Czy jest coś bardziej rozkosznego niż zapach świeżo upieczonego ciasta? Domowe słodkości smakują najlepiej! A żeby móc je tworzyć samodzielnie, potrzebne są przynajmniej podstawowe akcesoria do pieczenia. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z tortami, ciastami i ciasteczkami, pewnie zastanawiasz się, które z nich warto mieć w kuchni. Poznaj naszą listę „must have” na dobry początek.
Foremki do ciasteczek
Uroczym ciasteczkom trudno się oprzeć! I z doświadczenia wiemy, że w równym stopniu przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Foremki do ciastek pozwolą Ci urozmaicić domowe wypieki i dadzą możliwość eksperymentowania. Do wyboru masz foremki metalowe i foremki silikonowe. Możesz wybierać spośród dziesiątek różnych kształtów: uniwersalnych lub na konkretną okazję, np. Wielkanoc, walentynki czy halloween.
Blachy do pieczenia ciast
Absolutna podstawa, jeśli planujesz domowe wypieki. Najlepiej od razu zainwestować w przynajmniej jedną prostokątną blachę do pieczenia i dwie tortownice w dwóch różnych rozmiarach. Dzięki nim będziesz mieć możliwość upiec np. piętrowy tort na specjalną okazję. Masz niewiele miejsca w kuchennych szafkach? W takim razie przemyśl zakup regulowanej formy tortowej.
Dodatkowo możesz rozważyć inwestycję w formę do pieczenia tarty lub keksówkę, jeśli lubisz te rodzaje ciast. Przy wyborze konkretnych blach zwróć uwagę na jakość ich wykonania i materiał.
Nasza rada: Najbardziej uniwersalną formą do pieczenia ciast i tortów jest forma prostokątna. W razie potrzeby zawsze możesz wykroić z niej pożądany kształt, np. kwadrat, koło, serce.
Miarka do wypieków
W przypadku wypieków liczby i waga mają znaczenie. Odmierzanie „na oko” lub byle jaką szklanką niestety może skończyć się zakalcem. Dlatego z całą pewnością przyda Ci się miarka kuchenna, dzięki której precyzyjnie odliczysz suche i płynne składniki. Polecamy wybrać uniwersalny model, który będzie miał opisaną skalę w gramach i mililitrach.
Rękaw cukierniczy
To dzięki niemu stworzysz dekoracyjne cuda na swoich wypiekach. Rękaw cukierniczy składa się z worka (najlepiej bawełnianego), adaptera (czyli przejściówki do zmiany końcówek) i tylek (czyli końcówek o różnych kształtach). Najlepiej od razu postawić na model, który ma w zestawie kilka różnych tylek. Dzięki temu zwiększysz swoje możliwości dekoracji tortów, babeczek i tart.
Wałek silikonowy lub drewniany
Zaryzykujemy stwierdzenie, że bez dobrego wałka w kuchni ani rusz. Szczególnie jeśli Ty i domownicy jesteście fanami kruchego ciasta lub chrupiących ciasteczek. Precyzyjnie wyprofilowany wałek idealnie wygładzi ciasto i rozwałkuje je na odpowiednią grubość. Poza tym na pewno przyda się w kuchni do przygotowania ciasta na pierogi, makaron czy pizzę. Bardzo dobrze w pracy sprawdza się wałek silikonowy lub drewniany z obrotową rolką.
To co, życzymy udanych wypieków?! 🙂
Przeczytaj także: 3 sposoby, by Twój tort wyglądał jak z cukierni