Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Przepisy, Inspiracje

Jak zrobić tort bezowy?

Tort bezowy, znany także jako beza Pavlova, to przepyszny deser: chrupiący z zewnątrz, miękki i piankowy w środku, z dodatkiem kremu śmietanowego i owoców. Z poniższego przepisu dowiesz się, jak przygotować go krok po kroku w prosty sposób.

Składniki na dwa blaty bezowe (tort o średnicy 20 cm):
– 6 białek jaja kurzego (około 224g białka)
– 380g cukru
– 70g cukru pudru

Składniki na krem:
– 200g śmietanki 36%tł.
– 250g mascarpone
– 1 łyżka cukru pudru
– odrobina soku z cytryny (około 1-2 łyżeczki)

Dodatkowo: dowolne owoce świeże lub mrożone, u mnie 500g truskawek

Krok 1: Blaty bezowe

Przed rozpoczęciem przygotowania blatów naszego tortu, włączam piekarnik i nagrzewam go do 90 stopni. Dodatkowo na dwóch arkuszach papieru do pieczenia odrysowuje przy pomocy rantu dwa okręgi o średnicy 20 cm, po to aby moje blaty bezowe były równe.

Do metalowej misy miksera wbijam białka jaj i dodaje cukier. Całość umieszczam w kąpieli wodnej i podgrzewam do temperatury około 40-45 stopni ciągle mieszając, tak aby cukier w białkach rozpuścił się.

Uważaj aby dno misy nie dotykało wody z garnka, może to spowodować ścięcie się białka. 

Po tej czynności zaczynam ubijać bezę i robię to do momentu aż misa miksera zrobi się zimna, a białka będą sztywne, pod koniec ubijania dodaje 70g cukru pudru. Jest to rodzaj bezy, która zawsze mi wychodzi, nigdy nie miałam z nią problemów.

Bezę przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskam na wcześniej przygotowane arkusze papieru(odwrócone do góry nogami tak, aby beza nie dotknęła tuszu długopisu) tworząc piękne, wzorzyste okręgi.  Jeśli nie posiadasz tylki możesz bezę rozsmarować szpatułą, jednak moim zdaniem taka wzorzysta wersja bezy wygląda znacznie bardziej okazale, a wręcz profesjonalnie. Na brzegi mojego blatu dałam trzy warstwy rozetek bezowych, a na środek dwie, tak aby beza była grubsza na końcach, by później pięknie wycisnąć w nią krem. Dodatkowo tworze kilka małych bezików do dekoracji.

Blaty bezowe suszę około 2,5 godziny w 80-90 stopniach, musisz kontrolować swoją bezę co jakiś czas. Pod koniec suszenia jesteś w stanie już wziąć ją delikatnie w dłonie, a nawet obrócić. Jeśli pod spodem nie ma mokrej warstwy, beza jest gotowa. Swoją zostawiłam jeszcze na kilka godzin w wyłączonym zamkniętym piekarniku.

Krok 2: Krem śmietanowy

Do misy miksera wlewam śmietankę, mascarpone dodaje puder i sok z cytryny. Wszystkie składniki mieszam kilka minut do sztywnej konsystencji kremu.

Krem wyciskam w środek wypieczonego blatu bezowego, znów za pomocą tylki aby nadać fajnego efektu wizualnego. Całość z góry posypuje truskawkami pokrojonymi w ćwiartki i dokładam znów odrobinę kremu, tak aby drugi blat bezowy mógł się do niego przykleić.

Na wierch znów wyciskam krem i dekoruje owocami oraz liofilizowaną maliną. Dokładam na wierzch jeszcze kilka małych bezików.

Cały tort prezentuje się obłędnie i jest przepyszny. Może być to nawet zamiennik tradycyjnego tortu urodzinowego dla fana bezy. Tort rozpływa się w ustach a jednocześnie nieco chrupie, dlatego jest tak niesamowity i ma wielu fanów. Jako zamiennik truskawek polecam także maliny, gdyż są nieco bardziej kwaśne, a sam tort jest bardzo słodki dlatego warto jest go przełamać dużą ilością owoców. Pamiętaj jedynie że mrożone owoce mogą puścić za dużo wody i beza może się rozwalić, dlatego z mrożonych owoców najlepiej jest przygotować frużelinę owocową, gotując je i zagęszczając żelatyną lub mąką ziemniaczaną.

Smacznego!

Autor: Magdalena Borowska

Nawigacja wpisu

Przepis na domowe pączki z nadzieniem pistacjowym i malinowym! Idealne na Tłusty Czwartek
Jak pomalować pisanki barwnikami spożywczymi?
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}