• Nowy

Mak Biały do wypieków 150g

Kod produktu 013417
5,90 zł

(3,93 zł / 100g)

Kup do 12:00 a wyślemy tego samego dnia!
Dostawa już od 11,90 zł
Wyświetl koszt wysyłki
favorite_border

Zapytaj o produkt
Mak Biały do wypieków 150g

Mak Biały do wypieków 150g

 

Mak biały, do wypieków
Waga netto: 150g

Biały mak to wyjątkowy składnik, który wprowadzi świeży, lekko orzechowy smak do Twoich wypieków i deserów. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mas, ciast, oraz pieczywa, a także jako subtelna dekoracja ciast, tortów i bułek.

Jak stosować biały mak w kuchni?

Biały mak świetnie komponuje się z cynamonem, wanilią, migdałami oraz owocami cytrusowymi, nadając deserom przyjemny, aromatyczny akcent. Można go dodać do klasycznego makowca, zmieniając nieco jego charakter, lub zastosować jako składnik do ciast ucieranych, babek, a nawet serników.

W połączeniu z miodem i masłem stanowi doskonałą bazę do przygotowania nadzienia do strucli lub rogalików, które będą miały subtelnie słodki smak i wyjątkową, kremową konsystencję. Jeśli przygotowujesz kremy, spróbuj dodać biały mak do masy z bitej śmietany lub kremu mascarpone, by uzyskać niepowtarzalną strukturę i delikatny smak.

Przykład przepisu na świąteczny tort z białym makiem :)

Przygotuj świąteczny tort makowy, który z pewnością zachwyci gości przy stole.

Zacznij od klasycznego biszkoptu, przekładając jego warstwy kremem mascarpone, do którego dodasz odrobinę białego maku, nadając masie interesującą teksturę i orzechowy akcent smakowy.

Krem wzbogacony białym makiem doskonale współgra z owocami – w okresie zimowym idealnie sprawdzą się owoce kandyzowane, pomarańcze lub żurawina, które nadadzą całości świeżości i słodyczy.

Tort można udekorować po brzegach dodatkową posypką z białego maku oraz odrobiną cynamonu, który podkreśli świąteczny charakter wypieku. Taki tort będzie nie tylko pyszny, ale również efektowny wizualnie – biały mak doda mu elegancji i oryginalności.

Kup do kompletu