Król ciast i absolutny hit wielu imprez okolicznościowych. Tort jest obecny zawsze, kiedy w grę wchodzi świętowanie ważnych chwil. Jeśli planujesz upiec go samodzielnie, na pewno zależy Ci, by nie tylko smakował, ale też wyglądał obłędnie. Dlatego dzielimy się z Tobą 3 sposobami, by Twój tort prezentował się jak te w cukierni.
Jak udekorować tort? Poznaj 2 ważne zasady
Samodzielne pieczenie i dekoracja tortu to wyzwanie. Już sam fakt, że się go podejmujesz, zasługuje na pochwałę.Zanim zabierzesz się do pracy, pamiętaj o 2 złotych zasadach domowych wypieków:
- Trening czyni mistrza! Pieczenie i dekoracja tortu powinny być dla Ciebie przyjemnością i zabawą. Jeśli wkładasz w nie całe serce i chęci, będzie to czuć w każdym kawałku. I jedno jest pewne: Twoi bliscy docenią zaangażowanie.
- Mniej znaczy więcej.Przy dekoracji tortu warto iść w kierunku artystycznego minimalizmu. Nie ma co przesadzać z ilością dodatków i zdobień. Starannie wybrane elementy dekoracji sprawią, że Twój tort będzie wyglądał elegancko i apetycznie.
Znajdź inspirację: Tort dla dziewczynki
Tort jak z cukierni – jak go zrobić?
Tort piętrowy
Jak upiec tort piętrowy? To prostsze, niż Ci się wydaje! A efekt naprawdę robi wrażenie. Wystarczy, że upieczesz 2 lub 3 biszkopty różnej wielkości. Najlepiej do tego celu wykorzystać regulowaną formę tortową okrągłą lub tortownicę prostokątną. Jeden z biszkoptów może być jasny, a drugi np. z dodatkiem kakao.
Dekoracja tortu piętrowego jest prosta. Tym bardziej że aktualnie najpopularniejsze są tzw. naked cake, czyli nagie ciasta.Tortowe blaty wystarczy przełożyć delikatnym kremem np. na bazie mascarpone i śmietanki, a resztą masy posmarować boki. Górę tortu udekoruj świeżymi owocami i polej roztopioną czekoladą. Tym sposobem stworzysz idealny słodko-kwaśny tort rustykalny.
Znajdź inspirację: Tort dla dziecka
Dekoracje z karmelu
Aby przygotować chrupiący złoty karmel, potrzebujesz 5 łyżek cukru i 2 łyżki wody. Oba składniki włóż do rondelka i trzymaj na małym ogniu, aż do momentu ich połączenia i roztopienia. Następnie porcję gorącego karmelu nałóż na widelec lub łyżkę i z niewielkiej wysokości rysuj wzorki na rozłożonym papierze do pieczenia wielokrotnego użytku, lub np. na chochelce. Po wystygnięciu karmelowe ozdoby trzeba delikatnie odkleić od powierzchni i można dekorować nimi tort.
Czekoladowe ozdoby
Czekoladowe ozdoby na tort możesz szybko zrobić sama. Będziesz potrzebować 2-3 tabliczek czekolady (najlepiej biała i mleczna) i foremki do ciastek o dowolnym kształcie lub foremki silikonowe. Oba rodzaje czekolady roztop osobno w kąpieli wodnej. Jedną z nich wylej na silikonową matę lub papier do pieczenia i rozprowadź równomiernie na grubość 2-3 mm. Drugi kolor roztopionej czekolady rozprowadź łyżeczką, wykonując esy-floresy. Całość pozostaw do zastygnięcia (czekolada nie może całkowicie stwardnieć), a następnie wytnij ozdoby przy pomocy foremek do ciastek.I gotowe.
Znajdź inspirację: Tort dla chłopca
Udanych wypieków!
Wybierz: Gotowe dekoracje na tort