Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Przepisy

Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgorętszych miesiącach w roku. A jednak nie każdy wie, że ich przygotowanie jest stosunkowo proste i wymaga zmieszania zaledwie kilku składników. Niektórzy wybierają lody mleczne o smaku delikatnej śmietanki, inni wolą kwaskowe sorbety. Bardzo popularne są również lody rzemieślnicze tworzone w manufakturach ze świeżych produktów. Jeśli nie potrafisz zdecydować, jakie smaki wybierasz, tutaj znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów i podpowiedzi, dzięki którym stworzysz lody o ulubionym aromacie.

Spis Treści

  • Jak zrobić domowe lody? Podstawowe składniki
  • Czego potrzebujesz do zrobienia domowych lodów?
  • Klasyczne lody śmietankowe
  • Intensywne lody pistacjowe
  • Orzeźwiające lody jagodowe
  • Sorbety – truskawka i malina
  • Aromatyczne lody czekoladowe

    Jak zrobić domowe lody? Podstawowe składniki

    Do stworzenia smakowitych, mrożonych deserów potrzebujesz zaledwie kilku składników, które prawdopodobnie często masz w domu. Bazą do większości lodów jest śmietanka 30% lub 36%, zwykle połączona z niewielką ilością mleka lub żółtek jaj. Dzięki tym podstawowym składnikom lody mają kremową konsystencję oraz delikatny, śmietankowy posmak. 

    W przypadku deserów tworzonych w wegańskiej wersji bazą staje się śmietanka kokosowa. Niektórzy wybierają również mrożone banany, które nadają nie tylko kremowej konsystencji, ale i słodkiego posmaku. W ten sposób zastępują cukier i są nieco zdrowszą oraz mniej kaloryczną wersją. 

    Oprócz bazowych składników potrzebujesz również dodatków, które zadbają o właściwy smak. Najczęściej wśród nich pojawiają się mrożone owoce, orzechowe kremy, roztopiona lub pokrojona czekolada, sok owocowy czy syrop cukrowy.

    domowe lody

    Czego potrzebujesz do zrobienia domowych lodów?

    Do zrobienia domowych lodów potrzebujesz nie tylko składników, ale i akcesoriów, w których będziesz je przyrządzać oraz przechowywać. Jeśli jesteś miłośnikiem tych deserów, to poważnie rozważ zakup maszynki do lodów. Zastąpi ona pracę Twoich rąk i będzie rozbijać zamrażaną masę. W wielu przypadkach sprawdzi się również wysokiej jakości blender kielichowy.

    Bez sprzętów elektronicznych też dasz sobie radę, choć może być odrobinę trudniej. Co kilkadziesiąt minut musisz rozbijać zamrożoną masę, więc potrzebujesz rózgi. Bez tego Twoje lody nie będą miały kremowej konsystencji. Ponadto niezbędne stają się pojemniki na żywność czy specjalne pojemniki, w których wsadzisz masę do zamrażalnika. Mając taką bazę produktów i akcesoriów możesz przystąpić do przyrządzania konkretnych już smaków.

    Można się również zaopatrzyć w kubeczki, czy też patyczki do lodów:

    Klasyczne lody śmietankowe

    Klasyczne lody śmietankowe to smak kojarzony przez wielu z dzieciństwem. Jeśli i Ty jesteś miłośnikiem ich prostot,y to możesz stworzyć je w domu. Do tego potrzebujesz zaledwie trzech składników:

    • 50-80 g cukru (ilość dostosuj w zależności od tego, jak słodkie lody chcesz otrzymać)
    • 400 ml śmietanki 36%
    • 200 ml mleka 2%

    Przygotowanie krok po kroku:

    1. Zmieszaj 200 ml śmietanki z cukrem i podgrzewaj, delikatnie mieszając, aż cukier się rozpuści.
    2. Wszystkie składniki wlej do pojemnika, w którym będziesz schładzać lody i wsadź go na 30-40 minut do zamrażalnika.
    3. Schłodzoną masę przelej do kielicha blendera i zblenduj. 
    4. Zblendowaną masę ponownie przelej do pojemnika i włóż na 30-40 minut do zamrażalnika.
    5. Kilkukrotnie powtarzaj czynności związane z blendowaniem i mrożeniem masy, aż powstanie kremowa konsystencja.
    6. Tak przygotowane i schłodzone lody nadają się do spożycia zwykle po 3-4 godzinach mrożenia.

