Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Inspiracje

Jadalne kwiaty w letnich deserach – sprawdź jak połączyć!

Lato to czas kwitnących kwiatów, kolorów i wszechobecnych aromatów. Kwiaty, które widzimy na polach i ogrodach, są nie tylko piękną dekoracją, ale i składnikiem, który można wykorzystać w kuchni. Jeśli i Ty masz ochotę na trochę świeżości i zastanawiasz się, jakie kwiaty można jeść, gdzie ich szukać i co z nich przyrządzić, to znajdziesz tutaj kilka wskazówek. 

Jakie kwiaty nadają się do jedzenia?

Matka Natura wyposażyła nas w rośliny, które nęcą nie tylko słodkim zapachem, ale i smakiem. Wiele z nich warto dodać do orzeźwiających lemoniad, lodów, ciasteczek czy tortów. Ich niebanalny, świeży wygląd będzie wyjątkową dekoracją oraz dodatkowym, smakowitym aromatem. 

Wśród najtrwalszych roślin znajdują się te, które mają twarde łodygi. Róże, nagietki, goździki, czarnuszka, lawenda czy krwawnik to kwiaty, z których stworzysz pyszne desery. Do kwiatów jadalnych należą również słoneczniki, stokrotki, aksamitki czy koniczyny. Choć sporo roślin można jeść, to pamiętaj, że są też i takie, które są dla człowieka trujące. Zanim więc przystąpisz do przygotowywania posiłku, upewnij się, że znasz daną roślinę i wiesz, że można korzystać z niej również w kuchni.

 

Jadalne kwiaty – lepiej kupić czy samodzielnie zebrać?

Kwiaty jadalne można uprawiać we własnym ogrodzie czy w donicach na balkonie. Sadząc je samemu, masz pewność, że zbierasz właściwy gatunek. Niektóre z nich znajdziesz również na łąkach. Wtedy jednak trzeba być uważnym, by nie pomylić pozornie podobnych do siebie roślin. Szukając kwiatów w polach najlepiej wybierać te, które są położone z dala od ruchliwych ulic, bo one będą najczystsze. 

Jeśli nie znasz gatunków kwiatów lub zamierzasz używać ich rzadko, możesz zdecydować się na ich zakup. Niektóre gatunki znajdziesz w naszym sklepie w kategorii https://dlasmaku.com.pl/285-kwiaty-jadalne-na-tort. Możesz również kupić je w hurtowniach. Pamiętaj, że te, które są w kwiaciarniach, nie nadają się do spożycia.

Kwiaty nie tylko do dekoracji – dodaj je do zimnych napojów!

Myśląc o deserach, często zapominamy o słodkich, owocowych napojach, które również stanowią wartościową przekąskę, szczególnie w bardzo upalne dni. Gdy temperatura jest wysoka, wiele osób niechętnie sięga po jedzenie i zastępuje je kolejnymi szklankami chłodnych lemoniad czy smoothie.

Możesz pomyśleć o przyrządzeniu orzeźwiających lemoniad. Hibiskus, róża czy lawenda to kwiaty, które nadadzą słodkiej nuty. W połączeniu z truskawkami, miętą czy cytrusami mogą stać się jednym z ulubionych napojów. Jadalne kwiaty z powodzeniem wykorzystasz także w przygotowywaniu smoothie. Możesz zblendować je razem z wybranymi owocami, warzywami i dodatkami i cieszyć się ich delikatnym aromatem. Taka przekąska będzie lekkim, ale sycącym dodatkiem, który spodoba się Twojemu dziecku.

Kwiaty jadalne w połączeniu z lodami

Wakacje to czas lodów. Trudno wyobrazić sobie letnie dni bez kosztowania lodowych deserów. Możesz połączyć je z ulubionymi dodatkami i cieszyć się ich smakiem w kilka chwil. Lody często podaje się w połączeniu ze świeżymi owocami, bitą śmietaną, kruchymi ciasteczkami, rurkami, słodkimi sosami czy miętą. A gdyby tak do ich dekoracji użyć świeżych kwiatów? Wystarczy nawet kilka płatków, by deser nabrał rustykalnego, bardziej eleganckiego charakteru. 

Świeże kwiaty z powodzeniem możesz połączyć ze słodkimi, czekoladowymi, waniliowymi czy orzechowymi lodami. Będą one również świetnym dodatkiem do bardziej kwaskowych sorbetów i lodów na bazie soków owocowych.

Lukier i kwiaty? Rustykalne desery

Jeśli chcesz bardziej wyeksponować dodatek kwiatów, to możesz wykorzystać je nie w trakcie pieczenia, ale podczas dekorowania ciasteczek. Znakomitym pomysłem będzie posypanie słodkości skruszonymi kwiatami po świeżo przyrządzonym i rozlanym lukrze. 

Lukier zastyga dość szybko, więc samo dekorowanie musi być dobrze rozplanowane. Stąd też warto najpierw przygotować wybrane kwiaty, a później zrobić i rozprowadzić lukier. Tuż po jego rozmieszczeniu na ciasteczkach należy posypać je kwiatami i zostawić całość do stężenia. Wtedy rośliny będą przylepione, ale nie zalane lukrem. Dzięki temu całość nabierze lekkiego, wakacyjnego efektu i wrażenia świeżości. 

Takie ciasteczka będą nie tylko pyszne, ale i staną się deserem, który wspaniale będzie wyglądać na stole. I tutaj możesz skorzystać z dowolnych kwiatów. Niektórzy kierują się przy wyborze ich smakiem, inni stawiają na różne, wyraziste barwy.

Kwiaty w tortach i ciastach

Myśląc o letnich deserach, nie sposób pominąć również wszelkiego rodzaju ciast, tortów czy owocowych tart. W trakcie ich przygotowywania możesz wykorzystać kwiaty na kilka sposobów. Jednym z nich jest ozdoba umieszczona na biszkopcie udekorowanym samą masą. Tort przyozdobiony świeżymi kwiatami nabierze rustykalnego wyglądu i z powodzeniem będzie mógł stanowić nie tylko przysmak, ale i elegancki element dziecięcego przyjęcia urodzinowego.

Kwiaty jadalne warto wykorzystać również do tworzenia niebanalnych kremów. Różane, lawendowe czy hibiskusowe torty i tarty to coś, czemu nie sposób się oprzeć. Możesz eksperymentować w kuchni, by przekonać się, jak wiele ciekawych połączeń można stworzyć z wykorzystaniem tego, co dała nam Matka Natura.

Zapraszamy do zakupu jadalnych kwiatów na tort w naszym sklepie 🙂

Nawigacja wpisu

Przelicznik foremek i kremu. Matematyka nie taka trudna!
Czym zastąpić papier do pieczenia? To produkty, które masz w kuchni!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}