Blog sklepu DlaSmaku.com.pl
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Porady
  • Inspiracje
  • Przelicznik foremek
  • Wejdź do sklepu
Inspiracje

Jak pomalować pisanki barwnikami spożywczymi?

Sposobów na ozdabianie pisanek jest wiele, przez tradycyjne metody jak łupiny cebuli czy inne naturalne barwniki aż po markery, bibułę czy gotowe barwniki do jaj. Ale czy wiesz, że jajka wielkanocne możesz pomalować także używając po prostu barwników spożywczych w żelu. Ten sposób tworzy na skorupce jaja prawdziwą galaktykę.

Potrzebujemy:

– dwie formy silikonowe, np. do muffinek
– pędzelek
– woda
-soda oczyszczona
-ocet
– barwniki spożywcze w żelu, u mnie Fractal
– jaja kurze ugotowane na twardo (dowolna ilość)

Zacznij od ugotowania jajek na twardo (około 8-10 minut)

Następnie do jednej z foremek silikonowych nasyp po łyżce sody oczyszczonej w każdą dziurkę. W tej formie przygotujemy nasze farbki.

Dodajemy do każdej części sody po kropli barwnika w żelu, możesz mieszać ze sobą kolory aby uzyskać pożądane barwy. Do mieszanki sody z barwnikiem dodajemy odrobinę wody, tak aby uzyskać konsystencje pasty.

Zacznij robić „ciapki” na jajkach przy pomocy pędzelka, nie musi to być bardzo precyzyjne (patrz zdjęcie niżej). Jajka przekładamy do drugiej formy silikonowej.

Następnie do każdego z jaj wlewamy odrobinę octu, który od razu wchodzi w reakcję chemiczną z sodą tworząc pianę, a nasze farbki magicznie zaczynają pokrywać całe jajo, mieszając się ze sobą i tworząc piękne, niepowtarzalne wzory. Im dłużej jajko pozostaje zanurzone w roztworze tym kolory robią się bledsze.

Po chwili jaja wyciągamy z formy i płuczemy pod bieżącą wodą, następnie układamy na ręczniku papierowym i suszymy chwilę. Nasze piękne pisanki są już gotowe i śmiało mogą lecieć do koszyczka lub zdobić Wielkanocny stół. Koniecznie wypróbuj ten sposób i daj znać jak wyszło 🙂

Autor: Magdalena Borowska

Nawigacja wpisu

Jak zrobić tort bezowy?
Wielkanocne ciasta Last Minute!
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Powiadom o
guest
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Wpisy

  • chrupka do tortu
    Przepisy
    Jak zrobić chrupkę do tortu – przepis i wskazówki

    Co to jest chrupka do tortu? Chrupka do tortu, czyli warstwa w torcie, któr...

  • Przepisy
    Jak zrobić domowe lody? 5 prostych przepisów na klasyczne smaki

    Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgo...

  • Porady
    Czym nasączyć biszkopt do ciasta lub tortu?

    Biszkopt to podstawa każdego udanego tortu. Co zrobić, aby był aromatyczny...

  • Porady
    Jak położyć opłatek na tort?

    Już samo upieczenie biszkoptu i przełożenie go kremami to nie lada wyznanie...

  • Elara by LyraThemes
  • Blog DlaSmaku.com.pl © 2024
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}