Nawet najpyszniejszy i najpiękniej udekorowany tort może zniszczyć jedno niewłaściwe cięcie. W przypadku przygotowywania i podawania tortu elegancja i jego estetyka stają się bardzo istotne. Jeśli więc i Ty zastanawiasz się, jak pokroić tort, znajdziesz tutaj kilka podpowiedzi.
Przygotuj tort do krojenia
Zanim przystąpisz do krojenia tortu, powinieneś odpowiednio go przygotować. Ciasta najczęściej przechowuje się w chłodniach czy lodówkach. Jeśli ich dekoracje są wykonane z masy, to ich wierzch tuż po wyjęciu z zimnego miejsca często będzie twardy jak skała i z łatwością będzie pękać. Dlatego też tort należy wyjąć z lodówki przynajmniej 30 minut przed jego skrojeniem i odczekać, aż nabierze nieco wyższej temperatury.
Kolejną istotną kwestią są toppery czy jakiekolwiek twarde dekoracje. Nie wszystkie dodatki nadają się do jedzenia, więc nie powinny być podawane gościom na talerzyku razem z kawałkiem tortu. Ponadto twarde elementy utrudniają podział ciasta i mogą się w niego wbijać, niszcząc jego estetykę. Stąd też przed skrojeniem tortu upewnij się, że jest nie tylko odpowiednio ciepły, ale i na jego wierzchu nie ma żadnych niepotrzebnych dekoracji.
Dobry nóż i sprawdzone akcesoria to podstawa
Podstawą łatwego krojenia jest odpowiednio dobrany nóż. Do podziału tortu najlepiej wybierać noże o długim i gładkim ostrzu. Te z ząbkami będą piłować biszkopt, rozcierając go i rozkruszając na znajdujące się obok kawałki. Natomiast gładkie i długie ostrza z łatwością wbiją się w nawet większe, prostokątne torty i z łatwością rozdzielą je na równo rozcięte części.
Oprócz noża potrzebujesz także naczynia z gorącą wodą. Możesz skorzystać choćby z wysokiego dzbanka napełnionego zagotowaną wodą. Ważne, by naczynie było na tyle wysokie, aby można było zmoczyć w nim całe ostrze, a nie tylko jego końcówkę. To ważne, ponieważ przed odkrojeniem każdego kolejnego kawałka zamoczone ostrze stanie się cieplejsze, przez co łatwiej oddzieli część ciasta od reszty, bez jego rozcierania i rozkruszania.
Do estetycznego pokrojenia tortu przyda się także ręcznik papierowy, w który wytrzesz resztki ciasta po odkrojeniu każdego kawałka. Dzięki temu zadbasz o to, by kolejna porcja nie zawierała masy czy okruszków z poprzedniego. Warto także zaopatrzyć się w łopatkę, za pomocą której nałożysz odkrojone kawałki na talerzyki.
Jak pokroić okrągły tort?
Sposób krojenia tortu różni się od jego kształtu. W przypadku okrągłych ciast zwykle można dojrzeć ich podział na trójkątne kawałki. Jest to jednak ryzykowne, ponieważ te o większej średnicy często rozwarstwiają się, przez co wyglądają nieestetycznie. Dlatego też w przypadku okręgu warto skorzystać z innej metody:
- Za pomocą kieliszka od wina czy rantu okrągłej szklanki odrysuj okrąg wewnątrz ciasta. Następnie za pomocą namoczonego w gorącej wodzie noża, natnij tort, korzystając z zaznaczonego wcześniej obrysu.
- Nie rozkrawając wewnętrznego okręgu, odkrawaj kawałki tortu, dzieląc je na trójkąty o zaokrąglonym brzegu, powstałe na zewnętrznej obręczy ciasta.
- Gdy cała zewnętrzna obręcz zostanie rozkrojona, możesz zacząć kroić pozostały wewnątrz okrąg.
- Wewnętrzny okrąg podziel na tradycyjne trójkąty. Przy tak niewielkim promieniu nie ma obawy, że ciasto się rozwarstwi.
- Rozdzielając kolejne kawałki, pamiętaj o wcześniejszym przetarciu noża ręcznikiem papierowym oraz zamoczeniu ostrza w gorącej wodzie.
Jak pokroić prostokątny tort?
W przypadku krojenia prostokątnego tortu bardzo istotny jest wybór noża o długim ostrzu. Ponadto do jego rozdzielenia będziesz potrzebować deski do krojenia. I tutaj wystarczy kilka kroków, by estetycznie pokroić i rozdzielić między gości poczęstunek.
- Zacznij od wbicia namoczonego w gorącej wodzie ostrza w krawędź tortu. Następnie jednym, sprawnym ruchem przetnij go tak, by odkroić pierwszy plaster ciasta. W tym czasie przyłóż do ciasta deskę tak, by odcięta część mogła się na niego położyć.
- Odkrojony plaster podziel na kilka równych części (ich liczbę dostosuj do wielkości tortu).
- Rozkrojone kawałki nałóż na talerzyki i powtórz czynność. Nie zapominaj o wycieraniu ostrza i moczeniu go w gorącej wodzie.
Podsumowanie
Krojenie ciasta wymaga precyzji i skupienia. Jednak nie jest to zadanie, którego nie da się wykonać. Istotne jest zadbanie o wcześniejsze przygotowanie tortu do krojenia oraz wybór takiego noża i akcesoriów, które będą dostosowane do rozmiaru czy typu ciasta. Ostatecznie wszystko zależy od wybrania techniki i narzędzi, które pozwolą na szybkie i efektywne podzielenie ciasta tak, aby wszyscy goście mogli cieszyć się jego znakomitym smakiem i estetycznym podaniem. Sprawdź noże do tortu dostępne w naszym sklepie!
Życzymy udanych wypieków!