Sezon letni mamy już za sobą ale czemu mamy rezygnować z takich pyszności jak lody. Te są w nieco innej wersji, bardzo jesiennej do tego są wykonane z ciasta dyniowego, co jeszcze bardziej oddaje klimat za oknem. Mocno aromatyczne, mogą być serwowane jako samodzielne desery lub być ozdobą, np. tortu na Halloween. Do przygotowania lodów dyniowych poza ich składnikami będziemy potrzebować silikonowej formy do lodów oraz patyczków.
Składniki na biszkopt dyniowy:
–200-220g pure z dyni
-5 jajek
-160 g cukru
-200 g mąki pszennej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka cynamonu
Krok 1: Puree Dyniowe
Dynie pokrój w kostkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz wyjąć gniazda nasienne lub zrobić to dopiero po upieczeniu. Piecz około pół godziny w 175 stopniach do miękkości. Po czym usuń pestki i skórkę a dynie zblenduj na gładkie pure.
Dynie bez skórek i pestek można także ugotować na wodzie do miękkości po czym odlać wodę i zblendować dynie.
Krok 2: Biszkopt
Jajka ubijamy z cukrem na biały puch około 10-15 minut. Po tym czasie łyżka po łyżce dodajemy nasze puree z dyni. Następnie dodajemy do masy jajecznej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiane wcześniej przez sito. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 170 stopniach. Forma nie ma tu znaczenia, nasz biszkopt po wystudzeniu należy pokruszyć i przełożyć do misy.

Krok 3: Lody
Gdy biszkopt dyniowy mamy gotowy czas zabrać się za nasze lody.
Do miski wkładamy:
-500 g pokruszonego biszkoptu
-150g serka mascarpone
-90g masła orzechowego lub pasty orzechowej
-1 banana
-1-2 łyżki syropu pumpkin spice opcjonalnie (przepis niżej)
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy lub gnieciemy widelcem aż otrzymamy jednolitą, dającą się skleić masę.

Krok 4: Pumpkin spice syrop
Jest to przepyszny syrop dyniowy bardzo aromatyczny, nadaje się zarówno do ciast i deserów ale także do kawy. Wspaniale podkręca smak wielu jesiennym deserom.
Aby go przygotować potrzebujesz:
-1,5 szklanki wody
-szklanka cukru
-laskę wanilii
-10-15 goździków
-2 laski lub 2 łyżki cynamonu mielonego
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-pół łyżeczki mielonego imbiru
-skórka z otartej pomarańczy
-200 -250g puree z dyni (przepis wyżej)
Całość gotujemy na małym ogniu około pół godziny do zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie syrop przecedzamy przez sito, wlewamy do buteleczki i po ostudzeniu trzymamy w lodówce. Bardzo polecam! Jeśli nie do ciast to koniecznie przygotujcie sobie z niego słynną Pumpkin Spice Latte.

Krok 5: Przygotowanie czekolady
W kolejnym kroku przygotowujemy czekoladę. Możemy albo rozpuścić białą czekoladę z łyżką oleju rzepakowego albo użyć gotowych pastylek czekoladowych dostępnych z sklepie internetowym. Dodajemy barwnik spożywczy do mas tłustych według uznania – u mnie pomarańczowy.
Pędzelkiem rozprowadzamy czekoladę po dnie formy po czym wypełniamy ją gotową masą biszkoptową i od góry znów zalewamy czekoladą. Nie zapomnijcie wbić patyczka! Nie przejmujemy się nierównościami, po wyjęciu z formy lody będą miały gładką powierzchnie.
TIP: Jeśli nie masz akurat barwnika w danym kolorze, spróbuj połączyć ze sobą dwa kolory, dzięki którym możesz uzyskać ten pożądany.


Krok 6: Gotowe!
Lody chowamy do lodówki lub zamrażalnika do schłodzenia. Polecam schować je do zamrażalki na około godzinę po czym wyjąć z formy i przełożyć do lodówki.
Dyniowe pyszności dodatkowo udekorowałam mini dyniami z masy cukrowej, które ulepiłam dzień wcześniej. Dokleiłam je za pomocą kleju jadalnego, myślę, że wyglądają uroczo, bardzo jesiennie i obłędnie smakują. Koniecznie spróbuj je wykonać.

Uwagi:
1.Oczywiście możesz przygotować lody na bazie zwykłego biszkoptu, dodać inne barwniki czy składniki. Ważne aby cała masa biszkoptowa była kleista i aby można było ją włożyć do formy, która zachowa kształt.
2.Pamiętaj, dodając barwnik do czekolady, zwróć uwagę aby był on przeznaczony do mas tłustych i czekolady. Zwykły żelowy barwnik się tu nie sprawdzi.
3. Pamiętaj o temperowaniu czekolady, nie wylewaj gorącej czekolady o formy, tylko przestudź ją do około 30 stopni. Dzięki temu będzie bardziej błyszcząca.
Autor: Magdalena Borowska