie w naszym sklepie Dla Smaku klikając w link w bio. 

🔗Linki do innych konkretnych produktów znajdziecie w wyróżnionych relacjach.
—————————❄️—————————
#dlasmaku #cukiernictwo #wypieki #słodkości #szczecin #desery #pracownia #zima #święta #christmas #domki #piernikowe #świąteczne #dekoracjeświąteczne #zimowynastrój 
—————————❄️—————————
Zima • domki • pierniczki • forma silikonowa • zimowe wypieki • świąteczny czas • świąteczne wypieki • świąteczne ozdoby
🎄🎁| ᴋᴏɴᴋᴜʀꜱ śᴡɪąᴛᴇᴄᴢɴʏ |🎁🎄⤵️ Ho ho ho! Piekarniki 🎄🎁| ᴋᴏɴᴋᴜʀꜱ śᴡɪąᴛᴇᴄᴢɴʏ |🎁🎄⤵️
Ho ho ho! Piekarniki rozgrzane? Foremki świąteczne odkurzone? Menu na święta ustalone? Wchodzimy już w czas intensywnych przygotowań do świąt, a co za tym idzie, to czas wzmożonej aktywności w kuchniach! Dlatego tak jak na Halloween, mamy dla Was specjalny konkurs, ale w tematyce świąteczno-zimowej!

Co musicie więc zrobić, żeby wziąć w nim udział? Już tłumaczymy krok po kroku:

🔹Upieczcie coś słodkiego w tematyce świąteczno-zimowej. Format wypieku jest dowolny, mogą być to ciasteczka, torty, ciasta, monoporcje itp.
🔹Opublikujcie swój świąteczno-zimowy wypiek na Instagramie w formie postu lub rolki.
🔹Następnie oznaczcie nas w swoich postach @dlasmaku.com.pl oraz dodaj #dlasmakuświątecznykonkurs
🔹Zaobserwujcie nasz profil na Instagramie jeśli jeszcze tego nie robicie!
🔹Polubcie nasz post konkursowy oraz oznaczcie pod nim przynajmniej jednego znajomego, który tak jak Wy uwielbia ten świąteczny czas.

To wszystko! Po spełnieniu powyższych punktów jesteście w naszym konkursie! Na Wasze zgłoszenia czekamy do samych świąt! (24.12.2025) Po zakończeniu konkursu nasze elfie jury zacznie intensywne przeglądanie Waszych prac w celu wskazania tych najlepszych! (Z uwagi na okres świąt, elfy mogą potrzebować więcej czasu by wyłonić zwycięzców) 🎁

A co nasze elfy uszykowały dla Was? Oto i nagrody:

🥇Bon zakupowy o wartości 300 zł
🥈Bon zakupowy o wartości 200 zł
🥉Bon zakupowy o wartości 100 zł

Zwycięzcy zostaną ogłoszeni w formie relacji na naszym Instagramie. Następnie wyróżnione osoby będziemy prosić o zgłoszenie się po odbiór swojej nagrody w wiadomości prywatnej. 🎟️

To co gotowi do działania? Nie pozostaje nam nic innego jak życzyć Wam wszystkiego słodkiego i połamania szpatuł! Nie możemy się doczekać Waszych świątecznych wariacji! 🎄
—————————❄️—————————
#dlasmaku #konkurs #cukiernictwo #wypieki #szczecin #desery #pracownia #bożenarodzenie #tort #pierniczki #dekoracje #monoporcje
—————————❄️—————————
Konkurs • post konkursowy • konkurs świąteczny • Boże Narodzenie • świąteczne wypieki • pierniki • zimowy klimat • świąteczny czas • świąteczny stół
ʟᴏᴅᴏᴡʏ ᴅᴏᴍ |🧊🐇🍰🧊| Zima w wersji cukierniczej? Czem ʟᴏᴅᴏᴡʏ ᴅᴏᴍ |🧊🐇🍰🧊| Zima w wersji cukierniczej? Czemu nie!

