To prosty i łatwy w wykonaniu przepis na świąteczne ciasteczka last minute. Zrobisz je bardzo szybko i potrzebujesz tylko kilku składników, świetnie sprawdzą się jako drobiazg dla bliskich lub dzieci, można także zawiesić je jako ozdobę choinkową, ale uwaga bo szybko i magicznie z niej znikają 🙂
Składniki:
– 100g zimnego masła
– łyżeczka dowolnego ekstraktu (waniliowy, miętowy, pomarańczowy)
– 30 g cukru pudru
– 120 g mąki pszennej
– 40 g mleka skondensowanego słodzonego
– dowolne barwniki spożywcze
Krok 1:
Mąkę, puder, ekstrakt oraz zimne masło umieszczamy w misce i wygniatamy, na koniec dodajemy mleko skondensowane słodzone z puszki i ciasto zagniatamy w kule.

Krok 2:
Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części w zależności o tego ile kolorów lasek chcemy uzyskać. Ja podzieliłam ciasto na dwie części, z czego jedną część barwię na czerwono barwnikiem w żelu. Robiąc więcej kolorów lasek polecam podwoić ilość składników

Krok 3:
Owinięte folią ciasto wstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut aby dobrze się schodziło i nie kleiło się do rąk.
Krok 4:
Wyciągamy nasze kulki z ciastem z zamrażalki. Palcami formuje dwa paski, jeden z naturalnego koloru ciasta, drugi czerwony. Ciasto zawijam na przemian wokół siebie i zaginam na wzór laski. W razie potrzeby końcówki obcinam nożem. Część moich ciastkowych lasek obtaczam w cukrze, aby nadać ciekawego efektu oszronienia.

Pieczenie:
Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 170 stopniach 15-20 minut, w zależności od grubości lasek.

Dodatkowo po upieczeniu można je z góry oblać delikatnie czekoladą, np. białą i dodać kolorową posypkę. Jak widzicie przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a ciasteczka są pyszne, bardzo chrupiące i zachwycają swoim wyglądem. Przypominają prawdziwe lizaki cukrowe. Pięknie prezentują się też na stole włożone do kubka.

Autor: Magdalena Borowska