Menu sklepu

Ciasto i krem do Karpatki mieszanka

7,30 zł

Kurier DPD 12,50zł

Kurier DPD (pobranie) 14,90zł

Koszt wysyłki stały i jednorazowy kupuj ile chcesz!

Wysyłka w ciągu 48h

Ciasto i krem do Karpatki w proszku.

Wspaniale wyrasta.

Na formę do pieczenia 25 cm x 35 cm.

Opakowanie zawiera:

- 140 g mieszanki do przyrządzenia ciasta

- 240 g mieszanki do przyrządzenia kremu

Ciasto można podzielić na 30 porcji. 1 porcja = 56 g

Masa netto: 380 g

Sposób przygotowania

Lista zakupów:

- 4 jaja

- 325 g masła lub margaryny

- 500 ml mleka

Dodaj

do kremu:

- 500 ml mleka (ok. 2 szklanki)

- 200 g masła lub margaryny (lub 200 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.)

do ciasta :

- 250 ml wody (ok. 1 szklankę)

- 125 g masła lub margaryny

- 4 jaja

1. Przygotowanie kremu

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu aż do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do kremu masło lub margarynę aż do połączenia składników.

2. Przygotowanie ciasta

Piekarnik nagrzej do temp. 210°C bez termoobiegu. Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do ciasta i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 min do uzyskania z ciasta kuli. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich rozprowadź cienką warstwą w formie wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą przykryj folią.

3. Pieczenie

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C i piecz ok. 25 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz ok. 15-20 min. Drugą część ciasta upiecz tak samo.

4. Przekładanie

Gdy ciasto wystygnie, na jedną warstwę ciasta wyłóż przygotowany krem i przykryj drugą warstwą cista. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Możesz przyrządzić delikatniejszą wersję Kremu, zastępując masło ubitą śmietanką 30% tł. Przygotuj krem budyniowy wg punktu 1. sposobu przygotowania, ostudź do temp. pokojowej, miksuj 1 min i zamiast masła dodaj do niego 200 ml dobrze ubitej śmietanki 30% tł. Śmietanę dokładaj stopniowo, miksując na najniższych obrotach do połączenia z kremem.

Porada

Jeśli przechowujesz ciasto w lodówce, wyjmij je na ok. 20-30 min przed podaniem. Dzięki temu krem odzyska delikatną miękkość.

Opinie

Oceny i recenzje klientów

Nikt jeszcze nie opublikował recenzji
×

© 2020 | DlaSmaku.com.pl All rights reserved | Zobacz wszystkie produkty Fotografia produktowa przy współpracy z Pauliną Garnicką