Symbolem świąt Bożego Narodzenia są domowe wypieki. Zapach, który rozchodzi się po całym domu, tworzy wyjątkową atmosferę. Poza tradycyjnymi ciastami na stołach coraz częściej pojawiają się ciasteczka własnej roboty. Większość z nich jest bardzo prosta w przygotowaniu. Czym można udekorować świąteczne ciastka? Poznaj 6 prostych możliwości.
Akcesoria do dekoracji ciastek
Pisaki spożywcze
Pod postacią cukrowych pisaków spożywczych do dyspozycji masz całą paletę kolorystyczną. Dzięki nim możesz namalować na świątecznych ciasteczkach, co tylko zechcesz. Nadają się do nakładania bezpośrednio na upieczone ciastko, zastygniętą polewę czekoladową i lukier.
Lukier własnej roboty
Jak samodzielnie przygotować lukier? To bardzo proste! Wystarczy szklanka cukru pudru, 2-3 łyżeczki ciepłej wody lub podgrzanego soku z cytryny. Oba składniki należy wymieszać do uzyskania idealnie gładkiej masy. A jeśli chcesz nadać mu koloru, dodaj do masy kilka kropel barwnika spożywczego i raz jeszcze całość zamieszaj.
Nasza rada: Aby uniknąć grudek w lukrze, cukier puder warto przesiać przez sitko o bardzo drobnych oczkach.
Lukier królewski
Znany również jako Royal Icing. Od zwykłego lukru różni go to, że w składzie ma dodatkowo białka. Lukier królewski nie kruszy się, jest trwały i bardzo szybko zastyga. Ma idealnie gładką konsystencję, dzięki czemu świetnie nadaje się do precyzyjnych zdobień. Możesz barwić go dowolnym rodzajem barwników spożywczych. Do gotowego lukru królewskiego wystarczy dodać wodę, zmiksować i od razu można dekorować świąteczne ciasteczka i pierniczki.
Stempelki
Sprawdzą się na pewno, jeśli planujesz wypiek kruchych maślanych ciastek o przepięknym korzennym lub cytrusowym zapachu. Dzięki stemplom do ciasteczek możesz ozdobić wypieki dowolnymi świątecznymi symbolami, a nawet bardziej szczegółowymi wzorami. Z pewnością zachwycą najmłodszych domowników i gości.
Posypki cukrowe
Zachwycają kolorami i różnorodnością. Możesz pokryć nimi całą powierzchnię ciasteczka, ułożyć pojedynczy wzorek, a nawet stworzyć mini obrazek. Do wyboru masz świąteczne mieszanki posypek cukrowych i pojedyncze motywy. Aby ozdoby dobrze trzymały się na wypieku, konieczne jest użycie lepkiej warstwy, np. lukru, polewy czekoladowej. Ozdabianie ciastek cukrowymi posypkami jest świetną zabawą dla całej rodziny i okazją do wspólnego spędzenia czasu.
Polewa czekoladowa
Masz w szafce nadprogramowe tabliczki czekolady? Świetnie nadadzą się do dekoracji. Roztop je w kąpieli wodnej i przy pomocy łyżeczki polej wierzch ciasteczek. Zanim czekolada zastygnie, możesz ozdobić je dodatkowo cukrową posypką, tworząc świąteczne wzory lub gotowymi gwiazdkami. A jeśli nie masz w domu żadnych dekoracji, poczekaj, aż pierwsza warstwa czekolady zastygnie i polej ciastka roztopioną czekoladą z łyżeczki, robiąc artystyczne esy-floresy.
Foremki do ciastek z dekoracyjnym środkiem
Przydadzą Ci się, jeśli planujesz zrobić ciastka przekładane np. czekoladową masą, kajmakiem czy powidłem. W połowie surowych ciastek wykrój tematyczne wzory przy pomocy foremek z dekoracyjnym środkiem, a następnie je upiecz. W momencie, kiedy przełożysz ciasteczka, w otworach pojawi się nadzienie i przyozdobi słodkie wypieki. Możesz dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.
Nasza rada: Jeśli chcesz zachować świeżość ciastek na dłużej, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Życzymy udanych wypieków!
Przeczytaj także: Terminarz piernikowych wypieków na święta