Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Przepisy

Jak zrobić makaroniki? Przepis na makaroniki krok po kroku

Makaroniki, czyli chyba najbardziej znane francuskie migdałowe ciasteczka. Przygotowanie ich nie jest najłatwiejszym zadaniem, ale te cudne ciacha wynagradzają cały wysiłek spędzony w kuchni.

Z tego  artykułu dowiesz się jak krok po kroku wykonać makaroniki na bezie włoskiej z charakterystyczną dla ciasteczek „stopką” oraz co zrobić, aby  makaroniki udały się Ci za pierwszym podejściem do tego przepisu.  Ciastka świetnie nadają się do samodzielnego serwowania, ale stanowią też uroczą dekorację, np. tortów. 

Table of Contents

  • Składniki na makaroniki (około 35 sztuk)
  • Przygotowanie makaroników – krok po kroku
    • Krok 1: Przygotowanie masy migdałowej
    • Krok 2: Ubijanie białek
    • Krok 3: Łączenie składników
    • Krok 4: Formowanie makaroników
    • Krok 5: Odpoczynek i pieczenie
    • Krok 6: Wykorzystanie rękawu cukierniczego
    • Krok 7: Nakładania na matę
    • Krok 8: Gotowe!
    • Malinowy Krem do Makaroników
    • Dlaczego makaroniki pękają podczas pieczenia?
    • Jak uzyskać idealną stopkę makaronika?
    • Dlaczego moje makaroniki są puste w środku?
    • Czy można zrobić makaroniki bez maszyny do makaroników?
    • Jak uzyskać gładką powierzchnię makaroników?

Składniki na makaroniki (około 35 sztuk)

– 150 g mielonych migdałów bez skórki (mąki migdałowej) – 140 g cukru pudru
– 55 g białka (1)
– 50 g białka (2)
– 50 g wody
– 150 g cukru 

Nadzienie malinowe: 

– 180ml śmietanki 36%
– 50g mascarpone
-20g cukru pudru
-100g malin mrożonych lub świeżych
– 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 5g żelatyny
– 2 łyżki cukru 

Czas pieczenia: 12-15 minut 

Temperatura pieczenia: 145 stopni 

Dodatkowo nie obędzie się bez kilku narzędzi. Przed przejściem do  kolejnego kroku przygotuj sobie: termometr cukierniczy, mate do  wypiekania makaroników, rękaw cukierniczy z okrągłą tylką, np.  Wilton 2A. Czas ma tutaj ogromne znaczenie, więc nie chcemy go tracić  na przygotowywanie sprzętów czy odmierzanie gramatury składników w  trakcie.

składniki do makaroników

Przygotowanie makaroników – krok po kroku

Krok 1: Przygotowanie masy migdałowej

W pierwszej kolejności przesiej mąkę migdałową i cukier puder do miski.  Większe kawałki migdałów, które zostaną na sitku, są do wyrzucenia. Nie dokładaj ich do swojej mieszanki. Pomocny może tu się okazać blender  lub maszynka do mielenia cukru pudru. Chodzi o to, że możesz w niej  zmielić mąkę na pył. Często gotowe mąki migdałowe mają mnóstwo  grubszych grudek, a szkoda jest ich nie wykorzystać. Jeśli chcesz, możesz także zmielić całe migdały bez skórki i zrobić swoją domową mąkę  migdałową. 

przygotowanie masy migdałowej

Krok 2: Ubijanie białek

W tym momencie wykorzystamy nasz termometr cukierniczy. Do małego  rondelka wsypujemy cukier i zalewamy 50g wody. Ustawiamy na małym  gazie i wkładamy do środka termometr cukierniczy. Nie mieszamy! Nasz  syrop musi uzyskać temperaturę dokładnie 118 stopni Celsjusza. Gdy syrop się podgrzewa, przechodzimy do kroku trzeciego.

Krok 3: Łączenie składników

W misie miksera umieść białka (1) ciągle kontrolując temperaturę naszego  syropu. Gdy osiągnie on około 108-110 stopni powoli zacznij ubijać bezę. Nie chcemy jej przebić i zbytnio napowietrzyć. W momencie gdy nasz  syrop osiągnie docelowe 118 stopni zdejmujemy go z gazu i powolnym strumieniem dodajemy do naszej bezy. Syrop wlewaj z boku misy aby nie obkleić nim widełek miksera. Naszą bezę ubijamy do momentu aż misa z zewnątrz ostygnie. Jeśli nie masz pewności czy to już ten moment  ponownie możesz skorzystać z termometru cukierniczego. Beza powinna mieć około 30-35 stopni. Wówczas zatrzymaj pracę miksera.

łączenie składników

Krok 4: Formowanie makaroników

Do naszej mieszanki mąki migdałowej i cukru pudru dodajemy białka(2) i  mieszamy, powstanie nam z tego gęsta pasta do której dodajemy partiami  bezę. Najlepiej to zrobić w dwóch – trzech partiach. Ruchy przy mieszaniu masy mają być spokojne, nie rób tego za szybko, aby za bardzo nie  rozrzedzić masy. Makaroniki są to o tyle kapryśne ciasteczka, że często kilka ruchów szpatułą za dużo i już ciasto robi się zbyt lejące. Po wymieszaniu naszego ciasta powinno ono tworzyć „efekt wstążki”. Oznacza to, że podnosząc szpatułę spada ono powolnym strumieniem tworząc wyraźne ślady (nie zlewa się szybko zresztą masy, patrz zdjęcie niżej).