    Jeśli posiadasz maszynkę do robienia lodów, to po zmieszaniu wszystkich składników przelej masę do urządzenia i postępuj zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji. Niezależnie od tego, czy wybierzesz metodę mieszania w blenderze, czy w maszynce smak oraz konsystencja lodów będą takie same. Wybór akcesorium to kwestia Twojej wygody, a nie jakości lodów.

    lody śmietankowe

    Intensywne lody pistacjowe

    Jeżeli uwielbiasz bakalie i chętnie wybierasz orzechowe desery, to koniecznie musisz przygotować domowe lody pistacjowe. Do ich przyrządzenia potrzebujesz więcej składników i odrobinę więcej czasu, niż w przypadku klasycznych lodów śmietankowych. Warto jednak je zrobić, bo ich smak jest obłędny. Do tego potrzebujesz:

    • Szklankę obranych pistacji, najlepiej niesolonych 
    • Szklankę śmietanki 36%
    • Szklankę mleka skondensowanego
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • Szczyptę soli

    Przygotowanie krok po kroku:

    1. Pistacje przesyp do kielicha blendera i zmiel na gładką, orzechową masę.
    2. Masę pistacjową wymieszaj z połową śmietanki oraz skondensowanym mlekiem.
    3. Ubij na sztywno resztę śmietanki wymieszanej z ekstraktem waniliowym i solą.
    4. Ubitą śmietankę wymieszaj dokładnie z połączoną wcześniej masą pistacjową. 
    5. Przygotowaną masę przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika przynajmniej na 6 godzin (co godzinę wyjmuj ją i mieszaj, by równomiernie się schładzała).
    lody pistacjowe

    Orzeźwiające lody jagodowe

    A może jesteś zwolennikiem owocowych smaków i wybierasz takie, które będą orzeźwiające nawet w bardzo upalny i parny dzień? W takim razie zdecydowanie powinieneś spróbować domowych lodów jagodowych. Ich lekkość połączona z kwaskową nutą sprawi, że będziesz często po nie sięgać. Do ich przygotowania potrzebujesz:

    • 400 g jagód, najlepiej mrożonych
    • Szklankę śmietanki 36%
    • Szklankę mleka 2%
    • 50-80 g cukru (w zależności od preferowanego stopnia słodkości)
    • Sok z połówki cytryny

    Przygotowanie krok po kroku:

    1. Wyciśnij sok z połówki cytryny. Połącz go z jagodami i zblenduj całość na jednolitą masę.
    2. Masę jagodową przelej do rondla i wymieszaj z połową śmietanki oraz cukrem. Całość podgrzewaj, delikatnie mieszając aż do połączenia składników. 
    3. Do pojemnika przelej podgrzaną masę oraz resztę śmietanki i mleko. Dokładnie wymieszaj i schłodź w zamrażalniku.
    4. Po 30-40 minutach zblenduj schłodzoną masę i ponownie przełóż do następnego chłodzenia.
    5. Powtarzaj czynności, aż masa będzie zmrożona i kremowa. 
    6. Tak przygotowana masa nadaje się do spożycia po 3-4 godzinach.

    Sorbety – truskawka i malina

    Sorbety to maksymalnie orzeźwiające i lekkie desery, które przygotujesz o wiele szybciej, niż tradycyjne lody. Do ich przyrządzenia nie potrzebujesz śmietanki. Sorbety są wegańskie i o wiele mniej kaloryczne niż domowe lody śmietankowe czy czekoladowe. Co potrzebujesz do ich przygotowania?

    • 1 kg truskawek lub malin, najlepiej mrożonych (rodzaj owoców w zależności od wybranego smaku)
    • 70-100 g cukru (w zależności od preferowanego stopnia słodkości)
    • 5 łyżek wody
    • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

    Przygotowanie krok po kroku:

    1. W rondlu połącz wodę, sok z cytryny i cukier. Gotuj do rozpuszczenia się cukru, aż powstanie syrop.
    2. Owoce zblenduj na jednolitą masę.
    3. Zblendowane owoce połącz z syropem cukrowym i przełóż do pojemnika. 
    4. Pojemnik umieść w zamrażarce i chłódź maksymalnie w -16 stopniach Celsjusza (zbyt niska temperatura sprawi, że sorbet stwardnieje i trudno będzie go nałożyć).
    5. Masę na sorbet wyciągaj co godzinę i mieszaj szpatułką tak, by mrożenie przebiegało równomiernie.
    6. Sorbet będzie gotowy do spożycia po minimum 3-4 godzinach od przygotowania. Przed podaniem wyjmij do z zamrażalnika na kilka minut, by móc łatwiej uformować gałki.
    sorbet truskawkowy

