Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Przelicznik foremek
  • Wejdź do sklepu
Przepisy

Wielkanocne ciasta Last Minute!

Święta Wielkanocne już za rogiem a Ty nie masz czasu i pomysłu na ciasto? Nic bardziej prostego z tego artykułu dowiesz się jak wykonać dwa szybkie przepisy na wielkanocne wypieki, które przygotujesz w zaledwie kilka chwil.

Cytrynowa babka wielkanocna z polewą z białej czekolady

Składniki:
– 4 jajka
– 150g drobnego cukru
– 200g masła
– 160g mąki pszennej
– 80g proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– sok i skórka otarta z jednej cytryny
– tabliczka białej czekolady

Wielkanocna babka cytrynowa- przepyszna, wilgotna idealna na świąteczny stół. Ten przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Wszystkie składniki powinni być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieszczam miękkie masło i ucieram z cukrem na jasny puch. Następnie dodaje po jednym jajku cały czas miksując. Wlewam sok i skórkę z cytryny, którą wcześniej warto umyć i wyparzyć we wrzątku. 

Dodaje mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Całość przelewam do formy i piekę około 40 minut w 170 stopniach.Po wypieczeniu babkę dekoruje białą czekoladą. Rozpuszczam ją w kuchence mikrofalowej, mieszam co około 20 sekund aby czekolada się nie przypaliła. Polewą oblewam babkę i dekoruje kolorowymi, pastelowymi posypkami, które na sam widok przywołują wiosnę. Całość wygląda uroczo i smakuje obłędnie.

Skyrnikowy mazurek

Składniki na ciasto:
– 400g mąki pszennej
– 200g masła
– 100g cukru pudru
– 2 żółtka jaj
– 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego bądź kwaśnej śmietany

Składniki na masę serową:
– 400g waniliowego skyru
– 2 białka jaj
– 40g proszku budyniowego
– liofilizowane maliny

Do dekoracji krem karmelowy, kajmak lub owoce liofilizowane.

Składniki na ciasto umieszczam w misie miksera zakończonego hakiem do wyrabiania i mieszam na gładkie ciasto, które układam na blasze do pieczenia tarty i nakłuwam widelcem. Na brzegi formuje z ciasta małe kuleczki aby uzyskać ciekawy efekt wizualny.

Składniki na masę serową mieszam przy użyciu szpatuły i wylewam na kruchy spód.

Całość piekę około 40 minut w 170 stopniach, do zarumienienia. Po ostygnięciu dekoruje ciasto gotowym kremem karmelowym, który wcześniej podgrzewam w mikrofali aby był bardziej płynny i lepiej się nakładał na nasz wypiek. Dodaje także owoce liofilizowane na wierz i mazurek skyrnikowy jest już gotowy. Jest przepyszny, chrupiący i bardzo prosty w wykonaniu. Smacznego!

Autor: Magdalena Borowska

Nawigacja wpisu

Jak pomalować pisanki barwnikami spożywczymi?
Przepis na Czekoladowe Jajka z musem owocowym!
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi!

    To idealny przepis na biszkopt, jedyny, niepowtarzalny, rzucany i bez prosz...

  • Inspiracje, Przepisy
    Jak upiec swój pierwszy tort? Instruktaż dla początkujących

    Jeśli od dawna marzycie, aby upiec swój pierwszy tort, ale nie wiecie jak s...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}