formowanie makaroników

Krok 5: Odpoczynek i pieczenie

Jeśli chcesz osiągnąć konkretny kolor korpusów, to jest ten moment, aby dodać barwniki. Podziel masę na tyle części, ile chcesz zabarwić. Pamiętaj tylko, aby nie korzystać z barwników olejowych, takie mogą za bardzo  rozrzedzić masę i makaroniki nie wyjdą. Najlepiej tu sprawdzą się  barwniki żelowe lub w proszku. Podczas wypiekania zauważyłam, że barwnik traci na intensywności i robi się dużo bledszy niż gdy makaroniki  są jeszcze surowe, więc możesz go dodać odrobinę więcej jeśli chcesz, aby kolor był wyrazisty. Moje makaroniki mają odcień bladego i  ciemniejszego różu. 

pieczenie makaroników

Krok 6: Wykorzystanie rękawu cukierniczego

Masę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Jeśli posiadasz tylko jedną tylkę polecam resztę ciasta również przełożyć w rękawy, aby nie schło w misie. Później wystarczy tylko przeciąć końcówkę rękawa i  włożyć go do tego rękawa z tylką (rękaw w rękaw). 

Krok 7: Nakładania na matę

Ułóż mate do wypiekania na blaszce od piekarnika, dobrym sposobem jest  odwrócenie blachy do „góry nogami”, aby powierzchnia była płaska.  Prostopadłym do maty ruchem nakładaj makaroniki na mate. Ja  przykrywam te małe kółeczka na macie, ciasto zwykle się trochę rozlewa do rozmiaru tych większych. Tak przygotowaną blachą uderzam kilka razy o blat, co powoduje, że wychodzą nam na ciasteczkach pęcherzyki  powietrza, które bez problemu usuwam przy pomocy wykałaczki.  Ciasteczka zostawiamy na około 30 minut do wyschnięcia na blacie.

Krok 8: Gotowe!

Aby sprawdzić czy ciasteczka odpowiednio wyschły, dotknij je delikatnie palcem, jeśli nie zostaje na nim ciasto, oznacza to, że już możemy je upiec. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 145 stopni (góra- dół). Czas  wypiekania to około 12-15 minut, każdy piekarnik jest inny i musisz  wyczuć swój. Jak sprawdzić czy ciasteczko już jest wypieczone?  Wystarczy po uchyleniu drzwiczek piekarnika dotknąć go delikatnie za  górę i poruszać, jeśli jest sztywne oznacza to, że makaronik jest wypieczony. Blachę wyjmujemy z pieca i czekamy, aż makaroniki ostygną, dopiero wtedy możemy je zdjąć z maty. Tak przygotowane  korpusy możemy przechowywać w pojemniku lub zrobić krem i nadziać je  od razu. Po nadzianiu makaroników kremem przechowujemy je w  lodówce.

przepis na makaroniki

Malinowy Krem do Makaroników

  1. Mąkę ziemniaczaną i żelatynę umieść w dwóch oddzielnych, małych  miseczkach i zalej każdą z nich łyżką zimnej wody. 
  2. Do malin wsyp 2 łyżki cukru i zagotuj na małym ogniu.
  3.  Gdy maliny z cukrem zaczną wrzeć dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj  jeszcze około minuty. 
  4. Wyłącz palnik i dodaj napęczniałą żelatynę. Taką frużelinę malinową  musisz wystudzić, najlepiej zostawić ją na blacie a gdy wystygnie wstawić  na kilka godzin do lodówki. 
  5. W misie miksera umieść śmietanę, mascarpone i cukier puder. Całość  ubij na gęsty krem.
  6. Wyłącz mikser i dodaj frużelinę. Nie musisz użyć wszystkich malin.  Dodaj ich tyle, ile uważasz, do smaku. Ja dodaje około 3 łyżek frużeliny i  mieszam szpatułą. 

7. Krem nakładam do rękawa z okrągłą tylką i nadziewam nim moje  korpusy makaroników. Niektóre z nich dekoruje dodatkowo złotkiem  jadalnym w sprayu, wyglądają wtedy jeszcze bardziej okazale. I pamiętaj, praktyka czyni mistrza, im więcej makaroników wypieczesz, z każdym  razem będą one coraz piękniejsze. Smacznego!

Autor: Magdalena Borowska

Dlaczego makaroniki pękają podczas pieczenia?

Makaroniki mogą pękać z powodu zbyt wysokiej temperatury pieczenia. Spróbuj obniżyć temperaturę o 5-10°C i wydłużyć czas pieczenia.

Jak uzyskać idealną stopkę makaronika?

Aby uzyskać ładną stopkę, upewnij się, że wyciskasz masę prostopadle do blachy. Zbyt mokra masa lub nieprawidłowe mieszanie mogą również wpływać na formowanie się stopki.

Dlaczego moje makaroniki są puste w środku?

Puste makaroniki mogą być wynikiem zbyt niskiej temperatury pieczenia. Spróbuj podnieść temperaturę o 5-10°.

Czy można zrobić makaroniki bez maszyny do makaroników?

Tak, makaroniki można zrobić bez specjalnej maszyny. Potrzebujesz jedynie miksera, rękawa cukierniczego i blachy do pieczenia.

Jak uzyskać gładką powierzchnię makaroników?

Aby uzyskać gładką powierzchnię, upewnij się, że dokładnie przesiewasz suche składniki i prawidłowo mieszasz masę. Możesz też delikatnie stuknąć blachą o blat po wyciśnięciu makaroników, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza.

Nawigacja wpisu

Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki
Jak zrobić czekoladowe kule na tort? Poradnik krok po kroku
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
11 miesięcy temu

Fajny przepis

0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
6 miesięcy temu

Jak na pierwszy raz jestem zadowolona!

1000014849
0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
6 miesięcy temu

Jak na pierwszy raz jestem zadowolona!

1000014849
0
Odpowiedz

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}