Silikonowe formy są wykorzystywane w kuchniach już od wielu lat. A jednak sporo osób wciąż nie wie, jak obchodzić się z tym materiałem. Zastąpienie silikonem tradycyjnych form rodzi wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa tego materiału podczas kontaktu z żywnością, sposobu jego czyszczenia czy przechowywania. Jeśli i Ty nie wiesz, jak używać silikonowych form do pieczenia, to znajdziesz tutaj sporo podpowiedzi.
Spis Treści
Silikonowe formy nie tylko do pieczenia
Silikon jest bardzo odporny na zmieniającą się temperaturę. Może być stosowany w warunkach od -40 stopni Celsjusza aż do 230 stopni. Stąd też formy nierzadko wykorzystuje się nie tylko do pieczenia, ale i zamrażania lodów, deserów czy masy potrzebnej do późniejszego przyrządzania ciasteczek. Ponadto powłoka silikonowa jest nieprzywieralna i elastyczna, dzięki czemu umożliwia łatwe wyjęcie ciasta bez uszkodzenia go. Producenci form proponują różne finezyjne kształty, w których można przygotować niebanalne wypieki. Takie formy stosuje się do ciast, tortów, muffinek, tart, omletów czy pieczywa.

Silikonowe formy – czy to na pewno bezpieczne?
Stosowanie silikonu w kuchni rodzi wątpliwości dotyczące jego bezpieczeństwa. To zupełnie niesłuszne obawy! Jest to naturalny materiał tworzony z krzemu. Nie bez powodu wykorzystują go lekarze czy twórcy przedmiotów higienicznych, m.in. kubeczków menstruacyjnych.
Silikon jest obojętny chemicznie, dzięki czemu nie przenosi zapachów, nie powoduje reakcji alergicznych i nie umożliwia namnażania się bakterii. Dzięki odpowiedniemu myciu i przechowywaniu jest również trwały, co zdecydowanie przemawia na jego korzyść. Możesz wykorzystywać go do pieczenia ciast czy chlebów, bez jakichkolwiek wątpliwości dotyczących bezpieczeństwa zarówno Twojego, jak i dzieci.

Przechowywanie i mycie form
Dbając odpowiednio o mycie oraz wykorzystywanie form możesz cieszyć się ich trwałością. Przed pierwszym użyciem formy należy ją wymyć, by usunąć wszystkie nieczystości związane z przechowywaniem produktu, jego ekspozycją w sklepie czy transportem jej do domu. Do tego wystarczy ciepła woda z płynem do mycia naczyń lub zmywarka. Pamiętaj, by nie używać do tego mocnej chemii ani ostrych gąbek, bo to nie ułatwi Ci mycia, a pomoże zniszczyć powierzchnię formy, przez co ta będzie się nadawać jedynie do wyrzucenia.
Równie istotne jest właściwe przechowywanie form oraz wyciąganie z nich ciast. Pamiętaj, że silikon jest trwały, ale nie odporny na zarysowania. Dlatego też zrezygnuj z jakichkolwiek noży, widelców czy podbieraków, którymi chcesz wyciągnąć gotowy chleb, muffinkę czy ciasto. Silikon bardzo szybko traci temperaturę. Wystarczy więc odczekać kilka minut po wyjęciu formy z piekarnika, by móc dotknąć ją już rękoma bez ryzyka poparzenia. Taka forma jest nie tylko wystarczająco chłodna, ale i elastyczna. Możesz ją swobodnie odginać, by wyjąć gotowe ciasto, bez konieczności używania jakichkolwiek narzędzi.
Pamiętaj także o tym, by po wymyciu formy nie przechowywać jej razem z narzędziami kuchennymi o ostrych zakończeniach. Wszelkiego rodzaju noże, widelce, podbieraki czy formy służące do wykrawania nie powinny znajdować się w jednym miejscu razem z akcesoriami silikonowymi.

Silikonowe formy – przygotowanie przed pierwszym użyciem
Po zakupie formy należy ją wymyć tak, jak zostało to wyżej wspomniane. Zapominając o tym, ryzykujesz połączenie żywności z zabrudzeniami związanymi z transportem produktu czy jego eskpozycją w sklepie.
Przed każdym wykorzystaniem należy również wysmarować formę tłuszczem. Dzięki temu późniejszy wypiek będzie z łatwością odchodzić od formy, bez niszczenia jego kształtu czy ewentualnego wzoru. Przygotowując ciasta, muffiny czy jakiekolwiek dania, które będziesz piec, wysmaruj formę olejem, masłem czy margaryną. Na tak natłuszczoną powłokę przelej czy przełóż dopiero jedzenie. Pamiętaj również o tym, że nasmarowana forma nie wymaga użycia papieru do pieczenia.
Dla wszystkich form, które będą służyć do mrożenia, czy chłodzenia deserów w lodówce lepsze są oleje kokosowe lub migdałowe. Pamiętaj jednak, że i w tym przypadku należy formę natłuścić.
Po przygotowaniu posiłku i wyjęciu go z formy należy ją dokładnie wymyć ręcznie lub w zmywarce. Przed jej następnym użyciem znów należy ją natłuścić.
Dlaczego silikonowe formy są lepsze od tradycyjnych?
Silikonowe formy mają wiele zalet, stąd też są częściej wybierane niż te tradycyjne. Jedną z nich jest mnogość dostępnych kształtów. Okrągłe, kwadratowe i prostokątne formy idą ramię w ramię z choinkami, księżniczkami, misiami czy innymi kształtami nawiązującymi do bajek, świąt czy wyszukanej estetyki. To pozwala na łatwiejsze przygotowanie niebanalnych wypieków, bez martwienia się o jakość ich wykonania.
Ponadto silikon jest łatwy w czyszczeniu, bezpieczny w kontakcie z żywnością i łatwy w przechowywaniu. Można również używać go w odmiennych temperaturach. Jedną formę wykorzystasz w zamrażarce, lodówce, mikrofalówce czy piekarniku. To sprawia, że można kupować mniej, a mieć w kuchni o wiele więcej możliwości. Wygoda użytkowania idzie w parze z funkcjonalnością.
Zapraszamy do sprawdzenia form silikonowych dostępnych w naszym sklepie!

https://dlasmaku.com.pl/57-silikonowe-formy-do-pieczenia
FAQ – Często zadawane pytania o silikonowe formy
Jak czyścić silikonowe formy do pieczenia?
Najlepiej myć je ręcznie ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego detergentu. Można też myć w zmywarce, umieszczając je na górnej półce.
Czy silikonowe formy są bezpieczne dla zdrowia?
Tak, wysokiej jakości formy silikonowe są bezpieczne dla zdrowia. Należy upewnić się, że są wykonane z silikonu spożywczego i nie zawierają szkodliwych dodatków.
Jaka jest maksymalna temperatura dla form silikonowych?
Większość form silikonowych jest odporna na temperatury do 220-230°C. Zawsze należy sprawdzić zalecenia producenta.
Czy można używać form silikonowych w mikrofalówce?
Tak, formy silikonowe są bezpieczne do użytku w mikrofalówce, ale należy unikać kontaktu z grzałką lub ściankami urządzenia.