Barwniki spożywcze dają nieograniczone możliwości dekorowania każdego rodzaju wypieków, ale nie tylko. Możesz je także wykorzystać do podkręcenia kolorów lodów, napojów, mas, lukru, czekolady. Efekty zawsze robią ogromne wrażenie. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z barwnikami spożywczymi, poniższa charakterystyka na pewno Ci się przyda. Sprawdź ich rodzaje, właściwości i zastosowanie.
Barwniki spożywcze – do czego służą?
Krótko pisząc do tego, by Twoje wypieki weszły na wyższy cukierniczy poziom. Pewnie kojarzysz tęczowy tort z Instagrama lub Pinteresta? Właśnie taki efekt jesteś w stanie osiągnąć we własnej kuchni. Barwniki spożywcze nie mają charakterystycznego smaku ani zapachu. W prosty sposób mogą odmienić wygląd Twoich słodkości. Pozwolą Ci na piękne dekorowanie ciast, ciasteczek i deserów na różne okazje. Dzięki nim przełożysz tort kolorową masą, zabarwisz lukier na święta, podkręcisz barwę lodów własnej produkcji lub zaserwujesz domownikom zielone naleśniki na śniadanie. Prawda, że kuszące?
Nasza rada: Dopiero zaczynasz eksperymentowanie z barwnikami spożywczymi i nie chcesz kupować całej palety kolorystycznej na raz? Zainwestuj w podstawowe barwy: żółty, niebieski, czerwony. Możesz z nich uzyskać dodatkowe kolory po wymieszaniu w odpowiednich proporcjach, np. pomarańczowy = żółty + czerwony, fioletowy = czerwony + niebieski, zielony = niebieski + żółty.
Rodzaje barwników spożywczych
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów barwników spożywczych. Wybór konkretnego jest uzależniony od tego, do czego zechcesz go użyć.
Rodzaje barwników spożywczych:
- barwnik spożywczy w proszku – można stosować go na sucho, zdobiąc wypieki przy pomocy pędzelka lub po dodaniu wody (alkoholu) do proszku. W drugim przypadku stosuje się go tak samo, jak barwnik w płynie. Barwniki w proszku są proste w użyciu i co ważne: nie zmieniają konsystencji ciasta.
- barwnik spożywczy w płynie – polecane są do barwienia mas tortowych, bitej śmietany, lukru na bazie cukru pudru, surowego ciasta. Nie zaleca się stosowania ich do mas cukrowych, ponieważ zmieniają ich konsystencję.
- barwnik spożywczy w żelu (paście) – są proste w aplikacji i bardzo wydajne. Wystarczy dosłownie odrobina, by uzyskać piękne nasycone kolory. Barwniki spożywcze w żelu nadają się do różnego typu wyrobów cukierniczych m.in.: mas cukrowych, kremów, marcepanu, bitej śmietany, lukru, lodów, galaretek. Można je rozpuszczać w wodzie.
- barwnik spożywczy w sprayu – nie wymaga rozcieńczania. Przed użyciem wystarczy nim wstrząsnąć, a następnie równomiernie rozpylić na wybranej powierzchni z odległości +/- 15 cm. Świetnie sprawdza się przy dekorowaniu np. powierzchni tortów z mas plastycznych, śmietany, marcepanu, czekolady.
- barwnik spożywczy do czekolady – jest stworzony z myślą o barwieniu kremów czekoladowych, mas na bazie masła i różnego rodzaju polew. Dzięki zawartości tłuszczy gwarantuje łatwe rozprowadzanie i nie zmienia konsystencji kremu.
O tym pamiętaj: Kolor surowego ciasta bezpośrednio po dodaniu barwnika najczęściej jest inny niż ten po wyjęciu z piekarnika. Gotowe wypieki są bardziej intensywne, ciemniejsze. Dlatego zawsze rozpoczynaj dozowanie barwnika od jak najmniejszej ilości, stopniowo ją zwiększając aż do uzyskania odpowiedniego koloru.
Wybierz swoje: barwniki spożywcze do dekoracji ciast, tortów i deserów
Życzymy udanych wypieków!