Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Porady

Jak uratować niedopieczone ciasto?

Jak wszyscy, którzy kochają piec dobre ciasta wiemy, że jego zrobienie wcale nie należy do najprostszych czynności. Otrzymanie zadowalającego efektu wypieku jest sztuką, gdyż czasem mimo starań ciasto nam nie wychodzi. Chyba niemal każdemu z nas zdarzyło się wypiec zakalec.. co robić w takim wypadku? Poniżej znajdziesz sposoby jak uratować niedopieczone ciasto.

Niedopieczone ciasto – po czym je rozpoznać?

Zakalec to niewyrośnięte, nie do końca dopieczone ciasto po jego całej powierzchni lub po jej części. Najczęściej można je rozpoznać po mokrej często ciągnącej się jak guma konsystencji. Trzeba też zaznaczyć, że niedopieczone ciasto może wyglądać z zewnątrz na wypieczone, jednak po jego przekrojeniu okazuje się, że tak nie jest. Rozpoznamy je także po barwie, część niewypieczona zazwyczaj ma ciemniejszy kolor od tej poprawnie wypieczonej.

Dlaczego wychodzi zakalec, jak go unikać?

Najczęściej popełnianym przez nas błędem jest zła temperatura. Chodzi tu nie tylko o utrzymanie odpowiedniej temperatury w piekarniku, która oczywiście ma bardzo ważne znaczenie. Istotna jest także temperatura składników przed ich połączeniem, często o tym zapominamy. Wiele przepisów kulinarnych nakazuje użyć składników w temperaturze pokojowej przed ich połączeniem, np. jajka, masło. W pośpiechu często początkujący cukiernicy o tym zapominają, myśląc, że nie ma to wielkiego znaczenia. Kolejność dodawania poszczególnych składników również może mieć znaczenie. Dlatego tak ważne jest trzymanie się receptury, jeśli chcemy unikać efektu niedopieczonego ciasta. Ważne jest także powolne wystudzenia ciasta, nie kroimy go, gdy jest jeszcze gorące. Czasem wskazane jest również uchylenie drzwiczek piekarnika i wystudzenie go w taki sposób.

Kontrolowanie ciasta podczas wypiekania

Stała kontrola nad ciastem w trakcie jego wypiekania jest bardzo ważna. Zajmując się domowymi obowiązkami i zostawiając ciasto samo sobie często dochodzi do jego przypalenia z zewnątrz a zakalca w środku, gdy piekarnik jest zbyt gorący. W trakcie wypiekania najlepiej sprawdzać stan ciasta drewnianym patyczkiem. Jeśli zauważymy na nim lepką warstwę jest to dla nas sygnał, że musimy mu dać więcej czasu. Pod koniec pieczenia najlepiej jest częściej kontrolować nasz wypiek, dlatego że czasem wystarczy dosłownie kilka minut aby ciasto było idealnie wypieczone.

Jak uratować niedopieczone ciasto?

Najlepszym pomysłem będzie zmniejszenie temperatury, co pozwoli na równomierne wypieczenie ciasta, a nie spowoduje efektu spalonych brzegów. Jeśli zauważymy, że ciasto np. jest niewypieczone bardziej od spodu, natomiast z góry wygląda już ładnie, możemy na wierzch blachy nałożyć folię aluminiową, przykrywając górę ciasta, błyszczącą stroną do zewnątrz aby ciepło było kierowane na sam jego spód.

Jeżeli zakalec znajduje się wyłącznie na spodzie lub wierzchu ciasta, możemy odkroić tą część. 

Gdy natomiast stwierdzisz, że Twój zakalec jest już nie do uratowania ponieważ ma za dużo niedopieczonych fragmentów, a boisz się o jego spalenie, możesz je wykroić, a udaną, dobrze wypieczoną część ciasta wykorzystać np. jako spód do sernika czy innego deseru jak bajaderki. 

Pamiętaj, że dopierając swoje ciasto musisz zrobić to od razu, gdy zauważysz, że jest ono nie wypieczone. Nie dopiekamy ciast, którym wcześniej pozwoliliśmy wystygnąć. 

Nawigacja wpisu

Przepis na polewę lustrzaną „mirror glaze” i serniczki musowe
Dekorowanie pierniczków lukrem królewskim – jak stworzyć małe dzieła sztuki na świątecznym stole?
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lila
Lila
8 miesięcy temu

Super 🙂

0
Odpowiedz

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}