Trudno znaleźć kuchnię, w które nie ma papieru do pieczenia. Nawet jeśli domownicy niezbyt często przygotowują domowe ciasta czy zapiekanki, to jednak korzystają z papieru i uważają, że zawsze warto mieć go pod ręką. Jednak niewielu wie, że papier do pieczenia można zastąpić i to niejedną rzeczą. Jakie produkty dobrze znać i jak z nich korzystać, by przyrządzić pyszne potrawy?
Dlaczego papier do pieczenia jest tak popularny?
Papier do pieczenia nie bez powodu jest tak popularny. Ma wiele zalet, które doceniają miłośnicy domowej kuchni. Papier jest pokryty cienką warstwą silikonu lub tłuszczu, co sprawia, że jest odporny na wysokie temperatury i nie przywiera. Dzięki temu potrawy z łatwością odchodzą od jego powierzchni i nie przyklejają się do naczynia czy niego samego.
Ponadto używanie papieru znacząco ułatwia utrzymanie blachy w czystości i tym samym wydłuża jej żywotność. Tuż po przyrządzeniu potrawy szybko można wyczyścić formę i wyrzucić papier, bez martwienia się o przywierające resztki jedzenia.
Jednocześnie papier do pieczenia jest odporny na wysokie temperatury i w zależności od producenta można go używać nawet przy 230-250 stopniach Celsjusza. Pomimo takich temperatur nie wpływa na zapach ani smak żywności i jest bezpieczny w kontakcie z produktami przeznaczonymi do spożycia. Z tego powodu wielu sądzi, że jest niezastąpiony w kuchni, bo nie tylko ułatwia samo pieczenie, ale i sprzątanie po posiłku. A jednak są takie rzeczy, które z powodzeniem możesz wykorzystać zamiast papieru.
Czym zastąpić papier do pieczenia?
Wielu amatorów gotowania uzna, że papier do pieczenia to jeden z tych akcesoriów, które zawsze muszą być pod ręką. A jednak to nieprawda. Choć trudno odmówić mu zalet i wygody, to jednak w sklepach znajdziesz o wiele więcej produktów, które również zapobiegają przywieraniu jedzenia i sprawiają, że to jest po upieczeniu smaczne.
Istotne jest to, jaki rodzaj posiłku zamierzasz przygotować. Od tego zależy bowiem rodzaj materiału i forma/naczynie, w której będzie przyrządzać potrawę. Czym więc zastąpić papier do pieczenia?
Papier śniadaniowy
Jednym z produktów wartych uwagi jest papier śniadaniowy, do którego zwykle pakujesz kanapki czy inne przekąski do pracy, czy szkoły. I on nada się do pieczenia pod warunkiem, że posmarujesz go tłuszczem. W tym celu możesz skorzystać z masła, margaryny czy oleju. Dzięki temu piekące się jedzenie nie będzie przywierać do jego powierzchni.
Trzeba też pamiętać o tym, że papier śniadaniowy nie powinien być używany w temperaturze większej niż 200 stopni. W innym wypadku spód spiecze się bardziej niż jego góra, a to sprawi, że będzie niesmaczny i źle przygotowany.
Folia aluminiowa
Folię aluminiową możesz wykorzystać na kilka sposobów. Jednym z nich jest po prostu wyłożenie blachy, by piekące się ciasto czy pieczywo nie przywierało do jej powierzchni. W tym celu warto folię nasmarować tłuszczem, aby dodatkowo zadbać o to, by jedzenie się nie przylepiło.
Innym sposobem jest zawinięcie folią jedzenia, które chcesz przyrządzić. Możesz ją wykorzystać, np. szykując mięso w marynacie. Szczelne owinięcie potrawy sprawi, że dzięki wysokiej temperaturze szybciej będzie gotowa, a jednocześnie nie wysuszy się i będzie krucha oraz „soczysta”.
Pamiętaj jednak o tym, że folia ma dwie strony – błyszczącą oraz matową. Błyszcząca powinna znajdować się po wewnętrznej stronie, ponieważ doskonale trzyma temperaturę, a matowa od zewnątrz. Sama folia jest jeszcze bardziej odporna na wysokie temperatury niż papier do pieczenia, więc nie musisz się martwić, że wydarzy się coś niewłaściwego w trakcie samej obróbki termicznej posiłku.
