Menu sklepu

Kopiec Kreta ciasto mieszanka 410g

9,40 zł

Kurier DPD 12,50zł

Kurier DPD (pobranie) 14,90zł

Koszt wysyłki stały i jednorazowy kupuj ile chcesz!

Wysyłka w ciągu 48h

Kopiec Kreta- ciasto w proszku

W pudełku:

  • ciasto, masa, płatki czekoladowe.

Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = 81 g

Masa netto: 410 g

Zawartość opakowania

250 g mieszanki do wypieku ciasta

100 g mieszanki do sporządzenia masy

60 g płatków czekoladowych

Sposób przygotowania

Lista zakupów

- 100 g margaryny

- 2 jaja

- 75 ml mleka

- 3 banany (lub inne owoce)

- 500 ml śmietanki 30% tł.

- do nasączenia: cukier i sok z cytryny

Przygotuj Kopiec Kreta z ulubionymi owocami

Dodaj:

do ciasta:

- 100 g miękkiej margaryny

- 2 jaja

- 75 ml mleka (ok. 7 łyżek)

- 3 banany (lub inne owoce)

do masy:

- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.

- 100 ml letniej wody (ok. 10 łyżek)

do nasączenia:

- woda, cukier, sok z cytryny (do smaku)

1. Przygotowanie ciasta

Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.

2. Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.

Temperatura pieczenia: ok. 180°C

Czas pieczenia: ok. 35-45 min

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.

3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów

Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokości 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz (3 łyżki wody z cukrem i sokiem z cytryny do smaku). Banany obierz, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta

Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

Opinie

Oceny i recenzje klientów

Nikt jeszcze nie opublikował recenzji
© 2020 | DlaSmaku.com.pl All rights reserved | Zobacz wszystkie produkty Fotografia produktowa przy współpracy z Pauliną Garnicką