❄️Forma silikonowa „Igloo” to sposób na przygotowanie deserów, które od razu kojarzą się ze śniegiem i zimowymi motywami. Jej kształt idealnie odwzorowuje strukturę lodowego domku, dzięki czemu każda porcja wygląda jak małe, jadalne igloo.

✅Forma doskonale sprawdza się do przygotowania musów, semifreddo lub deserów na spodzie z ciasta kruchego. 

💡Po pokryciu zamszem lub oprószeniu wiórkami kokosowymi uzyskasz efekt puszystego śniegu, który świetnie współgra z dekoracjami w postaci małych figurek, płatków śniegu czy czekoladowych ozdób. 

👩🏻‍🍳Te urocze igloo przygotowała nasza Julia z Dla Smaku, łącząc w jednym deserze zimowy wygląd i delikatną formę podania.

📍Produkty użyte w rolce:
▫️ Food Colours Zamsz w sprayu do dekoracji wypieków Naturalna biel Natural White (13556)
▫️ Azucren Posypka cukrowa Śnieżynki 80g (12298)
▫️ Figurka na tort Świąteczny Króliczek Zajączek 3D wzór nr3 (14760)
▫️ Figurka na tort Świąteczny Króliczek Zajączek 3D wzór nr2 (14759)
▫️ Figurka na tort Świąteczny Króliczek Zajączek 3D wzór nr4 (14761)
▫️ Forma silikonowa do pieczenia ciastek Igloo 6gniazd (13474)

🔎Tę formę i wiele innych znajdziecie w naszym sklepie Dla Smaku klikając w link w bio. 

🔗Linki do innych konkretnych produktów znajdziecie w wyróżnionych relacjach.
—————————❄️—————————
#dlasmaku #cukiernictwo #wypieki #słodkości #szczecin #desery #pracownia #zima #święta #christmas #igloo #lodowakraina #zimowe #zimowyczas #zimowyklimat 
—————————❄️—————————
Igloo • zima • zimowa aura • zimowy klimat • zimowy krajobraz • zimowe wypieki • monoporcje • zimowe kształty • forma silikonowa • zimowa kraina
🎄🧁| ʙᴀʙᴇᴄᴢᴋɪ ᴢ ᴀɪʀ ꜰʀʏᴇʀ |🧁🎄⤵️ 📝Składniki na okoł 🎄🧁| ʙᴀʙᴇᴄᴢᴋɪ ᴢ ᴀɪʀ ꜰʀʏᴇʀ |🧁🎄⤵️

📝Składniki na około 8-10 sztuk:

Babeczki:
•180 g mąki pszennej
•2 jajka
•80 g cukru
•80 g masła (roztopionego)
•100 ml mleka
•1 łyżeczka przyprawy do piernika
•1 łyżeczka kakao
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•szczypta soli
•opcjonalnie: 2 łyżki powideł śliwkowych 🍒

Krem:
•200 ml śmietanki 30–36%
•250 g mascarpone
•2–3 łyżki cukru pudru
•skórka starta z 1 pomarańczy + 2 łyżki soku 🍊

🎄Dekoracja:
•Posypki świąteczne
•Kandyzowana skórka pomarańczowa
•Mini pierniczki do dekoracji (opcjonalnie)

🧁Jak zrobić babeczki?
•Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, kakao, przyprawę piernikową, sól.
•W osobnej misce zmiksuj mokre składniki: jajka, cukier, roztopione masło i mleko.
•Połącz ze sobą obie masy. Jeśli chcesz, dodaj powidła — podkręcą smak!
•Gotową masę przełóż do formy silikonowej (najlepiej forma silikonowa do air fryera) 
•Piecz 15–17 min w 155–160°C.
•Ostudź całkowicie przed nakładaniem kremu.

