Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Przelicznik foremek
  • Wejdź do sklepu
Porady

Jak zrobić lukier do dekoracji wypieków?

Pasuje do większości ciast, jest pyszny, tani i można nim tworzyć dekoracyjne cuda. Przepis na lukier to jedna z podstawowych receptur w każdej kuchni. Dzięki niemu w bardzo prosty i efektowny sposób przyozdobisz niemal wszystkie ulubione domowe wypieki: od wielkanocnych bab po bożonarodzeniowe pierniczki. Z czego wynika popularność lukru? Z rozkosznej słodyczy i łatwości przygotowania. Ale o tym zaraz przekonasz się osobiście.

Jak zrobić lukier?

Podstawowy przepis na lukier jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie trzeba go gotować ani pilnować. Wystarczą dosłownie dwa składniki i dwie minuty roboty, by przyrządzić słodką dekorację do ciasteczek, pierniczków, drożdżówek, ciast lub pączków. Pamiętaj, że gęsty lukier dość szybko zastyga. Dlatego, jeśli planujesz przykleić na nim np. cukrowe ozdoby, czekoladowe posypki lub kandyzowane owoce, najlepiej zrób to od razu. Choć z doświadczenia wiemy, że lukier np. na pierniczkach świetnie prezentuje się także solo.

Przepis na domowy lukier

Potrzebne składniki:

  • szklanka cukru pudru (+/- 170 gram)
  • 2-3 łyżki stołowe gorącej wody lub świeżo wyciśniętego i podgrzanego soku z cytryny/pomarańczy/limonki
  • barwniki spożywcze (dodatkowo)

Nasza rada: Do zabarwienia lukru najlepiej użyć barwników w żelu lub barwników w proszku, gdyż nie rozrzedzają jego konsystencji.

Przyrządzenie lukru:

  1. Odmierzoną i przesianą przez sitko porcję cukru pudru przesyp do miseczki. Ewentualne grudki rozgnieć łyżeczką.
  2. Dodawaj powoli po łyżce stołowej gorącej wody lub soku z cytryny (limonki), jeśli chcesz przełamać słodycz wypieków. Całość ucieraj łyżką do momentu, aż masa będzie idealnie gładka.
  3. Konsystencja lukru powinna być na tyle gęsta i lejąca jednocześnie, by nieprzerwanym strumieniem spływał on z łyżeczki.
  4. Jeśli chcesz zabarwić lukier kolorem, na końcu ucierania dodaj do niego ulubiony barwnik spożywczy lub np. sok z malin. Całość raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że intensywność koloru jest uzależniona od ilości użytego barwnika. Dlatego polecamy dodawać go kropla po kropli.

Nasza rada: Zbyt gęsty lukier możesz łatwo rozrzedzić, dodając odrobinę więcej gorącej wody lub soku z cytryny. Jeśli z kolei będzie za rzadki, dosyp nieco więcej cukru pudru.

Tak przygotowany domowy lukier możesz przechowywać w lodówce zamknięty w pojemniczku nawet kilka dni. Przed ponownym użyciem należy go jedynie raz jeszcze dokładnie wymieszać.

Prawda, że przygotowanie domowego lukru jest proste? 🙂

Udanych wypieków!

Sprawdź także: Gotowy lukier królewski do pierniczków

Nawigacja wpisu

Niezbędnik kuchenny: podstawowe akcesoria do wypieków
3 pomysły na mikołajkowe wypieki
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}