Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Przepisy

Przepis na Czekoladowe Jajka z musem owocowym!

Używamy okrągłych foremek o średnicy 3 cm – Foremki użyte w przepisie znajdziesz TUTAJ

Składniki na konfiturę:
– 120g puree owocowego
– 30g cukru
– 2,5g pektyny

Składniki na mus:
– 160g białej czekolady
– 160g puree owocowego
– 200g śmietanki 33%
– 7g żelatyny + 35g wody do namoczenia żelatyny

Składniki na glazurę:
– 200g białej czekolady
– 40g oleju roślinnego
– Barwnik tłuszczowy

Krok 1: Przygotowanie konfitury

W pierwszej kolejności przygotuj konfiturę. Wymieszaj pektynę z cukrem, a następnie stopniowo dodawaj do owocowego purée, cały czas intensywnie mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 1–2 minuty. Gorącą konfiturę przelej do silikonowych foremek i umieść w zamrażarce, aż całkowicie stężeje.

Krok 2: Przygotowanie musu

Mus przygotuj tuż przed finalnym składaniem deseru.

Podgrzej owocowe purée, a gdy będzie ciepłe, dodaj wcześniej namoczoną żelatynę. Mieszaj aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlej całość na posiekaną białą czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż masa stanie się gładka i jednolita.

W osobnym naczyniu ubij schłodzoną śmietankę, aż uzyskasz miękkie szczyty. Delikatnie połącz ją z masą owocowo-czekoladową, starając się zachować puszystość musu. Gotową masę przelej do foremek – w środek każdej porcji włóż wcześniej zamrożoną konfiturę. Całość ponownie wstaw do zamrażarki, aby deser dobrze się zestalił.

Krok 3: Przygotowanie glazury

Na koniec przygotuj glazurę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gdy będzie płynna, dodaj barwnik spożywczy i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj olej, który nada glazurze piękny połysk i odpowiednią konsystencję. Gotową glazurę przelej do wysokiego, wąskiego naczynia, które ułatwi pokrywanie deseru.

Zamrożone desery zanurzaj w glazurze przy pomocy patyczka lub polewaj z wierzchu. Następnie delikatnie przełóż je na papier do pieczenia i odstaw do lodówki na 1–2 godziny, aby powoli się rozmroziły i były gotowe do podania.

Smacznego!

Nawigacja wpisu

Wielkanocne ciasta Last Minute!
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}