Biszkopty to prawdziwa szkoła dla amatorów cukiernictwa. Ich przyrządzanie wymaga wiedzy, doświadczenia oraz delikatności. Każdy, kto przynajmniej raz próbował upiec miękki i puszysty biszkopt doskonale wie, jakie to wymagające. Jednak trudności nie kończą się na właściwym przygotowaniu i wypieczeniu ciasta, ale i na jego mądrym przechowywaniu. I Ty zastanawiasz się, w jaki sposób, gdzie i jak długo możesz trzymać świeżo wypieczony biszkopt? Tutaj znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
Spis treści
Biszkopt – delikatny i wymagający
Dobrze wypieczony biszkopt jest mięciutki, puszysty i rozpływa się w ustach. Nic więc dziwnego, że stanowi podstawę wielu deserów i tortów. Niestety bardzo łatwo i szybko wysycha, a przy krojeniu się kruszy. Dlatego też istotne jest to, kiedy wyjmiesz go z formy i w jaki sposób zdecydujesz się przechowywać. Możesz przyrządzić go nawet 4 miesiące przed dalszą obróbką, ale musisz wiedzieć, jak go zabezpieczyć i w jakiej temperaturze utrzymywać.

Kiedy wyjąć biszkopt z formy?
Pierwszą istotną kwestią jest wyjęcie biszkoptu z formy we właściwym momencie. Choć nie wszyscy są cierpliwi, to w przypadku tak delikatnego ciasta umiejętność czekania jest koniecznością. Nie wolno wyjmować biszkoptu tuż po upieczeniu, ponieważ ten łatwo się wtedy łamie, kruszy i traci swoją puszystość.
Zaczekaj, aż biszkopt ostygnie i osiągnie temperaturę pokojową. Wtedy przy pomocy noża z cienkim ostrzem odetnij brzegi i delikatnie wyjmij go z formy. Jeśli masz możliwość, to biszkopt upiecz dzień przez planowanym przygotowywaniem tortu czy ciasta, do którego będzie on bazą. To bardzo pomocne, ponieważ biszkopt nawet po przestudzeniu wciąż się kruszy. Natomiast po 24 godzinach o wiele łatwiej się go kroi, a ten lepiej chłonie poncz.
Jak owinąć biszkopt?
Biszkopty szybko wysychają, chłoną wilgoć oraz aromaty z otoczenia. Dlatego też po wyjęciu biszkoptu z formy (koniecznie po jego ostudzeniu!) należy go szczelnie owinąć. W tym celu skorzystaj z papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Następnie tak zabezpieczone ciasto możesz odłożyć do szafki czy wciąż trzymać na blacie. Zadbaj jednak o to, by biszkopt nie znajdował się w pobliżu czajnika, płyty grzewczej czy potraw o intensywnym zapachu i smaku.
Odpowiednio owinięty biszkopt możesz umieścić również w czystym i suchym pojemniku na żywność, choć to nie jest konieczne. Jeśli zamierzasz przygotowywać tort dzień po upieczeniu go, to sam biszkopt może być w ten sposób przechowywany przez 24 godziny.
Jak długo można przechowywać biszkopt?
Czas przechowywania biszkoptu jest związany z temperaturą, w której będzie trzymany. W przypadku biszkoptów zabezpieczonych folią oraz przechowywanych w pojemniku czy na blacie ten czas nie powinien przekraczać 24 godzin. Po ich upływie istnieje ryzyko, że ciasto zacznie wysychać, straci swoją puszystość i będzie o wiele bardziej wymagające w trakcie dalszej obróbki.
Jednak dobra wiadomość jest taka, że biszkopty są o wiele bardziej trwałe przy przechowywaniu ich w niższych temperaturach. Przy odpowiednim zabezpieczeniu ich będą świeże nawet po upływie 4 miesięcy!
Czy biszkopt można trzymać w lodówce?
Jeżeli chcesz przygotować biszkopt na kilka dni przed dalszym przyrządzaniem tortu, możesz to zrobić. Istotne jest to, by po jego całkowitym ostudzeniu, wyjęciu z formy i szczelnym owinięciu papierem (to ważne w przypadku przechowywania w każdej temperaturze, również w lodówce i w zamrażalniku!) umieścić biszkopt w lodówce.
Tak przechowywany nie straci świeżości nawet do 4-5 dni od momentu jego wypieczenia. Jednak i tutaj zadbaj o to, by ciasto nie było umieszczone w pobliżu wilgotnych butelek i pojemników czy produktów o szczególnie intensywnym aromacie.
Czy biszkopt można mrozić?
Tak, biszkopt można również mrozić. I to dobra wiadomość dla tych osób, które wolą wcześniej przygotować więcej biszkoptów, a później sukcesywnie wyjmować je z zamrażarki i przygotowywać torty. Jednak i tutaj obowiązuje zasada wcześniejszego schłodzenia biszkoptu do temperatury pokojowej. Dopiero później można go zawinąć oraz włożyć do zamrażarki.
Pamiętaj też o tym, że istotne jest późniejsze rozmrażanie. Jeśli wykonasz je w nieprawidłowy sposób, to biszkopt straci swoją puszystość i stanie się twardy oraz wysuszony. Dlatego też tuż po jego wyjęciu z zamrażarki od razu przełóż go do lodówki, bez prób odwijania folii. Choć samo rozmrażanie trochę potrwa, to warto zaczekać. Dając ciastu czas na powolne nabieranie temperatury, nie pozbawisz go miękkości, a ten nawet po 4 miesiącach od upieczenia nadal będzie puszysty i smakowity.
FAQ – Często zadawane pytania o przechowywanie biszkoptu
Jak najlepiej przechowywać biszkopt, aby zachował świeżość?
Najlepiej przechowywać biszkopt w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej lub w lodówce, w zależności od wilgotności pomieszczenia.
Czy biszkopt można mrozić?
Tak, biszkopt można mrozić. Należy go szczelnie owinąć folią spożywczą lub umieścić w hermetycznym pojemniku przed zamrożeniem.
Jak długo biszkopt pozostaje świeży?
Biszkopt przechowywany w odpowiednich warunkach pozostaje świeży przez około 2-3 dni w temperaturze pokojowej, a do tygodnia w lodówce.
Jak przechowywać biszkopt, aby nie wysychał?
Aby biszkopt nie wysychał, należy go owinąć folią spożywczą lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Czy biszkopt trzeba nasączyć przed przechowywaniem?
Nasączanie biszkoptu przed przechowywaniem nie jest konieczne, ale może pomóc w zachowaniu wilgotności, jeśli planujesz go użyć w ciągu kilku dni.