lukier królewski / royal icing 450 gram
Jak przygotować royal icing ?:)
Proszek z wodą ubijamy mikserem przez ok. 10 minut. Po tym czasie royal icing jest gotowy.
Gotowy produkt możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Proporcje:
- Dla bardzo sztywnej konsystencji: 60 ml wody na 500g proszku
- Dla sztywnej konsystencji (optymalnie) 80 ml wody na 500g proszku
- Dla rzadszej konsystencji (do tworzenia dekoracji 3d) 120ml wody na 500g proszku
Po otwarciu przechowywać w suchym i suchym miejscu.
Skład: cukier, sproszkowane białko kurze, stabilizator E415, substancja przeciw zbrylająca E551
500 gramów lukru królewskiego trafi do Ciebie w estetycznym opakowaniu, szczelnie zabezpieczonym i niereagującym z żywnością. Lukier ma idealnie biały kolor, dobrze sprawdzi się przy barwieniu masy na inny kolor.
Przy barwieniu masy pamiętaj, żeby:
- dobrze dobrać ilość lukru (upewnij się, że taka ilość Ci wystarczy), ponieważ uzyskanie takiego samego koloru z innej porcji może być trudne,
- dodać małą ilość barwnika - całość i tak będzie miała intensywny kolor,
- barwnik do masy dodać za pomocą wykałaczki.