Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Porady

Jak pokroić tort? Wszystko, co musisz wiedzieć o krojeniu tortu

Nawet najpyszniejszy i najpiękniej udekorowany tort może zniszczyć jedno niewłaściwe cięcie.  W przypadku przygotowywania i podawania tortu elegancja i jego estetyka stają się bardzo istotne. Jeśli więc i Ty zastanawiasz się, jak pokroić tort, znajdziesz tutaj kilka podpowiedzi.

Przygotuj tort do krojenia

Zanim przystąpisz do krojenia tortu, powinieneś odpowiednio go przygotować. Ciasta najczęściej przechowuje się w chłodniach czy lodówkach. Jeśli ich dekoracje są wykonane z masy, to ich wierzch tuż po wyjęciu z zimnego miejsca często będzie twardy jak skała i z łatwością będzie pękać. Dlatego też tort należy wyjąć z lodówki przynajmniej 30 minut przed jego skrojeniem i odczekać, aż nabierze nieco wyższej temperatury.

Kolejną istotną kwestią są toppery czy jakiekolwiek twarde dekoracje. Nie wszystkie dodatki nadają się do jedzenia, więc nie powinny być podawane gościom na talerzyku razem z kawałkiem tortu. Ponadto twarde elementy utrudniają podział ciasta i mogą się w niego wbijać, niszcząc jego estetykę. Stąd też przed skrojeniem tortu upewnij się, że jest nie tylko odpowiednio ciepły, ale i na jego wierzchu nie ma żadnych niepotrzebnych dekoracji.

Dobry nóż i sprawdzone akcesoria to podstawa

Podstawą łatwego krojenia jest odpowiednio dobrany nóż. Do podziału tortu najlepiej wybierać noże o długim i gładkim ostrzu. Te z ząbkami będą piłować biszkopt, rozcierając go i rozkruszając na znajdujące się obok kawałki. Natomiast gładkie i długie ostrza z łatwością wbiją się w nawet większe, prostokątne torty i z łatwością rozdzielą je na równo rozcięte części. 

Oprócz noża potrzebujesz także naczynia z gorącą wodą. Możesz skorzystać choćby z wysokiego dzbanka napełnionego zagotowaną wodą. Ważne, by naczynie było na tyle wysokie, aby można było zmoczyć w nim całe ostrze, a nie tylko jego końcówkę. To ważne, ponieważ przed odkrojeniem każdego kolejnego kawałka zamoczone ostrze stanie się cieplejsze, przez co łatwiej oddzieli część ciasta od reszty, bez jego rozcierania i rozkruszania.

Do estetycznego pokrojenia tortu przyda się także ręcznik papierowy, w który wytrzesz resztki ciasta po odkrojeniu każdego kawałka. Dzięki temu zadbasz o to, by kolejna porcja nie zawierała masy czy okruszków z poprzedniego. Warto także zaopatrzyć się w łopatkę, za pomocą której nałożysz odkrojone kawałki na talerzyki. 

Jak pokroić okrągły tort?

Sposób krojenia tortu różni się od jego kształtu. W przypadku okrągłych ciast zwykle można dojrzeć ich podział na trójkątne kawałki. Jest to jednak ryzykowne, ponieważ te o większej średnicy często rozwarstwiają się, przez co wyglądają nieestetycznie. Dlatego też w przypadku okręgu warto skorzystać z innej metody:

  • Za pomocą kieliszka od wina czy rantu okrągłej szklanki odrysuj okrąg wewnątrz ciasta. Następnie za pomocą namoczonego w gorącej wodzie noża, natnij tort, korzystając z zaznaczonego wcześniej obrysu.
  • Nie rozkrawając wewnętrznego okręgu, odkrawaj kawałki tortu, dzieląc je na trójkąty o zaokrąglonym brzegu, powstałe na zewnętrznej obręczy ciasta.
  • Gdy cała zewnętrzna obręcz zostanie rozkrojona, możesz zacząć kroić pozostały wewnątrz okrąg.
  • Wewnętrzny okrąg podziel na tradycyjne trójkąty. Przy tak niewielkim promieniu nie ma obawy, że ciasto się rozwarstwi.
  • Rozdzielając kolejne kawałki, pamiętaj o wcześniejszym przetarciu noża ręcznikiem papierowym oraz zamoczeniu ostrza w gorącej wodzie.

Jak pokroić prostokątny tort?

W przypadku krojenia prostokątnego tortu bardzo istotny jest wybór noża o długim ostrzu. Ponadto do jego rozdzielenia będziesz potrzebować deski do krojenia. I tutaj wystarczy kilka kroków, by estetycznie pokroić i rozdzielić między gości poczęstunek.

  • Zacznij od wbicia namoczonego w gorącej wodzie ostrza w krawędź tortu. Następnie jednym, sprawnym ruchem przetnij go tak, by odkroić pierwszy plaster ciasta. W tym czasie przyłóż do ciasta deskę tak, by odcięta część mogła się na niego położyć. 
  • Odkrojony plaster podziel na kilka równych części (ich liczbę dostosuj do wielkości tortu).
  • Rozkrojone kawałki nałóż na talerzyki i powtórz czynność. Nie zapominaj o wycieraniu ostrza i moczeniu go w gorącej wodzie. 

Podsumowanie

Krojenie ciasta wymaga precyzji i skupienia. Jednak nie jest to zadanie, którego nie da się wykonać. Istotne jest zadbanie o wcześniejsze przygotowanie tortu do krojenia oraz wybór takiego noża i akcesoriów, które będą dostosowane do rozmiaru czy typu ciasta. Ostatecznie wszystko zależy od wybrania techniki i narzędzi, które pozwolą na szybkie i efektywne podzielenie ciasta tak, aby wszyscy goście mogli cieszyć się jego znakomitym smakiem i estetycznym podaniem. Sprawdź noże do tortu dostępne w naszym sklepie!

Życzymy udanych wypieków!

Nawigacja wpisu

Konkurs na najlepszy przepis na biszkopt! Wygraj voucher 300 zł!
Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}