Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Inspiracje, Przepisy

Jak upiec swój pierwszy tort? Instruktaż dla początkujących

Jeśli od dawna marzycie, aby upiec swój pierwszy tort, ale nie wiecie jak się do tego zabrać, jakie narzędzia będą przydatne oraz jak rozplanować pracę nad tortem koniecznie zapoznajcie się z tym wpisem. Za chwilę krok po kroku przejdziemy przez wszystkie etapy tworzenia tortu, tak aby nie było wątpliwości kiedy i od czego mamy zacząć.

Pracę nad tortem, szczególnie tym pierwszym dobrze rozłożyć sobie przynajmniej na kilka dni, co bardzo ułatwi nam pracę. Zakładając, że w niedziele mamy przyjęcie, zaczynamy pracę nad tortem od czwartku.

Krok 1: Czwartek – pieczenie biszkoptu

A więc mamy czwartek, więc zabieramy się za pieczenie biszkoptu. Jeśli chodzi o narzędzia niezbędne do pracy nad biszkoptem u mnie jest to rant do pieczenia z możliwością regulacji średnicy. Narzędzie bez którego nie potrafię się obyć, do składania tortu także jest on moim zdaniem niezbędny. Potrzebny nam też dobry mikser bądź robot kuchenny, papier do pieczenia i szpatuła. Mój biszkopt ma średnicę 20 cm, będę kroiła go na trzy części nożem strunowym, aby były idealnie równe.

Szczegółowy przepis na biszkopt znajdziesz już na naszej stronie. TUTAJ

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi!

A oto składniki:

– 5 jajek
– ¾ szklanki drobnego cukru- 165g
– ¾ szklanki mąki pszennej- 120g
– ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej- 40g 

Jeśli upiekliśmy już biszkopt z przepisu powyżej, po wystudzeniu kroimy go na trzy części i owijamy folią spożywczą. Zostawiamy na blacie do dnia następnego.

Krok 2: Piątek rano- bazy do kremów

Jeśli chcesz, aby Twój tort był na bazie śmietanki i mascarpone, lub znalazłeś inne przepisy na kremy, których nie należy przygotowywać wcześniej- pomiń ten krok.

Ja często robię tort z kremem na bazie czekolady, a więc muszę rozpuścić czekoladę w gorącej śmietance i schłodzić minimum 6 godzin, dlatego oddzieliłam ten krok.

Mój ulubiony krem na białej czekoladzie, składniki:

– 466g śmietanki 36%
– 320g białej czekolady
– 440g mascarpone

Kremu wystarczy na dwa przełożenia fi 20.

Śmietankę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną białą czekoladę. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Można dla pewności zblendować. Chowamy do lodówki na minimum 6 godzin.

To jest też czas na przygotowanie żelki lub chrupki jeśli chcesz taką umieścić w swoim torcie. Przepisy znajdziesz na naszym blogu. Krem z białej czekolady jest dość słodki, więc dobrze jest go przełamać jakąś żelką owocową, np. jagodową, porzeczkową lub wiśniową. Żelkę możesz tez zastąpić frużeliną, np. z malin, którą możesz zmieszać z ½ porcji kremu z białej czekolady lub włożyć w środek między krem.

Przepis na frużelinę:

– 190g mrożonych lub świeżych owoców malin
– łyżka cukru
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody

Maliny z cukrem i sokiem z cytryny gotujemy, aż się rozpadną i zaczną powoli wrzeć, po tym czasie dodaje rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i gotuje tak jeszcze około minuty do konsystencji kisielu. Całość zostawiamy na blacie bądź chowamy do lodówki. Opcjonalnie, zamiast mąki ziemniaczanej możemy użyć żelatyny.

Krok 3: Piątek wieczór: kremy i przełożenie tortu

Zacznijmy od przygotowania nasączenia do biszkoptu, najprostszy to ten na bazie wody, cukru i soku z cytryny. Ja robię go na oko, tak aby nie był za kwaśny ani za słodki. 

Następnie niezbędny do złożenia tortu jest podkład i rant, aby tort był perfekcyjnie równy.

Rant ustawiamy na podkładzie. 

