Wśród chętnie smakowanych deserów często pojawiają się ciasta, ciasteczka, babeczki czy torty. A gdyby tak móc szybciej i bez pieczenia przygotować coś, co polubią nie tylko dorośli, ale i dzieci? Wśród pysznych, słodkich przekąsek znajdują się również proste desery w pucharkach, żelki, gofry czy przekładane wafle. Przykłady takich przepisów można mnożyć. Dziś znajdziesz tutaj aż 10 sprawdzonych przepisów, z których większość przygotujesz w kilka minut.
Desery bez pieczenia – alternatywa dla ciast i ciasteczek!
Alternatywą dla długo przygotowywanych i wypiekanych ciast są wszelkiego rodzaju desery, które możesz zrobić szybciej i łatwiej. Ich zdecydowaną zaletą jest możliwość przygotowania tylu porcji, ile faktycznie potrzeba, bez szykowania całej blachy. Wśród naszych przepisów znajdziesz różnorodne propozycje tak, by móc spróbować ciekawych i odmiennych smaków, bez monotonii.
Składniki do wszystkich deserów zostały podane w proporcjach przypadających na dwie porcje. Jeśli potrzebujesz ich więcej, proporcjonalnie zwiększ gramaturę wszystkich produktów.
1. Orzeźwiając koktajl truskawkowy
Wśród deserów nie może zabraknąć koktajli. Szczególnie w upalne dni chętnie po nie sięgamy. Jeśli i Twoje dziecko lubi smoothie, to warto przygotować mu taki posiłek. Będzie on nie tylko smaczny, ale i zdrowy oraz sycący. Zrobisz go w kilka minut, a do jego przygotowania potrzebujesz:
- 10-15 truskawek
- 2 łyżeczki cukru lub erytrytolu
- 1 kopiatą łyżkę jogurtu greckiego
- 1 łyżkę serka Mascarpone
- 100 ml mleka
- 2 krople aromatu cytrynowego
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i przelej do szklanki. Koktajl wspaniale smakuje na zimno.
2. Owocowe żelki
Trudno znaleźć dziecko, które nie lubiłoby żelek. A jednak te kupione w sklepach mają w swoim składzie substancje, których wolelibyśmy nie spożywać. Dlatego też warto przygotować żelki w domu. Samo ich zrobienie zajmie kilka minut, natomiast później trzeba czekać, aż stężeją.
Do przygotowania deseru potrzebujesz:
- 250 ml soku owocowego (dowolny smak)
- 3 łyżki cukru
- 100 ml wody
- 30 g żelatyny
Sposób przygotowania:
- Żelatynę wymieszaj z wodą. Dodaj do nich sok i cukier.
- Wymieszane składniki podgrzewaj na lekkim ogniu aż do ich połączenia się i rozpuszczenia cukru.
- Wymieszane składniki przelej do sylikonowej formy z dowolnymi kształtami.
- Formę wsadź do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Po tym czasie, gdy żelki będą schłodzone i stężeją, można wyjąć je z formy i spożywać.
3. Cytrynowy sorbet
A może szukasz orzeźwiających deserów na bardzo upalne dni? Odpowiedzią stają się wszelkiego rodzaju kwaskowe sorbety, które będą nie tylko dobrym sposobem na schłodzenie się i nawodnienie, ale i przyjemnością dla podniebienia. Samo przygotowanie sorbetu jest bardzo szybkie, ale potrzeba do niego zmrożonych owoców. Warto więc mieć je zawsze wcześniej skrojone i schowane w zamrażalniku.
Do przygotowania sorbetu potrzebujesz:
- 20-40 g cukru (w zależności od rodzaju wybranych owoców – w przypadku kwaskowych, np. cytryn dodaj większą ilość cukru)
- 300 g zmrożonych i pokrojonych na kawałki owoców (truskawki, maliny, jabłka, cytryny – wybierz owoce w zależności od potrzeb)
- Łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
Wszystkie składniki zblenduj na gładką, zmrożoną masę. Spożywaj tuż po przygotowaniu.
4. Bananowe placuszki
Placuszki to nie tylko pomysł na smakowity deser, ale i pożywne śniadanie czy przekąskę. Stąd też warto przyrządzać je w różnych wariantach, dodając owoce czy ulubione kremy. Bananowe placuszki są słodkie i uwielbiane przez wiele dzieci. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 70 ml mleka
- 100 g mąki
- 20 g miękkiego masła
- Łyżeczkę proszku do pieczenia
- Kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
- Maliny
- Ulubiony dodatek (np. pudding czy krem orzechowy)
Sposób przygotowania:
- Obrane banany zblenduj na gładką masę.
