Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Przepisy

Przepis na domowe pączki z nadzieniem pistacjowym i malinowym! Idealne na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek tuż za rogiem a pączki są kwintesencją tego dnia. Jeśli zastanawiasz się jak je wykonać- koniecznie przeczytaj mój przepis. Są to najpyszniejsze pączki, jakie można zrobić w domowym zaciszu.

Składniki (liczba porcji: 30 pączków):

– 825g mąki
– 45g świeżych drożdży
– 1,5 szklanki ciepłego mleka
– 100g cukru
– 120g masła
– 3 jajka
– 2 żółtka
– 2 łyżki spirytusu bądź wódki
– ½ łyżeczki soli
– tłuszcz do głębokiego smażenia (u mnie 1 litr oleju rzepakowego)

Dodatkowo:
– pasta pistacjowa 100% (znajdziesz je TUTAJ)
– domowej roboty konfitura malinowa
– dowolna czekolada na polewę, u mnie biała w dropsach (różne warianty kolorystyczne), owoce liofilizowane, posypka cukrowa bądź po prostu cukier puder (dekoracja dowolna)

Krok 1:

Z mleka, drożdży, odrobiny cukru i mąki przygotowuje zaczyn, który odstawiam na kilka minut.
Jajka, żółtka oraz cukier ucieram mikserem na najwyższych obrotach na puch.

Masło należy rozpuścić i przestudzić przez chwilę.

Do masy jajecznej wsypuje sól, wlewam spirytus, następnie wsypuje pozostałe składniki. Całość wyrabiam w robocie przez kilka minut na gładkie ciasto. W pierwszej chwili może ono wydawać się dość lepkie, ale na tym etapie nie dosypuje mąki. Ciasto zostawiam pod przykryciem na około godzinę do wyrośnięcia.

Krok 2:

Po tym czasie rozwałkowuje je na grubość około 2,5 cm i wycinam wykrawaczką kółka. Średnica mojej wykrawaczki to 7 cm. Ciasto na tym etapie podsypuje mąką w razie potrzeby, jednak staram się nie dokładać jej zbyt dużo. Dzięki temu pączki będą idealnie puszyste, a ciasto nie będzie miało zbyt zbitej konsystencji. 

Wykrojone kółeczka układam na tacy oprószonej lekko mąką i zostawiam na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. 

Krok 3:

Po tym czasie zaczynam nagrzewać garnek z tłuszczem na średnim ogniu. Jeśli masz termometr cukierniczy, temperatura oleju powinna wynosić około 175 stopni. Natomiast jeśli go nie posiadasz, po kilku minutach nagrzewania oleju wrzuć na niego niewielki kawałek ciasta- jeśli wypłynie od razu na wierzch, oznacza to, że tłuszcz jest już dobrze rozgrzany. Pączki smaż po około 4-5 szt., w zależności od wielkości garnka. Daj im trochę luzu, ponieważ w trakcie smażenia pączki jeszcze rosną. Smaż je z każdej strony po około 2-3 minuty, w razie konieczności zmniejsz moc palnika jeśli zauważysz, że ciasto zbyt mocno się spieka. Nie chcemy, aby pączek był surowy w środku. Pączki wyławiam przy pomocy łyżki cedzakowej i ściągam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Krok 4:

Gdy już posmażysz wszystkie pączki przygotuj sobie rękaw cukierniczy z tylką do nadziewania. Ja niestety gdzieś swoją zgubiłam, ale użyłam innej w miarę wąskiej tylki. Do rękawów nakładam dżem malinowy oraz pastę pistacjową. Nadzienia można mieszać lub robić pączki o różnych smakach. Moim zdaniem są to idealne nadzienia, które świetnie pasują do siebie, nie są zbyt słodkie, a to ważne, ponieważ nasze pączki będziemy dekorować jeszcze czekoladą. Pączki nadziewam wbijając tylkę w bok pączka i wyciskając nadzienie. Robię to na wyczucie.

Krok 5:

Po nadzianiu wszystkich pączków możemy przejść do dekoracji. Ja użyłam czekolad w pastylkach, które w łatwy i szybki sposób rozpuściłam w kuchence mikrofalowej. Do tego posiekałam sobie liofilizowane wiśnie (ponieważ miałam je w domu) ale równie dobrze sprawdzi się tu liofilizowana malina lub prażone i posiekane pistacje, użyłam też posypki cukrowej. Możesz pączki posypać także pudrem lub oblać gorzką czekoladą, w dekorowaniu ogranicza Cię jedynie wyobraźnia 🙂 

Pączki wyszły wyśmienite i bardzo szybko zniknęły z talerzy. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a okazja, aby go wykorzystać już za chwilę, bo co innego, jak nie pączki na Tłusty Czwartek? SMACZNEGO!

Autor: Magdalena Borowska

Nawigacja wpisu

Jak upiec swój pierwszy tort? Instruktaż dla początkujących
Jak zrobić tort bezowy?
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}