🍊Krem pomarańczowy:
•Ubij śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem.
•Dodaj sok i skórkę z pomarańczy — ubijaj chwilę tylko do połączenia składników.
•Nałóż na babeczki za pomocą worka i tylki np: 1M 

📍Produkty, które mogą się przydać:
▫️ Forma silikonowa do pieczenia babeczek we frytkownicy beztłuszczowej (13526)
▫️ Tylka cukiernicza do kremu 1m świderki gwiazdka zawijasy (6330)

💡Wskazówki:
✔nie przegrzej kremu — po dodaniu soku miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
✔babeczki w air fryer rosną szybciej — nie wypełniaj papilotek powyżej 2/3 wysokości.
✔świetnie smakują też z nadzieniem: kajmakowym lub powidłami żurawinowymi.

Smacznego! 😋🎄🧁
—————————❄️—————————
#dlasmaku #cukiernictwo #wypieki #słodkości #szczecin #desery #pracownia #zima #święta #christmas #przepis #airfryer #świąteczne #babeczki
—————————❄️—————————
Świąteczne babeczki • przepis • przepis na babeczki • air fryer • świąteczne wypieki • krem pomarańczowy • świąteczne przepisy
ᴘᴀɴ ʟᴜᴅᴢɪᴋ |🍪🧣❄️🍪| Te urocze ludziki są gotowe roz ᴘᴀɴ ʟᴜᴅᴢɪᴋ |🍪🧣❄️🍪| Te urocze ludziki są gotowe rozgrzać każde świąteczne popołudnie!

🧤Każdy z nich ma inny charakter — jeden w szaliku, drugi w czapce, trzeci z kokardką… ale wszystkie łączy to samo: słodki uśmiech i zimowy urok, którego nie da się nie kochać!

📐Nasza forma Świąteczne Ludziki pozwala przygotować idealne, równiutkie ciasteczka, które aż proszą się o dekorowanie. 

👩🏻‍🍳Julia z Dla Smaku ozdobiła je czekoladą i kolorowymi detalami — dzięki czemu powstała cała gromadka słodkich, świątecznych bohaterów, gotowych towarzyszyć przy każdej grudniowej chwili.

💚To świetny pomysł na rodzinne pieczenie, prezent dla bliskiej osoby lub słodką dekorację świątecznego stołu.

📍Produkty użyte w rolce:
▫️ Forma silikonowa do pieczenia ciastek Świąteczne ludziki Ciastki (10618)

🔎Tę formę i wiele innych znajdziecie w naszym sklepie Dla Smaku klikając w link w bio. 

🔗Linki do innych konkretnych produktów znajdziecie w wyróżnionych relacjach.
—————————❄️—————————
#dlasmaku #cukiernictwo #wypieki #słodkości #szczecin #desery #pracownia #zima #święta #christmas #pierniczki #panciastek #ciasteczkowelove #swiatecznyklimat #dekoracjeświąteczne 
—————————❄️—————————
Zima • boże narodzenie • piernikowe ludziki • pan ciastek • pierniczki • świąteczne postacie • zimowe wypieki • forma silikonowa • pierniczki
ᴄʜᴏɪɴᴋᴏ ᴍᴀ |🎄❄️🧁🎄| Święta zbliżają się dużymi krok ᴄʜᴏɪɴᴋᴏ ᴍᴀ |🎄❄️🧁🎄| Święta zbliżają się dużymi krokami, a wraz z nimi czas deserów, które przywołują świąteczne skojarzenia!

🌲Forma silikonowa „Choinka 3D” to sposób na efektowne monoporcje w kształcie drzewek, idealne do przygotowania musów, semifreddo lub lekkich deserów na spodzie z ciasta czekoladowego.

💡Struktura formy pozwala uzyskać charakterystyczny wzór, który po pokryciu zamszem lub oprószeniu cukrem pudrem przypomina świąteczne choinki obsypane śniegiem.