    Aromatyczne lody czekoladowe

    Trudno mówić o jakichkolwiek deserach bez wspominania o czekoladzie. Jej amatorów jest tak wielu, że i tutaj nie może zabraknąć przepisu na domowe lody czekoladowe. Jeśli i Ty uwielbiasz kakao i nie wyobrażasz sobie słodkości przynajmniej bez kawałka czekolady, to chętnie będziesz wracać do tych lodów. Do ich przygotowania potrzebujesz:

    • Szklankę śmietanki 36%
    • Szklankę skondensowanego mleka
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 50 g mlecznego czekolady

    Przygotowanie krok po kroku:

    1. Do rondla przelej połowę śmietanki oraz połamane w kostkę czekoladę mleczną i gorzką. Delikatnie podgrzewając mieszaj, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
    2. Resztę śmietanki i mleka wymieszaj z podgrzaną masą. Całość przelej do pojemnika.
    3. Przygotowaną masę schłodź przez 30-40 minut. Następnie przelej do kielicha blendera i zblenduj.
    4. Masę ponownie schłodź przez 30-40 minut i ponownie zblenduj.
    5. Powtarzaj czynności, aż masa będzie kremowa i schłodzona.
    6. Masa nadaje się do spożycia po 3-4 godzinach od przygotowania.
    7. Lody czekoladowe możesz przygotować również w maszynce do lodów. Przelej do niej wymieszane ze sobą składniki i postępuj zgodnie z instrukcją od producenta.
    lody czekoladowe

    FAQ – Często zadawane pytania o lody własnej roboty

    Czy można zrobić domowe lody bez maszyny do lodów?

    Tak, można zrobić domowe lody bez specjalnej maszyny. Wystarczy mikser i zamrażalnik, a zrobisz kremowe lody w warunkach domowych 🙂

    Jakie są podstawowe składniki do zrobienia domowych lodów?

    Podstawowe składniki to zazwyczaj mleko, śmietana, cukier i dodatki smakowe (np. wanilia, owoce, czekolada). Proporcje mogą się różnić w zależności od przepisu.

    Jak długo trzeba mrozić domowe lody?

    Czas mrożenia zależy od metody i przepisu, ale zazwyczaj wynosi od 4 do 8 godzin. Niektóre przepisy mogą wymagać całonocnego mrożenia dla uzyskania najlepszej konsystencji.

    Czy domowe lody są zdrowsze od sklepowych?

    Domowe lody mogą być zdrowsze, ponieważ masz kontrolę nad składnikami. Możesz użyć mniej cukru, unikać sztucznych dodatków i wybrać wysokiej jakości składniki.

    Czy można zrobić wegańskie lody w domu?

    Tak, można przygotować wegańskie lody, zastępując produkty mleczne alternatywami roślinnymi, takimi jak mleko kokosowe, migdałowe lub sojowe. Można też użyć bananów jako bazy.

    Nawigacja wpisu

    Jak pokroić tort? Wszystko, co musisz wiedzieć o krojeniu tortu
    Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi!
    0 0 votes
    Article Rating
    Subscribe
    Połącz za pomocą
    I allow to create an account
    When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
    DisagreeAgree
    Powiadom o
    guest
    I allow to create an account
    When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
    DisagreeAgree
    guest
    1 Komentarz
    najstarszy
    najnowszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    zecik
    zecik
    1 miesiąc temu

    Wprowadzenie do przepisu dodatkowych orzechów, takich jak nerkowce lub migdały, pozwala wzbogacić profil aminokwasowy lodów oraz uzyskać nowe walory smakowe. Orzechy te, odpowiednio zmiksowane, nadają masie lodowej kremowość i subtelną słodycz. Migdały dodatkowo dostarczają witaminy E, a nerkowce magnezu, co pozytywnie wpływa na układ nerwowy i kondycję skóry. Mieszanka różnych orzechów sprawia, że lody stają się bardziej wartościowe żywieniowo i atrakcyjne także dla osób, które chcą wprowadzić do diety różnorodne źródła tłuszczów roślinnych.

    1
    Odpowiedz

    Popularne Wpisy

    • chrupka do tortu
      Przepisy
      Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

      Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

    • Przepisy
      Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

      Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

    • Porady
      Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

      Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

    • Porady
      Jak położyć opłatek na tort?

      Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

    • Elara by LyraThemes
    • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
    wpDiscuz
    Zarządzaj zgodami plików cookie
    Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
    Funkcjonalne Zawsze aktywne
    Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
    Preferencje
    Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
    Statystyka
    Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
    Marketing
    Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
    Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
    Zobacz preferencje
    {title} {title} {title}