Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Porady

Folia rantowa – co to jest i jak jej używać?

Mówi się, że jemy również oczami. Jak sprawić, żeby nasze desery prezentowały się profesjonalnie, estetycznie i zachwycały naszych gości swoim wyglądem? Z pewnością pomoże w tym stosowanie różnych akcesoriów cukierniczych, które nie tylko ułatwią nam pracę, ale również sprawią, że wygląd naszych deserów przeniesie się na wyższy poziom. Jednym z takich akcesoriów jest niewątpliwie folia rantowa.

Co to jest? Jak i kiedy ją stosować? Jeśli szukasz odpowiedzi na te pytania – ten wpis jest dla Ciebie!

Co to jest folia rantowa?

Folia rantowa, inaczej zwana folią cukierniczą, to elastyczna, przeźroczysta, cienka taśma wykonana z folii octanowej. Nie zawiera substancji szkodliwych i jest całkowicie bezpieczna do stosowania z żywnością.Nie przepuszcza tłuszczu ani wilgoci, nie chłonie zapachów.

Ze względu na swoje właściwości znalazła szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Sprawdza się przy przygotowywaniu zarówno ciast, deserów jak i tortów. Dzięki niej boki tortów i deserów są gładkie i estetyczne. Folia rantowa zapewnia zachowanie pożądanego kształtu i chroni delikatne desery przed ich rozpadnięciem w trakcie przygotowania.

Jak już wspomniałam, folia ta jest bardzo elastyczna, co ułatwia formowanie różnych kształtów i łatwe przyleganie do powierzchni wykonywanych deserów. Dzięki niej swobodnie wysuniemy tort z rantu, zabezpieczymy go przed wysychaniem i unikniemy postrzępionych boków.

Folia rantowa występuje najczęściej w kilkumetrowych arkuszach zwiniętych w rolkę. Szeroki wybór folii rantowych oferuje sklep Dla Smaku. Znajdziemy tutaj folie rantowe w wielu różnych rozmiarach, od 5 do 20 cm wysokości ,co pozwala na ich wszechstronne i indywidualne zastosowanie. W razie potrzeby folię można w łatwy sposób dociąć, dzięki czemu przygotujemy zarówno niewielkie monoporcje jak i wysokie torty.

Jak używać folii rantowej?

Folie rantowe są przeznaczone do wykonywania deserów na zimno. Nie wolno ich używać w piekarniku, podgrzewać ani gotować. Możemy ich używać samodzielnie np. do monoporcji lub jako uzupełnienie rantu cukierniczego. 

W pierwszym przypadku odcinamy odpowiedniej długości kawałek folii rantowej, spinamy go zachowując około centymetrowy margines „na zakładkę” i umieszczamy na sztywnym spodzie. W tak przygotowanym rancie możemy przekładać biszkopty, wylewać musy czy tworzyć inne cukiernicze kompozycje. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Jeżeli używamy folii rantowej jako uzupełnienie rantu cukierniczego (Znajdziesz je Tutaj), po odcięciu odpowiedniej długości kawałka (z zachowaniem marginesu na zakładkę), umieszczamy go między rantem a deserem. W tak przygotowanej formie kolejno przekładamy warstwy naszego tortu czy deseru. Po jego wykonaniu i schłodzeniu (jeśli tego wymaga) odpinamy zewnętrzny rant i ściągamy bez obawy o uszkodzenie. Tym sposobem nie musimy również okrajać tortów nożem. Unikamy w ten sposób postrzępionych boków i nieestetycznych dziur w naszych deserach. 

Na samym końcu folię rantową wystarczy tylko delikatnie ściągnąć. 

Jak widać ten niewielki kawałek plastiku znacząco ułatwia pracę i pozwala na uzyskanie schludnego i profesjonalnego wyglądu wyrobów cukierniczych. Nic dziwnego, że folia rantowa jest popularna nie tylko wśród cukierników, ale także u amatorskich miłośników cukiernictwa. 

Folia rantowa to doskonałe i stosunkowo tanie narzędzie, które pomoże przenieść Twoje desery na wyższy poziom.

Zapraszamy do zakupów na https://dlasmaku.com.pl/369-folia-rantowa

Życzymy udanych wypieków!

Nawigacja wpisu

Pierniczki na choinkę – jak zrobić i dekorować?
Tylki cukiernicze – co to jest i jak ich używać?
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}