💚To doskonała propozycja dla osób, które lubią przygotować coś wyjątkowego na świąteczny stół — deser, który wygląda profesjonalnie, ale można go z powodzeniem zrobić w domowych warunkach.

📍Produkty użyte w rolce:
▫️ Food Colours Zamsz w sprayu do dekoracji wypieków Butelkowa zieleń (13555)
▫️ Posypka cukrowa do dekoracji wypieków CHRISTMAS CAROL (9466)
▫️ Forma silikonowa do pieczenia ciastek choinka choinki 3D 8 gniazd (9426)

🔎Tę formę i wiele innych znajdziecie w naszym sklepie Dla Smaku klikając w link w bio. 

🔗Linki do innych konkretnych produktów znajdziecie w wyróżnionych relacjach.
—————————❄️—————————
#dlasmaku #cukiernictwo #wypieki #słodkości #szczecin #desery #pracownia #zima #święta #christmas #choinka #choinki #swiatecznyklimat #zimowyklimat #drzewkoświąteczne #monoporcje
—————————❄️—————————
Zima • choinka • zimowe dekoracje • zimowy stół • ozdoby świąteczne • drzewko świąteczne • zimowy las • świąteczne wypieki • zimowe wypieki
ᴘʀᴏꜱᴛᴏ ᴢ ɴɪᴇʙᴀ |🌟🎄🍰🌟| Świąteczna gwiazda, która kr ᴘʀᴏꜱᴛᴏ ᴢ ɴɪᴇʙᴀ |🌟🎄🍰🌟| Świąteczna gwiazda, która kradnie całe show!

💫Ten deser wygląda tak, jakby spadł prosto z bożonarodzeniowego nieba… i wylądował na zielonym podkładzie, gotowy błyszczeć na świątecznym stole.

👩🏻‍🍳Nasza Julia z Dla Smaku przygotowała go w formie „Gwiazda”, pokrywając intensywnie czerwonym zamszem i ozdabiając śnieżynkami oraz złotymi perełkami. 

💡Każde załamanie kształtu pięknie łapie światło, dzięki czemu gwiazda naprawdę wygląda jak świąteczna dekoracja — tylko o wiele smaczniejsza.

💚Idealna na świąteczne przyjęcia, rodzinne spotkania i wszystkie momenty, które wymagają czegoś wyjątkowego.

📍Produkty użyte w rolce:
▫️ Fun Cakes Podkład okrągły pod tort Zielony gruby 25cm wysoki h:1,2cm (8951)
▫️ Food Colours Zamsz w sprayu do dekoracji wypieków Czerwony (13551)
▫️ Fun Cakes Posypka cukrowa Maczek Biało Srebrny (12092)
▫️ Forma silikonowa do pieczenia ciasta Gwiazda (13471)

🔎Tę formę i wiele innych znajdziecie w naszym sklepie Dla Smaku klikając w link w bio. 

🔗Linki do innych konkretnych produktów znajdziecie w wyróżnionych relacjach.
—————————❄️—————————
#dlasmaku #cukiernictwo #wypieki #słodkości #szczecin #desery #pracownia #zima #święta #christmas #gwiazda #gwiazdy #dekoracjeświąteczne #ozdobybożonarodzeniowe #świątecznie #swiatecznyczas 
—————————❄️—————————
Zima • gwiazda • świąteczne dekoracje • świąteczny czas • ozdoby na stół • świąteczny stół • blaszka gwiazd • posypka cukrowa • forma silikonowa
Zaobserwuj

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Inspiracje, Przepisy
    Jak upiec swój pierwszy tort? Instruktaż dla początkujących

    Jeśli od dawna marzycie, aby upiec swój pierwszy tort, ale nie wiecie jak s...

  • Przepisy
    Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi!

    To idealny przepis na biszkopt, jedyny, niepowtarzalny, rzucany i bez prosz...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}