Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Porady

Jak wybrać foremki do pieczenia babeczek i muffinek?

Kocha je każdy wielbiciel domowych wypieków. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie wymagają krojenia na kawałki i pięknie prezentują się na stole. Babeczki i muffiny można podać na wiele okazji i są świetnym rozwiązaniem, kiedy z drogi meldują się niespodziewani goście. W jakie akcesoria do wypieku babeczek warto zainwestować? Jakie są rodzaje foremek do muffinów?

Foremki do pieczenia babeczek – rodzaje

Foremki metalowe

Metalowe foremki do babeczek można kupić z różną liczbą gniazd. Są łatwe w utrzymaniu czystości i większość można myć w zmywarce. Powleczone są nieprzywierającą powłoką i bardzo dobrze rozprowadzają ciepło. Przed wlaniem masy każde z gniazd należy wysmarować masłem i wysypać mąką pszenną, drobno zmieloną bułką tartą lub kaszą manną. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej będzie wyjąć z nich upieczone babeczki lub muffiny. Metalową foremkę na babeczki można też wyłożyć papierowymi papilotkami. Wówczas natłuszczanie nie jest konieczne. Jej zaletą jest to, że można ją wykorzystywać wielokrotnie.

Foremki silikonowe

Są bardzo popularne ze względu na to, że nie trzeba ich specjalnie przygotowywać do wypieków. Silikonowa foremka do muffinów nie wymaga smarowania tłuszczem ani posypywania mąką. Ciasto można nakładać bezpośrednio do gniazd, a gotowe wypieki wyciąga się z nich z łatwością, bez uszczerbku na estetyce. Jeśli oczywiście zależy Ci, by każda muffinka lub babeczka była dodatkowo udekorowana papilotką, możesz ich bez problemu użyć.

Alternatywą dla silikonowej formy są pojedyncze silikonowe foremki o różnych kształtach. Na korzyść tego typu produktów przemawia fakt, że są wielorazowego użytku.

Papilotki usztywniane

W papilotkach a’la kubeczki z powodzeniem można piec na prostej blaszce, a nawet na ruszcie piekarnika. Są stabilne i nie odkształcają się pod ciężarem ciasta. Wykonane są z wytrzymałego papieru, który dodatkowo jest odporny na tłuszcz i wysoką temperaturę. Producenci prześcigają się w projektowaniu tematycznych papilotek na różne okoliczności, a więc jest z czego wybierać. Jest to produkt jednorazowego użytku.

Papilotki klasyczne

Jeśli chodzi o papilotki do wypieku babeczek, można wybierać spośród tysięcy wzorów i kolorów w zależności od okazji. Ze względu na to, że wykonane są z dość cienkiego papieru, stosuje się je do wyłożenia nimi metalowej lub silikonowej foremki do muffinów. Nie nadają się do samodzielnych wypieków, ponieważ ciasto może je odkształcić lub z nich wypłynąć. Są także produktem jednorazowym.

Wybierz swoje: Papilotki do muffinek

Foremki do muffinów i babeczek – rozmiar

Jeśli chodzi o foremki do pieczenia babeczek i muffinów, dostępne są 3 podstawowe rozmiary:

  • foremki do mini-babeczek,
  • foremki tradycyjne,
  • foremki do babeczek king-size.

Najbardziej uniwersalne i jednocześnie najpopularniejsze w domowych wypiekach są klasyczne foremki do muffinów. Średnica gniazda górnego wynosi w nich najczęściej 6-7 cm, a dolnego 5 cm. W książkach kulinarnych i na blogach cukierniczych to właśnie pod te wymiary są publikowane przepisy. Decydując się na zakup foremki do babeczek wybierz taki model, który najbardziej odpowiada Twoim potrzebom.

Nawigacja wpisu

3 pomysły na mikołajkowe wypieki
Barwniki spożywcze – rodzaje, właściwości, zastosowanie
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}