Pasuje do większości ciast, jest pyszny, tani i można nim tworzyć dekoracyjne cuda. Przepis na lukier to jedna z podstawowych receptur w każdej kuchni. Dzięki niemu w bardzo prosty i efektowny sposób przyozdobisz niemal wszystkie ulubione domowe wypieki: od wielkanocnych bab po bożonarodzeniowe pierniczki. Z czego wynika popularność lukru? Z rozkosznej słodyczy i łatwości przygotowania. Ale o tym zaraz przekonasz się osobiście.
Jak zrobić lukier?
Podstawowy przepis na lukier jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie trzeba go gotować ani pilnować. Wystarczą dosłownie dwa składniki i dwie minuty roboty, by przyrządzić słodką dekorację do ciasteczek, pierniczków, drożdżówek, ciast lub pączków. Pamiętaj, że gęsty lukier dość szybko zastyga. Dlatego, jeśli planujesz przykleić na nim np. cukrowe ozdoby, czekoladowe posypki lub kandyzowane owoce, najlepiej zrób to od razu. Choć z doświadczenia wiemy, że lukier np. na pierniczkach świetnie prezentuje się także solo.
Przepis na domowy lukier
Potrzebne składniki:
- szklanka cukru pudru (+/- 170 gram)
- 2-3 łyżki stołowe gorącej wody lub świeżo wyciśniętego i podgrzanego soku z cytryny/pomarańczy/limonki
- barwniki spożywcze (dodatkowo)
Nasza rada: Do zabarwienia lukru najlepiej użyć barwników w żelu lub barwników w proszku, gdyż nie rozrzedzają jego konsystencji.
Przyrządzenie lukru:
- Odmierzoną i przesianą przez sitko porcję cukru pudru przesyp do miseczki. Ewentualne grudki rozgnieć łyżeczką.
- Dodawaj powoli po łyżce stołowej gorącej wody lub soku z cytryny (limonki), jeśli chcesz przełamać słodycz wypieków. Całość ucieraj łyżką do momentu, aż masa będzie idealnie gładka.
- Konsystencja lukru powinna być na tyle gęsta i lejąca jednocześnie, by nieprzerwanym strumieniem spływał on z łyżeczki.
- Jeśli chcesz zabarwić lukier kolorem, na końcu ucierania dodaj do niego ulubiony barwnik spożywczy lub np. sok z malin. Całość raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że intensywność koloru jest uzależniona od ilości użytego barwnika. Dlatego polecamy dodawać go kropla po kropli.
Nasza rada: Zbyt gęsty lukier możesz łatwo rozrzedzić, dodając odrobinę więcej gorącej wody lub soku z cytryny. Jeśli z kolei będzie za rzadki, dosyp nieco więcej cukru pudru.
Tak przygotowany domowy lukier możesz przechowywać w lodówce zamknięty w pojemniczku nawet kilka dni. Przed ponownym użyciem należy go jedynie raz jeszcze dokładnie wymieszać.
Prawda, że przygotowanie domowego lukru jest proste? 🙂
Udanych wypieków!
Sprawdź także: Gotowy lukier królewski do pierniczków