- Dodaj jajko, mleko i masło i wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj.
- Za pomocą łyżki nabieraj porcje i nakładaj na rozgrzaną patelnię posmarowaną niewielką ilością oleju. Smaż do uzyskania złotobrązowego koloru.
Placuszki podawaj świeżo po usmażeniu, posmarowane kremem i posypane malinami.
5. Naleśniki z kremowym puddingiem
Naleśniki są tak uniwersalną potrawą, że można spożywać je w wersji na słodko, jak i wytrawnej. Wystarczy dodać kilka ulubionych składników i cieszyć się ich aromatem oraz smakiem. Dziś znajdziesz tu przepis na naleśniki, które warto przygotować najmłodszym.
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 50 ml wody gazowanej
- 15 g miękkiego masła
- Łyżeczka cukru wanilinowego
Składniki do naleśników:
- 200 g puddingu czekoladowego
- Garść świeżych truskawek
- 100 g serka Mascarpone
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą i pozostaw ciasto na 10 minut.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją niewielką ilością oleju.
- Za pomocą dzbanka lub chochli nalej ciasto na patelnię i smaż je z dwóch stron.
- Po zdjęciu pierwszego naleśnika ponownie posmaruj patelnię olejem i znów nalej ciasto.
- Smaż aż do przygotowania wszystkich naleśników.
- Do innego naczynia przełóż pudding i serek i dokładnie wymieszaj je ze sobą.
- Na każdy naleśnik nałóż przygotowaną wcześniej masę i rozprowadź po nim. Złóż wszystkie naleśniki i posyp je świeżymi truskawkami.
6. Gofry
Wielu osobom gofry kojarzą się z wakacyjnymi wyjazdami i przydrożnymi kawiarniami, w których można zjeść świeżo wysmażone gofry z dodatkiem bitej śmietany i owoców. Tymczasem ich przygotowanie jest bardzo proste i wymaga użycia zaledwie kilku składników. Czemu więc nie robić ich częściej, rozpieszczając swoje dzieci?
Do przygotowania gofrów potrzebujesz:
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 20 ml oleju rzepakowego
- 80 g mąki pszennej
- Łyżkę cukru
- Łyżeczkę cukru wanilinowego
- Łyżeczkę proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Oddziel białko od żółtka.
- Białko ubij na sztywną piankę.
- W innej misce wymieszaj ze sobą żółtko, olej i mleko.
- Dodaj do miski mąkę, cukry, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj na gładką masę.
- Do przygotowanego ciasta dodaj ubitą wcześniej piankę i delikatnie wymieszaj całość.
- Rozgrzej gofrownicę i wysmaruj ją olejem.
- Nakładaj ciasto do gofrownicy i smaż je aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Gofry podawaj tuż po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
7. Galaretki z owocami
Galaretki w pucharku to już klasyk, ale wciąż się nie nudzi. Większość dzieci uwielbia ich owocowy smak oraz kolory. Jeśli więc i Twoje dziecko chętnie sięga po takie smakołyki, to możesz zrobić dla niego barwny deser. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 3 różne smaki galaretek o odmiennych kolorach (np. żółta, czerwona, zielona)
- Gorącą wodę (zgodnie ze wskazaniami na opakowaniach galaretek)
- Świeże owoce (kilka ulubionych, np. truskawki, banany, kiwi)
Przygotowanie:
- Każdą z galaretek rozrób w oddzielnej miseczce.
- Do przygotowanych wcześniej pucharków włóż 1/3 wymieszanych owoców i zalej pierwszą galaretką. Włóż pucharki do lodówki aż do stężenia (min. 30 minut).
- Wyjmij pucharki z lodówki. Włóż do nich połowę pozostałych owoców i zalej drugą galaretką. Ponownie wsadź pucharki do lodówki i zaczekaj, aż galaretka stężeje.
- Powtórz czynności z ostatnimi owocami i galaretką.
- Zaczekaj przynajmniej 2 godziny, aż deser stężeje i będzie gotowy do spożycia.
- Galaretki można podawać z bitą śmietaną.
