Czekoladowe kule na tort stanowią idealną i nowoczesną jego dekorację, gdy nie wiesz, czym go ozdobić kule wpasują się idealnie.
Są bardzo proste w zrobieniu, a co najważniejsze nie musisz wydawać sporych pieniędzy na sztuczne kule z pianki czy plastiku, które w dodatku są niejadalne. Twoi goście na pewno ucieszą się, że kule, które zrobisz, mogą zjeść ze smakiem.
Głównym składnikiem jest oczywiście czekolada, a aby kule wyszły piękne i błyszczące czekoladę należy zatemperować. Z tego przepisu dowiesz się jak krok po kroku przeprowadzić proces temperowania czekolady i uzyskasz kilka wskazówek jak postępować z różnym jej typem, ponieważ kule możesz zrobić zarówno z białej, mlecznej jak i gorzkiej czekolady.
Do przygotowania czekoladowych kul będziesz potrzebować:
-czekoladę (białą, mleczną lub gorzką)
-form silikonowych o kształcie półkul o różnych wielkościach [SPRAWDŹ W SKLEPIE]
-termometr cukierniczy
-pędzelek
-opcjonalnie barwniki do czekolady

Dziś przygotowuje kule z czekolady gorzkiej, ponieważ chcę, aby moje kule były intensywnie czarne, takie właśnie potrzebuje do dekoracji mojego tortu, a gorzka czekolada najlepiej się tu sprawdzi i pięknie połączy z czarnym barwnikiem.
Jeśli chcesz stworzyć kule w pastelowych odcieniach, użyj czekolady białej. Możesz także wymieszać ze sobą czekolady do przełamania smaku. Nie podaje tu proporcji, gdyż nie wiem, jakie masz formy i ile kul chcesz uzyskać, ja do swojego przepisu użyłam około 130g gorzkiej czekolady i do przełamania dodałam 3 kostki białej, uzyskałam trzy kule o średnicy 3 cm i jedną o średnicy 5 cm i całkiem sporej grubości, aby były stabilne.

Przygotowanie kul
Najważniejszy proces w tym przepisie to temperowanie czekolady, czyli poddanie jej krystalizacji. Czekolada ulega podgrzaniu, a następnie ochłodzeniu do odpowiedniej temperatury, dzięki czemu jest idealnie błyszcząca i twarda.
Krok 1: Temperowanie czekolady
Połamaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej do temperatury około 40-45 stopni Celsjusza, a następnie ochłodź ją odpowiednio do temperatury:
-gorzka 32 stopnie
-mleczna 31 stopni
-biała 30 stopni
Temperaturę czekolady ciągle kontroluje termometrem cukierniczym, ochładzanie jej do odpowiedniej temperatury trwało u mnie dobrych kilka minut, w tym czasie cały czas mieszałam swoją czekoladęmm aby równomiernie stygła.
W czasie jej studzenia dodaje barwnik spożywczy na bazie oleju. To bardzo ważne, aby użyć odpowiedniego barwnika do czekolady, zwykły barwnik żelowy jej nam nie zabarwi, a zostawi jedynie brzydkie grudki koloru. Lepiej jest zostawić czekoladę bez koloru niż dodać nieodpowiedni produkt.

Krok 2
Czekoladę po odpowiednim schłodzeniu nakładam na swoje formy silikonowe za pomocą łyżeczki, a następnie rozprowadzam po brzegi formy za pomocą pędzelka, robię to w kilku warstwach co najmniej dwóch- trzech, każdą z nich chłodząc po około 10 minut w lodówce. Nie przejmuje się tym, że forma jest lekko zabrudzona, nie ma to większego znaczenia przy wyciąganiu kul.

Krok 3
Dobrze schłodzone półkule delikatnie wyciągam z formy, wypychając ją z tyłu i kładkę na talerzyk. Brzegi moich półkul są nierówne, nie przejmuję się tym, gdyż wyrównam je przy sklejaniu.

Krok 4
Aby połączyć półkule w kule podgrzewam garnek i obracam go do góry dnem, przykładam półkule tej samej wielkości na dwie sekundy rozpuszczając delikatnie brzegi i szybko sklejam w całość, po łączeniu delikatnie przejeżdżam palcem aby wygładzić powierzchnię mojej dekoracji.

Krok 5
W ostatnim kroku dekoruje swoje kule i układam na torcie, w tym celu używam brokatu jadalnego w sprayu i pryskam delikatnie dwie z moich kul. Jeśli chcesz stworzyć całe złote kule, dobrym sposobem będzie tu użycie złotego barwnika w proszku, który wsyp do woreczka strunowego, wrzuć do niego swoją kule i delikatnie potrząsaj, aby pyłek pokrył całość. Możesz równie dobrze spryskać całą kule sprayem, jednak pierwszy sposób wydaje się prostszy.

Koniecznie spróbuj zrobić swoje czekoladowe kule i daj znać w komentarzu co myślisz o przepisie.
Czy mogę użyć zwykłej czekolady zamiast plastycznej?
Tak, możesz użyć zwykłej czekolady, ale musisz ją odpowiednio temperować. Czekolada plastyczna jest łatwiejsza w użyciu i daje bardziej stabilne rezultaty.
Jak przechowywać gotowe kule czekoladowe?
Czekoladowe kule na tort najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i wilgoci. Można je również przechowywać w lodówce, ale należy je umieścić w szczelnym pojemniku, aby uniknąć absorpcji zapachów.
Czy mogę zrobić kule w innych kolorach?
Oczywiście! Możesz użyć barwników spożywczych do czekolady lub kolorowej czekolady plastycznej, aby stworzyć kule w różnych odcieniach.
Jak przymocować kule do tortu?
Kule można przymocować do tortu za pomocą roztopionej czekolady lub kremu. Delikatnie przyklej je do powierzchni tortu, lekko przyciskając.
Czy kule czekoladowe są jadalne?
Tak, kule czekoladowe są w pełni jadalne. Są wykonane z czekolady i barwników, które są bezpieczne do spożycia.
Czy można zamrozić czekoladowe kule na tort?
Tak, czekoladowe kule na tort można zamrozić, jednak należy to zrobić ostrożnie. Najlepiej umieścić je w szczelnym pojemniku lub owinąć folią spożywczą, aby zapobiec kondensacji wilgoci, która mogłaby wpłynąć na teksturę czekolady.
Jakie czekolady najlepiej nadają się do robienia kul na tort?
Najlepiej używać czekolady wysokiej jakości, takiej jak czekolada gorzka, mleczna lub biała. Czekolada do pieczenia lub specjalna czekolada do temperowania będzie najlepsza, ponieważ łatwiej jest nią pracować i osiągać pożądany kształt.
Autor: Magdalena Borowska
Zrobiłam kule wyszły super 🙂