Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Przepisy, Inspiracje

Jak zrobić zamsz jadalny?

Zamsz jadalny to produkt idealny do efektownego dekorowania tortów, deserów oraz ciast, nadaje im piękną strukturę zamszu, możemy nim udekorować także figurki z masy cukrowej. W tym artykule znajdziesz przepis na przepyszne monoporcje malinowe a także przepis na domowy zamsz jadalny, którym je udekorujemy.

Składniki na monoporcje:

-200g malin świeżych lub mrożonych
-130 ml śmietanki kremówki
-5 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody do zalania żelatyny
-40g cukru
-2 łyżeczki soku z cytryny
-dowolne dodatki, np., ciasteczka, żelka, chrupka, owoce
-forma silikonowa

Krok 1:

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. 

Maliny z cukrem i sokiem z cytryny podgrzewam do ich rozmrożenia i rozpuszczenia się cukru, następnie przecedzam przez sito aby pozbyć się pestek. 

Mocno podgrzewamy syrop malinowy i wyłączamy palnik. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści w ciepłym syropie. Odstawiamy syrop do ostudzenia.

Krok 2:

Śmietankę kremówkę ubijamy w misie miksera na najwyższych obrotach na ¾, to znaczy nie do końca na sztywno. Częścią śmietany hartujemy nasz syrop malinowy, który następnie przelewamy do śmietany i miksujemy tylko do połączenia składników.

Krok 3:

Przygotuj sobie dowolną formę silikonową. Wlewamy mus do formy to około ½ wysokości. Do środka dodajemy nasze dodatki, możesz włożyć, np. żelkę czy chrupkę, przepisy na niej znajdziesz na naszym blogu. Mogą to być także paski biszkoptu, ja zdecydowałam się na ciasteczka oreo, liofilizowane wiśnie oraz chrupiące kuleczki crispearls. Następnie naszym musem przykrywamy dodatki, zalewając formę do pełna. Formą potrząsamy kilka razy aby wypełnić wszystkie szczeliny. Deserki musowe wstawiamy do zamrażalnika co najmniej na 6 godzin do stężenia i zmrożenia.

Krok 4:

Teraz czas na dekoracje naszych musów, czyli zamsz. Pamiętaj, że dekorując tort czy ciasto zamszem jadalnym musimy także go zmrozić, ponieważ inaczej struktura zamszu nie wyjdzie nam tak jak byśmy sobie tego życzyli. Tort mrozimy co najmniej 2 godziny zanim pokryjemy go zamszem, wcześniej musimy go także otynkować kremem na bazie masła.

Składniki na zamsz 1:1:

-masło kakaowe
-biała czekolada
-dowolny barwnik do mas tłustych
-niezbędne narzędzie: areograf cukierniczy oraz termometr

Proporcje będą zależały od ilości monoporcji lub wielkości tortu. Przykładowo 100g czekolady na 100g masła kakaowego wystarczy na pokrycie tortu o średnicy 18cm lub około 15 monoporcji.

Do podanego przepisu pokrycia 4 monoporcji 6x6x6 cm użyłam 40g masła kakaowego oraz 40g białej czekolady.

W pierwszej kolejności musimy rozpuścić masło kakaowe oraz czekoladę, możemy to zrobić albo nad kąpielową wodna albo w kuchence mikrofalowej. Bardzo ważne jest tutaj kontrolowanie temperatury obu składników. Przy ich łączeniu ważne aby masło kakaowe miało 50 stopni, natomiast czekolada 45 stopni. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy barwnik do mas tłustych w dowolnym kolorze. 

Czas na wlanie masy do naszego areografu, wlewając ją powinna ona mieć około 48-47 stopni, pokrywając nasze musy powinna ona mieć 45 stopni, przy przelewaniu jej w pojemnik areografu straci ona nam te dwa stopnie, dlatego wlewamy ją cieplejszą niż finalnie będzie przy dekorowaniu.

Zmrożone musy wyciągamy z zamrażalnika i przechodzimy do dekorowania. Jeśli się boicie, że ochlapiecie całą kuchnie pryskając masą z areografu, możecie zabezpieczyć sobie przestrzeń zwykłym kartonem. Masę nanosimy powoli tak aby pokryć cały mus. Wszystko jest bardzo proste a efekt jest powalający. Po zamszowaniu musy chowamy do lodówki aby się rozmroziły i były idealne do zjedzenia. Zazwyczaj musy dekoruje wieczorem, natomiast do zjedzenia są gotowe dnia następnego.

Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu, ponieważ efekt wizualny z pewnością będzie zaskakujący. Dwa górne zdjęcia to efekt przed zamszowaniem, dolne po.

Autor: Magdalena Borowska

Nawigacja wpisu

Dekorowanie pierniczków lukrem królewskim – jak stworzyć małe dzieła sztuki na świątecznym stole?
Świąteczny Przepis na Domek z Piernika
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}