8. Wafle z kremem
Wafle posmarowane kremem, czyli Andrut to jeden z najszybciej robionych deserów. Niektórzy kojarzą go ze słodkościami przygotowywanymi zawsze przez babcie. Do jego zrobienia musisz mieć tylko dwa składniki.
Przygotuj:
- Paczkę cienkich wafli o średnicy nie większej niż 20 cm.
- Masę kajmakową/Nutellę/Krem orzechowy
Pierwszego wafla posmaruj kremem. Nałóż na niego kolejnego i powtórz czynność. Naprzemiennie smaruj i nakładaj, aż wykorzystasz wszystkie wafle. Gotowy deser pokrój na kawałki i podawaj od razu po przygotowaniu lub wsadź go wcześniej na godzinę do lodówki, by wafle trochę zmiękły (opcjonalnie).
9. Jagodowy deser z Mascarpone
Desery w słoiczkach nie tylko smakują, ale i efektownie wyglądają. To kolejne słodkości, które przygotujesz w kilka minut, a zaspokoją Twoją i dziecięcą potrzebę na zjedzenie czegoś niekoniecznie zdrowego, ale zdecydowanie pysznego. Jagodowy deser z Mascarpone to coś, co warto przygotowywać nie tylko maluchom, ale i gościom w trakcie spotkań.
Do zrobienia deseru potrzebujesz:
- 100 g świeżych jagód lub borówek amerykańskich
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 150 g serka Mascarpone
- 12 okrągłych biszkopcików
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczkę cukru
Przygotowanie:
- W wysokim naczyniu ubij śmietankę z cukrami.
- Do ubitej śmietanki dodawaj po łyżce serka i delikatnie dalej ubijaj, tworząc jednolitą masę.
- Do dwóch czystych słoiczków lub pucharków przełóż po 2 biszkopciki.
- Na biszkopty nałóż 1/3 ubitej masy i garść borówek.
- Na masie połóż ponownie po 2 biszkopty i przykryj je kolejną częścią masy oraz posyp borówkami.
- Powtórz czynności, tworząc 3 warstwy biszkoptów, masy i borówek.
- Wierzch możesz udekorować listkiem mięty. Taki deser można przechowywać w lodówce przez 2 dni lub zjeść tuż po przygotowaniu.
10. Szarlotka w pucharku
A gdyby tak można było zjeść pyszną szarlotkę, ale bez pieczenia? Tak, to jest możliwe! Korzystając zaledwie z kilku składników możesz przygotować pyszny deser, którego smak od razu skojarzy się z rozpływającą się w ustach szarlotką. Jeśli Twoje dzieci są miłośnikami cynamonu, to koniecznie przygotuj im taki przysmak. Do jego zrobienia potrzebujesz:
- Jabłko pokrojone w kostkę
- Pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 150 g kruchych ciasteczek korzennych
- 100 ml śmietanki 30 lub 36%
- 150 g serka Mascarpone
Przygotowanie:
- Pokrojone jabłka przełóż na patelnię. Dodaj cynamon i cukier wanilinowy, podlej kilkoma łyżkami wody i duś na niewielkim ogniu przez 20 minut. W razie potrzeby dodawaj wodę tak, by jabłka się nie przypaliły.
- Ciasteczka pokrusz.
- Śmietankę ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej serek i dalej ubijaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Do dwóch pucharków przesyp 1/3 skruszonych ciasteczek. Nałóż na nie połowę uduszonych jabłek oraz połowę masy. Ponownie przesyp 1/3 ciasteczek, przełóż resztę jabłek i resztę masy. Całość posyp pozostałą częścią ciasteczek.
Dla dzieci placuszki bananowe można uformować w kształty, np. serduszka, używając foremek silikonowych. Rozgnieć 2 banany, dodaj 1 jajko, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej i kroplę ekstraktu waniliowego. Smaż w foremkach na oleju rzepakowym po 3 minuty z każdej strony. Wyjdzie 5–7 placuszków. Podawaj z bananowymi chipsami i jogurtem owocowym, co daje 4 g białka. Foremki ułatwiają uzyskanie równego kształtu. Jeśli masa przylega, posmaruj foremki olejem. Deser zachęca dzieci do jedzenia owoców. Przechowuj w lodówce do 3 dni, podgrzewając w tosterze. Unikaj cukru w masie, by zachować zdrowy charakter. To kreatywny sposób na podanie placuszków na kinderbal.