Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Porady

Barwniki spożywcze – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Barwniki spożywcze dają nieograniczone możliwości dekorowania każdego rodzaju wypieków, ale nie tylko. Możesz je także wykorzystać do podkręcenia kolorów lodów, napojów, mas, lukru, czekolady. Efekty zawsze robią ogromne wrażenie. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z barwnikami spożywczymi, poniższa charakterystyka na pewno Ci się przyda. Sprawdź ich rodzaje, właściwości i zastosowanie.

Barwniki spożywcze – do czego służą?

Krótko pisząc do tego, by Twoje wypieki weszły na wyższy cukierniczy poziom. Pewnie kojarzysz tęczowy tort z Instagrama lub Pinteresta? Właśnie taki efekt jesteś w stanie osiągnąć we własnej kuchni. Barwniki spożywcze nie mają charakterystycznego smaku ani zapachu. W prosty sposób mogą odmienić wygląd Twoich słodkości. Pozwolą Ci na piękne dekorowanie ciast, ciasteczek i deserów na różne okazje. Dzięki nim przełożysz tort kolorową masą, zabarwisz lukier na święta, podkręcisz barwę lodów własnej produkcji lub zaserwujesz domownikom zielone naleśniki na śniadanie. Prawda, że kuszące?

Nasza rada: Dopiero zaczynasz eksperymentowanie z barwnikami spożywczymi i nie chcesz kupować całej palety kolorystycznej na raz? Zainwestuj w podstawowe barwy: żółty, niebieski, czerwony. Możesz z nich uzyskać dodatkowe kolory po wymieszaniu w odpowiednich proporcjach, np. pomarańczowy = żółty + czerwony, fioletowy = czerwony + niebieski, zielony = niebieski + żółty.

Rodzaje barwników spożywczych

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów barwników spożywczych. Wybór konkretnego jest uzależniony od tego, do czego zechcesz go użyć.

Rodzaje barwników spożywczych:

  • barwnik spożywczy w proszku – można stosować go na sucho, zdobiąc wypieki przy pomocy pędzelka lub po dodaniu wody (alkoholu) do proszku. W drugim przypadku stosuje się go tak samo, jak barwnik w płynie. Barwniki w proszku są proste w użyciu i co ważne: nie zmieniają konsystencji ciasta.
  • barwnik spożywczy w płynie – polecane są do barwienia mas tortowych, bitej śmietany, lukru na bazie cukru pudru, surowego ciasta. Nie zaleca się stosowania ich do mas cukrowych, ponieważ zmieniają ich konsystencję.
  • barwnik spożywczy w żelu (paście) – są proste w aplikacji i bardzo wydajne. Wystarczy dosłownie odrobina, by uzyskać piękne nasycone kolory. Barwniki spożywcze w żelu nadają się do różnego typu wyrobów cukierniczych m.in.: mas cukrowych, kremów, marcepanu, bitej śmietany, lukru, lodów, galaretek. Można je rozpuszczać w wodzie.
  • barwnik spożywczy w sprayu – nie wymaga rozcieńczania. Przed użyciem wystarczy nim wstrząsnąć, a następnie równomiernie rozpylić na wybranej powierzchni z odległości +/- 15 cm. Świetnie sprawdza się przy dekorowaniu np. powierzchni tortów z mas plastycznych, śmietany, marcepanu, czekolady.
  • barwnik spożywczy do czekolady – jest stworzony z myślą o barwieniu  kremów czekoladowych, mas na bazie masła i różnego rodzaju polew. Dzięki zawartości tłuszczy gwarantuje łatwe rozprowadzanie i nie zmienia konsystencji kremu.

O tym pamiętaj: Kolor surowego ciasta bezpośrednio po dodaniu barwnika najczęściej jest inny niż ten po wyjęciu z piekarnika. Gotowe wypieki są bardziej intensywne, ciemniejsze. Dlatego zawsze rozpoczynaj dozowanie barwnika od jak najmniejszej ilości, stopniowo ją zwiększając aż do uzyskania odpowiedniego koloru.

Wybierz swoje: barwniki spożywcze do dekoracji ciast, tortów i deserów

Życzymy udanych wypieków!

Nawigacja wpisu

Jak wybrać foremki do pieczenia babeczek i muffinek?
3 pomysły na szybką dekorację tortu
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}