1 warstwa – biszkopt+nasączenie
2 warstwa – krem z białej czekolady, opcjonalnie żelka/chrupka

Aby dokończyć krem, schłodzoną wcześniej śmietankę ubij na szybkich obrotach z mascarpone.  Krem podziel na dwie części

3 warstwa biszkopt+ nasączenia
4 warstwa – krem z białej czekolady wymieszany z frużeliną malinową, dodaj tyle frużeliny, ile uważasz-  do smaku, nie trzeba wykorzystać całej.
5 warstwa– biszkopt + nasączenie.

Cały tort po złożeniu jest wysoki, może delikatnie wystawać poza rant, ale nic nie szkodzi. Owiń go jedynie folią od góry, tak aby biszkopt nie sechł, a następnie schowaj do lodówki na całą noc.

Chłodzenie tortu ustabilizuje kremy, a także sprawi, że smaki się idealnie „przegryzą”.

Krok 4: Sobota- tynkowanie i dekoracja

Aby perfekcyjnie otynkować tort z pewnością potrzeba nieco wprawy, co nam może w tym pomóc, a właściwie jest niezbędne ,aby tynk wyglądał ładnie i równo – narzędzia. 

– patera obrotowa- osobiście polecam tą ze stali nierdzewnej, jest dużo bardziej wytrzymała i lepiej się obraca niż ta wykonana z plastiku.
– skrobka do tortu

Tynk do tortu

Jeśli planujesz na swoim torcie położyć dekoracje z masy cukrowej, bądź cukrowe perełki musisz wykonać tynk na bazie masła. Ten na bazie śmietany niestety nie przyjmie dekoracji cukrowych, które zaczną się po prostu rozpuszczać.

Najprostszy tynk wykonasz z masła i mleka skondensowanego w proporcji 1:1

Ten tynk polecam dla początkujących torciar i torciarzy, ponieważ jest łatwy w wykonaniu i dość prosto się z nim pracuje.

A więc na średnicę 20 cm tortu użyłam:
– 400g masła
– 400g mleka skondensowanego słodzonego z puszki

Masło w temperaturze pokojowej (nie może być zimne, prosto z lodówki) ubijamy przez około 15 minut na wysokich obrotach, od czasu do czasu wyłączając mikser i mieszając masło od spodu, masło ma zmienić kolor na prawie biały. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem dodajemy mleko skondensowane i jeszcze chwilę ubijamy. Tynk odpowietrzamy przy pomocy zmiany końcówki na ucierającą przez kolejne 5 minut. Tynk można zabarwić używając barwników spożywczych.

Nakładamy go w dwóch warstwach na tort.

Pierwsza warstwa – tzw. okruszkowa ma być cienka i zlepić wszystkie okruszki biszkoptu przy pomocy tynku.

Tort ustawiamy na paterze obrotowej i ściągamy rant. Nakładamy pierwszą cienką warstwę tynku i ściągamy go skrobką, jednocześnie obracając paterę. Pierwszą warstwę chłodzimy około 15 minut w lodówce, masło szybko zastyga na zimnym torcie. 

Druga warstwa jest już stricte dekoracyjna i tu już możemy dać jej nieco więcej, aby zakryć prześwitujący biszkopt. Natomiast polecam nie przesadzać z grubością tynku, ponieważ zbyt grubo nałożony jest po prostu mało smaczny. Cały czas mówimy tu o grubości około 0,4-0,5 mm.

Tynku jeszcze zostało do wykonania dekoracji np. przy użyciu tylek cukierniczych.

Tort chłodzimy w lodówce następnie dekorujemy według uznania, czy to przy pomocy dripu, posypki lub owoców. Każda z tych opcji jest super wyborem. W naszym sklepie znajdziesz wiele opcji dekoracyjnych. A goście na pewno będą mile zaskoczeni wiedząc ile pracy włożyliśmy w nasz wypiek, a każdy kolejny będzie coraz piękniejszy, uwierzcie w siebie. Do dzieła i powodzenia!

Autor: Magdalena Borowska

Nawigacja wpisu

Świąteczne ciasteczka- laski Świętego Mikołaja
Przepis na domowe pączki z nadzieniem pistacjowym i malinowym! Idealne na Tłusty Czwartek
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}