Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Wejdź do sklepu
Inspiracje

10 Pomysłów na desery bez pieczenia dla dzieci i nie tylko!

Wśród chętnie smakowanych deserów często pojawiają się ciasta, ciasteczka, babeczki czy torty. A gdyby tak móc szybciej i bez pieczenia przygotować coś, co polubią nie tylko dorośli, ale i dzieci? Wśród pysznych, słodkich przekąsek znajdują się również proste desery w pucharkach, żelki, gofry czy przekładane wafle. Przykłady takich przepisów można mnożyć. Dziś znajdziesz tutaj aż 10 sprawdzonych przepisów, z których większość przygotujesz w kilka minut. 

Desery bez pieczenia – alternatywa dla ciast i ciasteczek!

Alternatywą dla długo przygotowywanych i wypiekanych ciast są wszelkiego rodzaju desery, które możesz zrobić szybciej i łatwiej. Ich zdecydowaną zaletą jest możliwość przygotowania tylu porcji, ile faktycznie potrzeba, bez szykowania całej blachy. Wśród naszych przepisów znajdziesz różnorodne propozycje tak, by móc spróbować ciekawych i odmiennych smaków, bez monotonii. 

Składniki do wszystkich deserów zostały podane w proporcjach przypadających na dwie porcje. Jeśli potrzebujesz ich więcej, proporcjonalnie zwiększ gramaturę wszystkich produktów.

1. Orzeźwiając koktajl truskawkowy

Wśród deserów nie może zabraknąć koktajli. Szczególnie w upalne dni chętnie po nie sięgamy. Jeśli i Twoje dziecko lubi smoothie, to warto przygotować mu taki posiłek. Będzie on nie tylko smaczny, ale i zdrowy oraz sycący. Zrobisz go w kilka minut, a do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 10-15 truskawek
  • 2 łyżeczki cukru lub erytrytolu
  • 1 kopiatą łyżkę jogurtu greckiego
  • 1 łyżkę serka Mascarpone
  • 100 ml mleka
  • 2 krople aromatu cytrynowego

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i przelej do szklanki. Koktajl wspaniale smakuje na zimno.

2. Owocowe żelki

Trudno znaleźć dziecko, które nie lubiłoby żelek. A jednak te kupione w sklepach mają w swoim składzie substancje, których wolelibyśmy nie spożywać. Dlatego też warto przygotować żelki w domu. Samo ich zrobienie zajmie kilka minut, natomiast później trzeba czekać, aż stężeją.  

Do przygotowania deseru potrzebujesz:

  • 250 ml soku owocowego (dowolny smak)
  • 3 łyżki cukru 
  • 100 ml wody
  • 30 g żelatyny

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę wymieszaj z wodą. Dodaj do nich sok i cukier.
  • Wymieszane składniki podgrzewaj na lekkim ogniu aż do ich połączenia się i rozpuszczenia cukru.
  • Wymieszane składniki przelej do sylikonowej formy z dowolnymi kształtami.
  • Formę wsadź do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Po tym czasie, gdy żelki będą schłodzone i stężeją, można wyjąć je z formy i spożywać.

3. Cytrynowy sorbet

A może szukasz orzeźwiających deserów na bardzo upalne dni? Odpowiedzią stają się wszelkiego rodzaju kwaskowe sorbety, które będą nie tylko dobrym sposobem na schłodzenie się i nawodnienie, ale i przyjemnością dla podniebienia. Samo przygotowanie sorbetu jest bardzo szybkie, ale potrzeba do niego zmrożonych owoców. Warto więc mieć je zawsze wcześniej skrojone i schowane w zamrażalniku. 

Do przygotowania sorbetu potrzebujesz:

  • 20-40 g cukru (w zależności od rodzaju wybranych owoców – w przypadku kwaskowych, np. cytryn dodaj większą ilość cukru)
  • 300 g zmrożonych i pokrojonych na kawałki owoców (truskawki, maliny, jabłka, cytryny – wybierz owoce w zależności od potrzeb)
  • Łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny

Wszystkie składniki zblenduj na gładką, zmrożoną masę. Spożywaj tuż po przygotowaniu.

