Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Przepisy, Inspiracje

Przepis na Halloween – Ciasteczkowe Lody Dyniowe

Sezon letni mamy już za sobą ale czemu mamy rezygnować z takich pyszności jak lody. Te są w nieco innej wersji, bardzo jesiennej do tego są wykonane z ciasta dyniowego, co jeszcze bardziej oddaje klimat za oknem. Mocno aromatyczne, mogą być serwowane jako samodzielne desery lub być ozdobą, np. tortu na Halloween. Do przygotowania lodów dyniowych poza ich składnikami będziemy potrzebować silikonowej formy do lodów oraz patyczków.

Składniki na biszkopt dyniowy:

–200-220g pure z dyni
-5 jajek
-160 g cukru
-200 g mąki pszennej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka cynamonu

Krok 1: Puree Dyniowe

Dynie pokrój w kostkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz wyjąć gniazda nasienne lub zrobić to dopiero po upieczeniu. Piecz około pół godziny w 175 stopniach do miękkości. Po czym usuń pestki i skórkę a dynie zblenduj na gładkie pure.

Dynie bez skórek i pestek można także ugotować na wodzie do miękkości po czym odlać wodę i zblendować dynie. 

Krok 2: Biszkopt

Jajka ubijamy z cukrem na biały puch około 10-15 minut. Po tym czasie łyżka po łyżce dodajemy nasze puree z dyni. Następnie dodajemy do masy jajecznej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiane wcześniej przez sito. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 170 stopniach. Forma nie ma tu znaczenia, nasz biszkopt po wystudzeniu należy pokruszyć i przełożyć do misy.

Krok 3: Lody

Gdy biszkopt dyniowy mamy gotowy czas zabrać się za nasze lody.

Do miski wkładamy:

-500 g pokruszonego biszkoptu
-150g serka mascarpone
-90g masła orzechowego lub pasty orzechowej
-1 banana
-1-2 łyżki syropu pumpkin spice opcjonalnie (przepis niżej)

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy lub gnieciemy widelcem aż otrzymamy jednolitą, dającą się skleić masę. 

Krok 4: Pumpkin spice syrop

Jest to przepyszny syrop dyniowy bardzo aromatyczny, nadaje się zarówno do ciast i deserów ale także do kawy. Wspaniale podkręca smak wielu jesiennym deserom.

Aby go przygotować potrzebujesz:
-1,5 szklanki wody
-szklanka cukru
-laskę wanilii
-10-15 goździków
-2 laski lub 2 łyżki cynamonu mielonego
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-pół łyżeczki mielonego imbiru
-skórka z otartej pomarańczy
-200 -250g puree z dyni (przepis wyżej)

Całość gotujemy na małym ogniu około pół godziny do zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie syrop przecedzamy przez sito, wlewamy do buteleczki i po ostudzeniu trzymamy w lodówce. Bardzo polecam! Jeśli nie do ciast to koniecznie przygotujcie sobie z niego słynną Pumpkin Spice Latte.

Krok 5: Przygotowanie czekolady

W kolejnym kroku przygotowujemy czekoladę. Możemy albo rozpuścić białą czekoladę z łyżką oleju rzepakowego albo użyć gotowych pastylek czekoladowych dostępnych z sklepie internetowym. Dodajemy barwnik spożywczy do mas tłustych według uznania – u mnie pomarańczowy. 

Pędzelkiem rozprowadzamy czekoladę po dnie formy po czym wypełniamy ją gotową masą biszkoptową i od góry znów zalewamy czekoladą. Nie zapomnijcie wbić patyczka! Nie przejmujemy się nierównościami, po wyjęciu z formy lody będą miały gładką powierzchnie. 

TIP: Jeśli nie masz akurat barwnika w danym kolorze, spróbuj połączyć ze sobą dwa kolory, dzięki którym możesz uzyskać ten pożądany.

Krok 6: Gotowe!

Lody chowamy do lodówki lub zamrażalnika do schłodzenia. Polecam schować je do zamrażalki na około godzinę po czym wyjąć z formy i przełożyć do lodówki. 

Dyniowe pyszności dodatkowo udekorowałam mini dyniami z masy cukrowej, które ulepiłam dzień wcześniej. Dokleiłam je za pomocą kleju jadalnego, myślę, że wyglądają uroczo, bardzo jesiennie i  obłędnie smakują. Koniecznie spróbuj je wykonać.

Uwagi:

1.Oczywiście możesz przygotować lody na bazie zwykłego biszkoptu, dodać inne barwniki czy składniki. Ważne aby cała masa biszkoptowa była kleista i aby można było ją włożyć do formy, która zachowa kształt. 
2.Pamiętaj, dodając barwnik do czekolady, zwróć uwagę aby był on przeznaczony do mas tłustych i czekolady. Zwykły żelowy barwnik się tu nie sprawdzi. 
3. Pamiętaj o temperowaniu czekolady, nie wylewaj gorącej czekolady o formy, tylko przestudź ją do około 30 stopni. Dzięki temu będzie bardziej błyszcząca.

Autor: Magdalena Borowska

Nawigacja wpisu

Jak położyć opłatek na tort?
Przepis na polewę lustrzaną „mirror glaze” i serniczki musowe
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}