Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Porady

5 sposobów na ozdoby z czekolady do ciast i deserów

Pieczesz tort i chcesz go udekorować oryginalnymi ozdobami? Własnoręcznie wykonane czekoladowe dekoracje na pewno zrobią wrażenie. A co najlepsze: do ich przygotowania będziesz potrzebować jedynie dobrej jakości czekolady, papieru do pieczenia i akcesoriów, które w większości masz już w domu. Oto 5 prostych sposobów na czekoladowe ozdoby własnej roboty. Odkryj je koniecznie.

Czekoladowe dekoracje na torty i desery

Czekoladowe liście

Są proste w przygotowaniu i bardzo efektowne. Wybrane wcześniej liście delikatnie umyj i pozostaw do wyschnięcia. W międzyczasie roztop w kąpieli wodnej tabliczkę dobrej jakości czekolady. Liście ułóż na desce tyłem do góry, a następnie pędzelkiem cukierniczym nałóż na nie grubą warstwę czekolady.  Wraz z tacką włóż je na 20 minut do lodówki, by dobrze zastygły. Po tym czasie możesz przystąpić do oddzielania liści od warstwy czekolady. Zrób to delikatnie, chwytając za ogonek liścia. Twoje czekoladowe ozdoby są gotowe. J

Nasza rada: Wybierz zgrabne, niewielkie sztywne liście z ogonkami, które mają wyraźne żyłki, np. liście cytryny, mięty lub wiśni. Dzięki temu ładnie odbiją się na czekoladzie.

Ozdoby ze szprycy

Oto najprostsza ze wszystkich propozycji! Do przygotowania ozdób będziesz potrzebować rękawa cukierniczego lub szprycy i małej tylki z okrągłym zakończeniem. Ulubioną czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie przełóż do jednorazowego worka cukierniczego. Na rozłożonym papierze do pieczenia wyciskaj dowolne wzory: serduszka, kwiaty, kratki lub artystyczne esy-floresy. Możesz też wykorzystać gotowe szablony do dekoracji. Te czekoladowe ozdoby świetnie nadają się do dekoracji deserów w pucharkach lub muffinów z warstwą kremu na górze.

Płatki z czekolady

Płatki z czekolady są bardzo dobrym rozwiązaniem przy dekoracji tortów. Możesz nimi ozdobić boki ciasta lub ułożyć z nich efektowne kombinacje na górze. Białą, mleczną lub gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Na rozłożony na desce papier do pieczenia nałóż pół łyżeczki czekoladowej masy. Następnie rozsmaruj ją na długość 5-6 cm. Aby faktura płatków była ciekawa, przeciągnij łyżeczką tam i z powrotem  2-3 razy. Uważaj jedynie, by warstwa czekolady nie była zbyt cienka. Tak przygotowane dekoracje na tort włóż do lodówki.

Nasza rada: Aby uniknąć odbicia palców na czekoladowych dekoracjach, do ich przygotowania załóż rękawiczki jednorazowe.

Czekoladowe bąbelki

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie rozsmaruj ją na płacie folii bąbelkowej. Całość wstaw do lodówki na 15-20 minut. Kiedy czekolada zastygnie, zdejmij delikatnie folię. Tak przygotowany bąbelkowy blat z czekolady możesz połamać i udekorować nim swoje wypieki i desery.

Czekoladowe trójkąty z posypką

Ulubioną czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Na rozłożony papier do pieczenia wylej całą masę i równomiernie rozprowadź na grubość około 3 milimetrów. Na wierzchu rozsyp cukrową posypkę, np. drobne perełki w kolorze, który najbardziej będzie pasował do Twojego wypieku. Tak przygotowany blok czekoladowy wstaw do lodówki do zastygnięcia. Następnie nożem wykrawaj trójkąty różnej wielkości i dekoruj nimi swoje desery.

Udanych wypieków!

Nawigacja wpisu

Jak dekorować ciasteczka na święta?
Pierniczki na choinkę – jak zrobić i dekorować?
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}