Pierniczki są jednym z obowiązkowych świątecznych elementów. Podczas wypieków korzenny zapach wypełnia cały dom, a ich dekorowanie jest okazją do spędzenia czasu z najbliższymi. Oprócz tego, że można podać je na wigilijnym stole lub podarować w formie prezentu, świetnie sprawdzą się jako jadalna ozdoba na choinkę. Które pierniczki nadają się do powieszenia? Czym najlepiej je dekorować?
Pierniczki na choinkę – to może się przydać!
Zanim przejdziemy do konkretów, oto lista rzeczy, które mogą się przydać przy wypieku świątecznych pierniczków:
- foremki do pierniczków,
- gotowy lukier królewski,
- brokaty i barwniki spożywcze,
- cukrowe posypki,
- dekoracyjne wstążki,
- pisaki spożywcze.
Pierniczki na choinkę – przepis
W internecie jest mnóstwo przepisów na pierniczki. Jednak nie każdy nadaje się do wypieku ciastek, które mają zawisnąć na świątecznym drzewku. Idealne pierniczki na choinkę są twarde i cieniutkie. Ciasto powinno dobrze trzymać kształt przy wałkowaniu i wykrawaniu, a także nie rosnąć za dużo podczas pieczenia.
Nasza rada: Pierniczki na choinkę można upiec z wyprzedzeniem i przechowywać w pudełku.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka miodu
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 100 g masła
- 1 łyżka kakao
- przyprawa do piernika (ilość w zależności od upodobań: im więcej, tym bardziej intensywny smak i zapach)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 szklanki mąki pszennej
- jajko
Przygotowanie:
Do rondelka włóż pokrojone w kostkę masło, miód, cukier i przyprawy. Zawartość zagotuj, a następnie pozostaw do wystygnięcia. Do zimnej masy dodaj jajko, przesianą mąkę z sodą, kakao. Całość dobrze zagnieć i odstaw do lodówki na minimum 1,5 h.
Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj dowolne wzory foremkami do pierniczków. Przy pomocy słomki do napojów wykrój otwory, by móc przewlec później sznureczek. Ciasteczka piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 6-10 minut (w zależności od grubości ciastek). Dopiero po całkowitym wystudzeniu pierniczki można dekorować.
Czym dekorować pierniczki na choinkę?
Podstawą w dekoracji świątecznych pierniczków jest lukier. Pięknie prezentuje się jako samodzielna ozdoba, bo można go zabarwić na dowolny kolor i rysować rozmaite wzorki. Jest także bazą do przyklejenia dodatkowych dekoracji, np. cukrowych śnieżynek lub innych świątecznych posypek. Można go zrobić samodzielnie lub kupić gotowy lukier królewski. W obu przypadkach należy pamiętać, że konsystencja powinna być na tyle gęsta, by nie spłyną z wiszących pierniczków.
Bardzo popularne są także zdobienia na ciasteczkach wykonane pisakami spożywczymi oraz czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Nasza rada: Jeśli chcesz podarować świąteczne pierniczki bliskim, możesz zapakować je w dekoracyjną torebeczkę i związać wstążeczką na kokardkę.
Życzymy udanych wypieków!
Przeczytaj także: Jak udekorować ciasteczka na Boże Narodzenie