4. Bananowe placuszki

Placuszki to nie tylko pomysł na smakowity deser, ale i pożywne śniadanie czy przekąskę. Stąd też warto przyrządzać je w różnych wariantach, dodając owoce czy ulubione kremy. Bananowe placuszki są słodkie i uwielbiane przez wiele dzieci. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 70 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 20 g miękkiego masła
  • Łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • Maliny 
  • Ulubiony dodatek (np. pudding czy krem orzechowy)

Sposób przygotowania:

  • Obrane banany zblenduj na gładką masę.
  • Dodaj jajko, mleko i masło i wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj.
  • Za pomocą łyżki nabieraj porcje i nakładaj na rozgrzaną patelnię posmarowaną niewielką ilością oleju. Smaż do uzyskania złotobrązowego koloru.

Placuszki podawaj świeżo po usmażeniu, posmarowane kremem i posypane malinami.

5. Naleśniki z kremowym puddingiem

Naleśniki są tak uniwersalną potrawą, że można spożywać je w wersji na słodko, jak i wytrawnej. Wystarczy dodać kilka ulubionych składników i cieszyć się ich aromatem oraz smakiem. Dziś znajdziesz tu przepis na naleśniki, które warto przygotować najmłodszym. 

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • 15 g miękkiego masła
  • Łyżeczka cukru wanilinowego

Składniki do naleśników:

  • 200 g puddingu czekoladowego 
  • Garść świeżych truskawek
  • 100 g serka Mascarpone

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą i pozostaw ciasto na 10 minut.
  • Rozgrzej patelnię i posmaruj ją niewielką ilością oleju.
  • Za pomocą dzbanka lub chochli nalej ciasto na patelnię i smaż je z dwóch stron. 
  • Po zdjęciu pierwszego naleśnika ponownie posmaruj patelnię olejem i znów nalej ciasto.
  • Smaż aż do przygotowania wszystkich naleśników.
  • Do innego naczynia przełóż pudding i serek i dokładnie wymieszaj je ze sobą. 
  • Na każdy naleśnik nałóż przygotowaną wcześniej masę i rozprowadź po nim. Złóż wszystkie naleśniki i posyp je świeżymi truskawkami.

6. Gofry

Wielu osobom gofry kojarzą się z wakacyjnymi wyjazdami i przydrożnymi kawiarniami, w których można zjeść świeżo wysmażone gofry z dodatkiem bitej śmietany i owoców. Tymczasem ich przygotowanie jest bardzo proste i wymaga użycia zaledwie kilku składników. Czemu więc nie robić ich częściej, rozpieszczając swoje dzieci?

Do przygotowania gofrów potrzebujesz:

  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 80 g mąki pszennej
  • Łyżkę cukru
  • Łyżeczkę cukru wanilinowego
  • Łyżeczkę proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Oddziel białko od żółtka.
  • Białko ubij na sztywną piankę.
  • W innej misce wymieszaj ze sobą żółtko, olej i mleko. 
  • Dodaj do miski mąkę, cukry, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj na gładką masę.
  • Do przygotowanego ciasta dodaj ubitą wcześniej piankę i delikatnie wymieszaj całość.
  • Rozgrzej gofrownicę i wysmaruj ją olejem.
  • Nakładaj ciasto do gofrownicy i smaż je aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • Gofry podawaj tuż po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

7. Galaretki z owocami

Galaretki w pucharku to już klasyk, ale wciąż się nie nudzi. Większość dzieci uwielbia ich owocowy smak oraz kolory. Jeśli więc i Twoje dziecko chętnie sięga po takie smakołyki, to możesz zrobić dla niego barwny deser. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 3 różne smaki galaretek o odmiennych kolorach (np. żółta, czerwona, zielona)
  • Gorącą wodę (zgodnie ze wskazaniami na opakowaniach galaretek)
  • Świeże owoce (kilka ulubionych, np. truskawki, banany, kiwi)

Przygotowanie:

  • Każdą z galaretek rozrób w oddzielnej miseczce.
  • Do przygotowanych wcześniej pucharków włóż 1/3 wymieszanych owoców i zalej pierwszą galaretką. Włóż pucharki do lodówki aż do stężenia (min. 30 minut).
  • Wyjmij pucharki z lodówki. Włóż do nich połowę pozostałych owoców i zalej drugą galaretką. Ponownie wsadź pucharki do lodówki i zaczekaj, aż galaretka stężeje.
  • Powtórz czynności z ostatnimi owocami i galaretką.
  • Zaczekaj przynajmniej 2 godziny, aż deser stężeje i będzie gotowy do spożycia.
  • Galaretki można podawać z bitą śmietaną.

