Jak wszyscy, którzy kochają piec dobre ciasta wiemy, że jego zrobienie wcale nie należy do najprostszych czynności. Otrzymanie zadowalającego efektu wypieku jest sztuką, gdyż czasem mimo starań ciasto nam nie wychodzi. Chyba niemal każdemu z nas zdarzyło się wypiec zakalec.. co robić w takim wypadku? Poniżej znajdziesz sposoby jak uratować niedopieczone ciasto.
Niedopieczone ciasto – po czym je rozpoznać?
Zakalec to niewyrośnięte, nie do końca dopieczone ciasto po jego całej powierzchni lub po jej części. Najczęściej można je rozpoznać po mokrej często ciągnącej się jak guma konsystencji. Trzeba też zaznaczyć, że niedopieczone ciasto może wyglądać z zewnątrz na wypieczone, jednak po jego przekrojeniu okazuje się, że tak nie jest. Rozpoznamy je także po barwie, część niewypieczona zazwyczaj ma ciemniejszy kolor od tej poprawnie wypieczonej.
Dlaczego wychodzi zakalec, jak go unikać?
Najczęściej popełnianym przez nas błędem jest zła temperatura. Chodzi tu nie tylko o utrzymanie odpowiedniej temperatury w piekarniku, która oczywiście ma bardzo ważne znaczenie. Istotna jest także temperatura składników przed ich połączeniem, często o tym zapominamy. Wiele przepisów kulinarnych nakazuje użyć składników w temperaturze pokojowej przed ich połączeniem, np. jajka, masło. W pośpiechu często początkujący cukiernicy o tym zapominają, myśląc, że nie ma to wielkiego znaczenia. Kolejność dodawania poszczególnych składników również może mieć znaczenie. Dlatego tak ważne jest trzymanie się receptury, jeśli chcemy unikać efektu niedopieczonego ciasta. Ważne jest także powolne wystudzenia ciasta, nie kroimy go, gdy jest jeszcze gorące. Czasem wskazane jest również uchylenie drzwiczek piekarnika i wystudzenie go w taki sposób.
Kontrolowanie ciasta podczas wypiekania
Stała kontrola nad ciastem w trakcie jego wypiekania jest bardzo ważna. Zajmując się domowymi obowiązkami i zostawiając ciasto samo sobie często dochodzi do jego przypalenia z zewnątrz a zakalca w środku, gdy piekarnik jest zbyt gorący. W trakcie wypiekania najlepiej sprawdzać stan ciasta drewnianym patyczkiem. Jeśli zauważymy na nim lepką warstwę jest to dla nas sygnał, że musimy mu dać więcej czasu. Pod koniec pieczenia najlepiej jest częściej kontrolować nasz wypiek, dlatego że czasem wystarczy dosłownie kilka minut aby ciasto było idealnie wypieczone.
Jak uratować niedopieczone ciasto?
Najlepszym pomysłem będzie zmniejszenie temperatury, co pozwoli na równomierne wypieczenie ciasta, a nie spowoduje efektu spalonych brzegów. Jeśli zauważymy, że ciasto np. jest niewypieczone bardziej od spodu, natomiast z góry wygląda już ładnie, możemy na wierzch blachy nałożyć folię aluminiową, przykrywając górę ciasta, błyszczącą stroną do zewnątrz aby ciepło było kierowane na sam jego spód.
Jeżeli zakalec znajduje się wyłącznie na spodzie lub wierzchu ciasta, możemy odkroić tą część.
Gdy natomiast stwierdzisz, że Twój zakalec jest już nie do uratowania ponieważ ma za dużo niedopieczonych fragmentów, a boisz się o jego spalenie, możesz je wykroić, a udaną, dobrze wypieczoną część ciasta wykorzystać np. jako spód do sernika czy innego deseru jak bajaderki.
Pamiętaj, że dopierając swoje ciasto musisz zrobić to od razu, gdy zauważysz, że jest ono nie wypieczone. Nie dopiekamy ciast, którym wcześniej pozwoliliśmy wystygnąć.
Super 🙂