Święta Wielkanocne już za rogiem a Ty nie masz czasu i pomysłu na ciasto? Nic bardziej prostego z tego artykułu dowiesz się jak wykonać dwa szybkie przepisy na wielkanocne wypieki, które przygotujesz w zaledwie kilka chwil.
Cytrynowa babka wielkanocna z polewą z białej czekolady
Składniki:
– 4 jajka
– 150g drobnego cukru
– 200g masła
– 160g mąki pszennej
– 80g proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– sok i skórka otarta z jednej cytryny
– tabliczka białej czekolady
Wielkanocna babka cytrynowa- przepyszna, wilgotna idealna na świąteczny stół. Ten przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Wszystkie składniki powinni być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieszczam miękkie masło i ucieram z cukrem na jasny puch. Następnie dodaje po jednym jajku cały czas miksując. Wlewam sok i skórkę z cytryny, którą wcześniej warto umyć i wyparzyć we wrzątku.

Dodaje mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Całość przelewam do formy i piekę około 40 minut w 170 stopniach.Po wypieczeniu babkę dekoruje białą czekoladą. Rozpuszczam ją w kuchence mikrofalowej, mieszam co około 20 sekund aby czekolada się nie przypaliła. Polewą oblewam babkę i dekoruje kolorowymi, pastelowymi posypkami, które na sam widok przywołują wiosnę. Całość wygląda uroczo i smakuje obłędnie.


Skyrnikowy mazurek
Składniki na ciasto:
– 400g mąki pszennej
– 200g masła
– 100g cukru pudru
– 2 żółtka jaj
– 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego bądź kwaśnej śmietany
Składniki na masę serową:
– 400g waniliowego skyru
– 2 białka jaj
– 40g proszku budyniowego
– liofilizowane maliny
Do dekoracji krem karmelowy, kajmak lub owoce liofilizowane.
Składniki na ciasto umieszczam w misie miksera zakończonego hakiem do wyrabiania i mieszam na gładkie ciasto, które układam na blasze do pieczenia tarty i nakłuwam widelcem. Na brzegi formuje z ciasta małe kuleczki aby uzyskać ciekawy efekt wizualny.
Składniki na masę serową mieszam przy użyciu szpatuły i wylewam na kruchy spód.

Całość piekę około 40 minut w 170 stopniach, do zarumienienia. Po ostygnięciu dekoruje ciasto gotowym kremem karmelowym, który wcześniej podgrzewam w mikrofali aby był bardziej płynny i lepiej się nakładał na nasz wypiek. Dodaje także owoce liofilizowane na wierz i mazurek skyrnikowy jest już gotowy. Jest przepyszny, chrupiący i bardzo prosty w wykonaniu. Smacznego!


Autor: Magdalena Borowska