8. Wafle z kremem

Wafle posmarowane kremem, czyli Andrut to jeden z najszybciej robionych deserów. Niektórzy kojarzą go ze słodkościami przygotowywanymi zawsze przez babcie. Do jego zrobienia musisz mieć tylko dwa składniki.

Przygotuj:

  • Paczkę cienkich wafli o średnicy nie większej niż 20 cm.
  • Masę kajmakową/Nutellę/Krem orzechowy

Pierwszego wafla posmaruj kremem. Nałóż na niego kolejnego i powtórz czynność. Naprzemiennie smaruj i nakładaj, aż wykorzystasz wszystkie wafle. Gotowy deser pokrój na kawałki i podawaj od razu po przygotowaniu lub wsadź go wcześniej na godzinę do lodówki, by wafle trochę zmiękły (opcjonalnie).

9. Jagodowy deser z Mascarpone

Desery w słoiczkach nie tylko smakują, ale i efektownie wyglądają. To kolejne słodkości, które przygotujesz w kilka minut, a zaspokoją Twoją i dziecięcą potrzebę na zjedzenie czegoś niekoniecznie zdrowego, ale zdecydowanie pysznego. Jagodowy deser z Mascarpone to coś, co warto przygotowywać nie tylko maluchom, ale i gościom w trakcie spotkań.

Do zrobienia deseru potrzebujesz:

  • 100 g świeżych jagód lub borówek amerykańskich
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 150 g serka Mascarpone
  • 12 okrągłych biszkopcików
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczkę cukru

Przygotowanie:

  • W wysokim naczyniu ubij śmietankę z cukrami. 
  • Do ubitej śmietanki dodawaj po łyżce serka i delikatnie dalej ubijaj, tworząc jednolitą masę.
  • Do dwóch czystych słoiczków lub pucharków przełóż po 2 biszkopciki.
  • Na biszkopty nałóż 1/3 ubitej masy i garść borówek.
  • Na masie połóż ponownie po 2 biszkopty i przykryj je kolejną częścią masy oraz posyp borówkami. 
  • Powtórz czynności, tworząc 3 warstwy biszkoptów, masy i borówek.
  • Wierzch możesz udekorować listkiem mięty. Taki deser można przechowywać w lodówce przez 2 dni lub zjeść tuż po przygotowaniu.

10. Szarlotka w pucharku

A gdyby tak można było zjeść pyszną szarlotkę, ale bez pieczenia? Tak, to jest możliwe! Korzystając zaledwie z kilku składników możesz przygotować pyszny deser, którego smak od razu skojarzy się z rozpływającą się w ustach szarlotką. Jeśli Twoje dzieci są miłośnikami cynamonu, to koniecznie przygotuj im taki przysmak. Do jego zrobienia potrzebujesz:

  • Jabłko pokrojone w kostkę
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 g kruchych ciasteczek korzennych
  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 150 g serka Mascarpone

Przygotowanie:

  • Pokrojone jabłka przełóż na patelnię. Dodaj cynamon i cukier wanilinowy, podlej kilkoma łyżkami wody i duś na niewielkim ogniu przez 20 minut. W razie potrzeby dodawaj wodę tak, by jabłka się nie przypaliły.
  • Ciasteczka pokrusz.
  • Śmietankę ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej serek i dalej ubijaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Do dwóch pucharków przesyp 1/3 skruszonych ciasteczek. Nałóż na nie połowę uduszonych jabłek oraz połowę masy. Ponownie przesyp 1/3 ciasteczek, przełóż resztę jabłek i resztę masy. Całość posyp pozostałą częścią ciasteczek.

Nawigacja wpisu

Silikonowe formy do pieczenia – jak używać? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
zecik
zecik
2 miesięcy temu

Dla dzieci placuszki bananowe można uformować w kształty, np. serduszka, używając foremek silikonowych. Rozgnieć 2 banany, dodaj 1 jajko, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej i kroplę ekstraktu waniliowego. Smaż w foremkach na oleju rzepakowym po 3 minuty z każdej strony. Wyjdzie 5–7 placuszków. Podawaj z bananowymi chipsami i jogurtem owocowym, co daje 4 g białka. Foremki ułatwiają uzyskanie równego kształtu. Jeśli masa przylega, posmaruj foremki olejem. Deser zachęca dzieci do jedzenia owoców. Przechowuj w lodówce do 3 dni, podgrzewając w tosterze. Unikaj cukru w masie, by zachować zdrowy charakter. To kreatywny sposób na podanie placuszków na kinderbal.

0
Odpowiedz

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}