Mówi się, że jemy również oczami. Jak sprawić, żeby nasze desery prezentowały się profesjonalnie, estetycznie i zachwycały naszych gości swoim wyglądem? Z pewnością pomoże w tym stosowanie różnych akcesoriów cukierniczych, które nie tylko ułatwią nam pracę, ale również sprawią, że wygląd naszych deserów przeniesie się na wyższy poziom. Jednym z takich akcesoriów jest niewątpliwie folia rantowa.
Co to jest? Jak i kiedy ją stosować? Jeśli szukasz odpowiedzi na te pytania – ten wpis jest dla Ciebie!
Co to jest folia rantowa?
Folia rantowa, inaczej zwana folią cukierniczą, to elastyczna, przeźroczysta, cienka taśma wykonana z folii octanowej. Nie zawiera substancji szkodliwych i jest całkowicie bezpieczna do stosowania z żywnością.Nie przepuszcza tłuszczu ani wilgoci, nie chłonie zapachów.
Ze względu na swoje właściwości znalazła szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Sprawdza się przy przygotowywaniu zarówno ciast, deserów jak i tortów. Dzięki niej boki tortów i deserów są gładkie i estetyczne. Folia rantowa zapewnia zachowanie pożądanego kształtu i chroni delikatne desery przed ich rozpadnięciem w trakcie przygotowania.
Jak już wspomniałam, folia ta jest bardzo elastyczna, co ułatwia formowanie różnych kształtów i łatwe przyleganie do powierzchni wykonywanych deserów. Dzięki niej swobodnie wysuniemy tort z rantu, zabezpieczymy go przed wysychaniem i unikniemy postrzępionych boków.
Folia rantowa występuje najczęściej w kilkumetrowych arkuszach zwiniętych w rolkę. Szeroki wybór folii rantowych oferuje sklep Dla Smaku. Znajdziemy tutaj folie rantowe w wielu różnych rozmiarach, od 5 do 20 cm wysokości ,co pozwala na ich wszechstronne i indywidualne zastosowanie. W razie potrzeby folię można w łatwy sposób dociąć, dzięki czemu przygotujemy zarówno niewielkie monoporcje jak i wysokie torty.
Jak używać folii rantowej?
Folie rantowe są przeznaczone do wykonywania deserów na zimno. Nie wolno ich używać w piekarniku, podgrzewać ani gotować. Możemy ich używać samodzielnie np. do monoporcji lub jako uzupełnienie rantu cukierniczego.
W pierwszym przypadku odcinamy odpowiedniej długości kawałek folii rantowej, spinamy go zachowując około centymetrowy margines „na zakładkę” i umieszczamy na sztywnym spodzie. W tak przygotowanym rancie możemy przekładać biszkopty, wylewać musy czy tworzyć inne cukiernicze kompozycje. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Jeżeli używamy folii rantowej jako uzupełnienie rantu cukierniczego (Znajdziesz je Tutaj), po odcięciu odpowiedniej długości kawałka (z zachowaniem marginesu na zakładkę), umieszczamy go między rantem a deserem. W tak przygotowanej formie kolejno przekładamy warstwy naszego tortu czy deseru. Po jego wykonaniu i schłodzeniu (jeśli tego wymaga) odpinamy zewnętrzny rant i ściągamy bez obawy o uszkodzenie. Tym sposobem nie musimy również okrajać tortów nożem. Unikamy w ten sposób postrzępionych boków i nieestetycznych dziur w naszych deserach.
Na samym końcu folię rantową wystarczy tylko delikatnie ściągnąć.
Jak widać ten niewielki kawałek plastiku znacząco ułatwia pracę i pozwala na uzyskanie schludnego i profesjonalnego wyglądu wyrobów cukierniczych. Nic dziwnego, że folia rantowa jest popularna nie tylko wśród cukierników, ale także u amatorskich miłośników cukiernictwa.
Folia rantowa to doskonałe i stosunkowo tanie narzędzie, które pomoże przenieść Twoje desery na wyższy poziom.
Zapraszamy do zakupów na https://dlasmaku.com.pl/369-folia-rantowa
Życzymy udanych wypieków!