Organizujesz przebieraną domówkę na Halloween? A może planujesz wieczór filmowy z horrorami w towarzystwie przyjaciół? W obu przypadkach przyda się zorganizować coś na ząb. Najlepiej tematyczne słodkości, które nie tylko świetnie smakują, ale też genialnie wyglądają. Zaskocz gości straaaaaasznie pysznymi przekąskami. Sprawdź nasze propozycje na poczęstunek z okazji Halloween.
Proste przepisy na Halloween
Ciasteczka na Halloween
Są szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy, że zagnieciesz kruche ciasto, wykroisz halloweenowe wzory i je upieczesz. Idealnie sprawdzą się tu foremki do ciastek w kształcie czaszki lub dyni, które możesz udekorować kolorowymi pisakami spożywczymi, masą cukrową lub polewą czekoladową. A najlepiej wszystkim po trochu dla urozmaicenia. 🙂
Wybierz swoje: Halloweenowe dekoracje do wypieków
Upiorne babeczki
Ulubione babeczki możesz upiec w halloweenowych papilotkach na 2-3 dni przed imprezą, a zdobienia zostawić na ostatnią chwilę. Do dekoracji polecamy użyć np. masy cukrowej o dowolnym kolorze. Jak ją wykorzystać? Z rozwałkowanej porcji masy wytnij szklanką koła, by wielkością pasowały do wierzchu babeczek. Następnie ostro zakończoną foremką powykrawaj z nich różne kształty. Posmaruj górę ciastka czerwonym powidłem, np. z wiśni, i nałóż na nie cukrowe dekoracje.
Nasza rada: Jeśli nie masz czasu na wymyślne zdobienia, do dekoracji babeczek możesz też wykorzystać np. gotowe papierowe toppery. Wierzch wypieku polej czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i wbij dowolną ozdobę.
Chrupiące kosteczki
To dopiero oryginalna przekąska! Do jej wykonania potrzebujesz pianek marshmallow, cienkich paluszków i białej czekolady. Jak zrobić kosteczki? Na przełamane na pół paluszki nabij po obu stronach pokrojone pianki. Następnie oblej je roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i odłóż do zastygnięcia. Jeszcze lepszy efekt osiągniesz, jeśli część białej czekolady zabarwisz na czerwono barwnikiem spożywczym. Kosteczki możesz podawać też z sosem malinowym.
Bezowe duszki
Do przygotowania tej przekąski będziesz potrzebować bezików różnej wielkości. Możesz upiec je samodzielnie lub kupić już gotowe. Jeśli zdecydujesz się na pierwszą opcję, na pewno przyda Ci się rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką, by nadać bezikom odpowiednio upiorny kształt. Upieczone duszki po wystygnięciu polecamy udekorować np. roztopioną czekoladą lub cukrowym pisakiem malując oczy i buzie.
Nasza rada: Chcesz podać słodkości w oryginalny sposób? Pokrusz kakaowe herbatniki lub biszkopt i wysyp na paterę, lub tackę. Uzyskasz w ten sposób efekt rozkopanej ziemi. Następnie ułóż na niej beziki, ciastka i babeczki. I gotowe!
Ps. Do wspólnych halloweenowych wypieków i dekoracji możesz zaprosić przyjaciół. To dopiero będzie świetna zabawa! 🙂