Formy i maty silikonowe
Formy i maty silikonowe to coś, czego zdecydowanie nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Są na tyle uniwersalne, że wykorzystasz je w trakcie wyrabiania ciasta, nadawania mu kształtu, mrożenia w zamrażalniku czy pieczenia w wysokich temperaturach. Wszystko dzięki temu, że silikon jest odporny na wysokie temperatury, może by wielokrotnie stosowany, bardzo łatwo się go czyści i zapobiega namnażaniu się bakterii. To czyni go jednym z najbardziej pożądanych materiałów nie tylko wśród miłośników amatorów, ale i profesjonalnych kucharzy i cukierników.
Maty silikonowe z powodzeniem wykorzystasz jako zamiennik papieru w trakcie pieczenia chleba, bułek czy ciasta, które nie rozlewa się przed upieczeniem (np. ciasta drożdżowego). Natomiast formy doskonale nadają się do wypieku różnego rodzaju ciast czy biszkoptów. Wystarczy tylko, że posmarujesz je tłuszczem, a wtedy potrawa nie będzie przywierać i z łatwością wyjmiesz ją z formy już po jej upieczeniu i ostygnięciu. Sprawdź na https://dlasmaku.com.pl/57-silikonowe-formy-do-pieczenia
Rękawy do pieczenia
Dobrym produktem są również rękawy do pieczenia, w których z łatwością przyrządzisz różnego rodzaju pieczenie czy potrawki tak, by były upieczone, ale wciąż soczyste i kruche. Wystarczy, że umieścisz w nich wszystkie składniki wraz z przyprawami, szczelnie zawiniesz lub zwiążesz i wsadzisz do piekarnika.
Rękawy najlepiej umieścić na blasze. Nie musisz ich smarować, ponieważ przygotowywane w nich jedzenie nie będzie przywierało. Pamiętaj jednak o tym, że tuż po upieczeniu nie warto rozcinać rękawa. Będzie w nim panować wysoka temperatura, przez którą łatwo się poparzyć. Odczekaj chwilę po wyjęciu jedzenia z piekarnika, aż nieco się schłodzi. Wtedy potrawa wciąż będzie gorąca i gotowa do zjedzenia.
Naczynia szklane
Szklane naczynia żaroodporne dzięki swojej przezroczystości umożliwiają kontrolowanie na bieżąco wyglądu przyrządzanej potrawy. Ponadto mają gładką powierzchnię, dzięki której jedzenie nie przywiera, a po jego przygotowaniu można je z łatwością wyczyścić. I tutaj warto posmarować powłokę tłuszczem, by zadbać o łatwe wyciąganie później upieczonego jedzenia.
Warto zwrócić uwagę szczególne na te naczynia, które mają wyprofilowane rączki. Łatwiej będzie je wyjmować z piekarnika czy później przekładać na stół. Atutem takich naczyń jest również ich odporność na wysokie temperatury. Przygotowując w nich jedzenie, nie musisz się martwić o zakup papieru do pieczenia.
Blacha i tłuszcz
Do wypieku pieczywa czy drożdżowych ciast z powodzeniem wykorzystasz też zwykłą blachę nasmarowaną tłuszczem. I ona jest odporna na wysokie temperatury, więc nie będziesz potrzebować dodatkowych akcesoriów, a gotowe jedzenie z łatwością zdejmiesz, bez martwienia się o przywieranie.
Po upieczeniu i ostudzeniu blachę wystarczy przemyć wodą z płynem do mycia naczyń i osuszyć ściereczką. Tak wymyta będzie gotowa do następnego użytku.
Bułka tarta
Bułka tarta to może nie oczywista alternatywa, ale sposób, który często wykorzystywały nasze babcie. Dzięki temu składnikowi jedzenie nie tylko nie będzie przybierać, ale i nabierze ciekawej faktury. Z tego powodu ten sposób możesz wykorzystać, szykując mięsne pieczenie czy pasztety.
Formę do pieczenia nasmaruj tłuszczem, a następnie obsyp ją bułką tartą. Wystarczy jej cienka warstwa. Ważne jednak, aby w całości pokrywała ona powierzchnię. Następnie możesz przełożyć do niej przygotowane wcześniej jedzenie.
Podsumowanie
Przyglądając się produktom, jakie znajdują się w kuchni, można znaleźć przynajmniej kilka, które z powodzeniem staną się wartościową alternatywą dla papieru do pieczenia. Wystarczy tylko zwrócić uwagę na to, co pieczesz, a następnie dobrać do tego odpowiednią formę czy tłuszcz, aby zapobiec przywieraniu oraz przypaleniu się posiłku.